Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ObP.1.10 Skladování zboží – druhy skladů Vytvořeno:20.11. 2013 Ověřeno: 25. 11. 2013 Třída: PRO2, ŘU2, PV1, PRO1

2 Skladování zboží Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Obchodní provoz Ročník:1., 2. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:univerzální a specializované sklady, otevřené, polootevřené sklady, rudly, regály Anotace: Materiál je určen k seznámení s jednotlivými typy a druhy skladů a používaným mechanizačním zařízením.

3 Skladovací prostory Skladové prostory rozdělujeme podle druhu zboží na sklady potravinářské a sklady nepotravinářského zboží. Obecné požadavky na sklady se týkají především předepsané optimální skladovací teploty a regulovatelnosti potřebné relativní vlhkosti. H l a v n í skladové prostory dělíme z hlediska sortimentu na univerzální a specializované popř. úzce specializované např. chladící a mrazící prostory, sklady pro aromatické zboží, sklady pro hořlaviny apod. Z hlediska pohybu zboží má sklad navazovat na příjmový prostor a na prodejní místnost.

4 Skladovací prostory P ř í r u č n í sklad je mezičlánkem mezi hlavním skladem a prodejní místností a slouží zpravidla pro operativní, jednodenní rezervní zásobu s přímou návazností na prodejní místnost. Sklad zboží v r e k l a m a č n í m řízení slouží k přechodnému uskladnění pozastaveného nebo nepřevzatého zboží. Sklad o b a l ů je možno dále členit na sklad obalového materiálu např. sáčků, balicího papíru a na sklad vratných obalů např. přepravek, lahví, palet.

5 TYPY SKLADŮ Z hlediska schopnosti ochrany zboží před škodlivými vlivy se sklady dělí na: Otevřené -vhodné pro skladování zboží, jehož jakost se nemění vlivem povětrnostních podmínek (rudy, písek, betonové prefabrikáty, řezivo) Polootevřené (zastřešené, ale beze stěn) -určené pro skladování zboží, které nesnáší změny vlhkosti vzduchu a přímé vodní srážky (cihlářské zboží, cement, stroje)

6 TYPY SKLADŮ Uzavřené (jednopodlažní halové nebo vícepodlažní, podsklepené nebo nepodsklepené, klimatizované nebo neklimatizované) -určené pro zboží citlivé na vodní srážky, změny vlhkosti i teploty (většina sortimentních skupin potravinářského i průmyslového zboží) Speciální -zvlášť upravené pro skladování jednoho druhu zboží (sila, chladírny, mrazírny, nádrže na pohonné hmoty) Nejmodernějším typem skladů jsou automatizované sklady řízené počítačem.

7 Zařízení pro skladování zboží Mechanizační prostředky – rudly, plošinky, kontejnery, palety, nízkozdvižné a vysokozdvižné vozíky Manipulační stoly Váhy – můstkové (s kruhovou stupnicí nebo indikátorem, váhy s můstkem zabudované v podlaze Regály – policové, příhradové

8 Opakování 1. Skladovací prostory - hlavní, příruční, sklad obalů 2. Vyjmenuj typy skladů z hlediska schopnosti ochrany zboží - otevřené, polootevřené, uzavřené, speciální

9 Použité zdroje www.sovapo.wbs.cz/1-P-OCL-Obchodni-operace-v- prodejne.html‎ NOVOTNÝ, Mojmír. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště. 1.vyd.Fortuna, 2003, ISBN 80-7168- 845-2. zaverky.estranky.cz/clanky…materialy_/obaly.html Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google