Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Hv.1.13 Soudobá vážná hudba Vytvořeno:01.11.2013 Ověřeno: 06.11.2013 Třída:SČ1

2 Soudobá vážná hudba Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:klasická hudba, soudobá vážná hudba, hudební moderna, aleatorická hudba Anotace: Materiál je určen k seznámení se soudobou vážnou hudbou a jejími styly.

3 Vážná hudba Barokní klasická hudba Renesanční klasická hudba Romantická klasická hudba Klasicistní klasická hudba Soudobá klasická hudba

4 Hudba 20. století Hudbou 20. století je míněna klasická hudba evropského typu, vytvořená v období od roku 1900 do roku 2000. 20. století v hudbě je stylově velmi rozmanité a nejednotné. Obsahuje: hudební modernu, poválečnou avantgardu, serialismus nebo aleatorickou hudbu.

5 Soudobá hudba Hudební moderna – orientace společnosti na modernu ve 30.letech. Vývoj hudebních stylů se rozděluje na 2 trendy: 1. skladatelé, kteří setrvávají na tradici: skládají skladby s vlasteneckými náměty, navazují na kult B.Smetany, jsou nejsilnější skupinou, jsou konzervativní a tradiční. 2. modernistický proud, který je proti romantické tradici Hudba má funkci užitkovou, vzniká Osvobozené divadlo, skladatelé skládají filmovou hudbu, lidové písně, taneční písně, chansony, trampské písně, kantáty.

6 Soudobá hudba Poválečná avantgarda - autoři snaží o nalézání nového hudebního stylu, obnovovaly se styky se zahraničím, vznikaly nové hudební instituce, v říjnu 1945 byla zestátněna Česká filharmonie, zakládaly se nové symfonické orchestry, vznikala nová operní divadla. V roce 1946 se poprvé uskutečnil mezinárodní hudební festival Pražské jaro.

7 Soudobá hudba Serialismus - technika, založená na uspořádání zvaném řada nebo série výšek, délek, dynamiky, barev, způsobů hry, rytmické struktury, změny tempa. Řady obsahovaly všechny tóny stupnice. Aleatorická hudba - označuje styl, který se objevil v padesátých letech 20. století. Určitá část kompozice je ponechána náhodě. Tradiční notový zápis je doplněn nebo nahrazován novými soustavami znaků, slovními pokyny nebo kresbami.

8 Kontrolní otázky 1.Které styly se objevují v soudobé vážné hudbě? 2.Jaký je rozdíl v notovém zápisu serialismu a aleatorické hudby?

9 Správné odpovědi 1.Hudební moderna, poválečná avantgarda, serialismus nebo aleatorická hudba. 2.Tradiční notový zápis aleatorické hudby je doplněn nebo nahrazován novými znaky, slovními pokyny nebo kresbami.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Současná_klasická_hudba‎ cs.wikipedia.org/wiki/Avantgarda‎ cs.wikipedia.org/wiki/Serialismus‎ cs.wikipedia.org/wiki/Aleatorická_hudba‎ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google