Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"— Transkript prezentace:

1 TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.6. TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Cévní soustava. TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: listopad 2013

2 Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace probere učivo o cévní soustavě. Prezentace je určena i jako prevence k první pomoci. Připomene nemoci a význam pohybových aktivit na zlepšování cévního systému při zátěžových činnostech. Prezentaci lze použít jako rozumný návod k rozvoji pohybových aktivit jedince školního věku.

3 Cévní soustava.

4 Funkce cévní soustavy Transportní rozvádí potřebné látky
po těle – kyslík, vitamíny, hormony. Odvádí metabolity – oxid uhličitý. Rozvádí živiny do všech tkání těla. Podílí se na udržování stále tělní teploty – homeostázy.

5 Cévní systémy jsou: Otevřený cévní systém – typický pro bezobratlé živočichy. Látky rozváděny přímo ke tkáním. Uzavřený krevní systém – typický pro obratlovce. Látky koluji v uzavřeném systému cév. A prostupují nejtenčími cévami ke tkáním.

6 Otevřený cévní systém plže.

7 Uzavřený cévní systém

8 Uzavřené cévní systémy jsou:
Velký krevní oběh – rozvádí krev po těle. Malý krevní oběh – nebo-li plícní oběh. Vrátnicový krevní oběh – nebo-li jaterní.

9 Cévy rozlišujeme: Tepny(artérie) – rozvádí okysličenou krev.
Žíly(vény) – sbírají odkysličenou krev. Vlásečnice(kapiláry) – nejmenší cévy, mají schopnost prostupnosti látek ke tkáním.

10 Stavba cév

11 Srovnání stavby tepny, žíly a vlásečnice

12 Jak vylepšit funkci cévního systému člověka?
Pohybovou aktivitou Psychická odolnost Otužování, saunování Stravovací návyky

13 Použitá literatura. Vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google