Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace"— Transkript prezentace:

1 I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace Vypracoval/a: Mgr. Jana Presová Ověřil/a: Mgr. Jana Presová

2 Hvězdokupy - 9. ročník Hvězdokupa, rozdělení
Název výukového materiálu: Hvězdokupy - 9. ročník Vzdělávací obor: fyzika Tematický okruh: Země a vesmír Téma: Hvězdokupa, rozdělení Stručná anotace: Prezentace shrnující nejdůležitější informace o hvězdokupách, jejich rozdělení na otevřené a kulové, rozdíly mezi nimi, příklady hvězdokup.

3 6.12. Hvězdokupy je to seskupení hvězd, které pohromadě udržuje gravitace dělí se na: otevřené kulové některé z nich, např. Plejády (Kuřátka), jsou viditelné i pouhým okem

4 Otevřená hvězdokupa nemá žádný specifický tvar
obsahuje několik desítek až stovek hvězd hvězdy v otevřených hvězdokupách jsou stejně staré, a tedy nejspíš i společně vznikly jasné hvězdy jsou horké a bílé a nachází se mezi nimi množství mlhovin, jako třeba v případě Plejád bývají ovlivněny gravitací okolních hvězd, která nakonec způsobí i jejich rozpad

5 Hvězdokupa NGC 1850 se nachází ve Velkém Magellanově mračnu

6 M 6 (Motýlek) - otevřená hvězdokupa tvaru motýla v souhvězdí Štíra.
V blízkosti (zdánlivě) leží M 7 (Ptolemaiova hvězdokupa, Ocas Štíra).

7 M 11 (Divoká kachna) je otevřená hvězdokupa v souhvězdí Štít Sobieského, jedna z nejbohatších na obloze. Počet hvězd se odhaduje na 3 000.

8 M 16 - otevřená hvězdokupa v sousedním spirálním rameni Galaxie v souhvězdí Hada. Je geneticky spojena s Orlí mlhovinou, ve které se dnes pozoruje vznik hvězd.

9 M 18 - otevřená hvězdokupa v souhvězdí Střelce

10 M 21 - otevřená hvězdokupa ve Střelci s relativně velkou koncentrací hvězd v centru. Nachází se v těsné blízkosti mlhoviny Trifid.

11 M 23 - otevřená hvězdokupa ve Střelci.
Vynikající objekt pro sledování malými dalekohledy. Hvězdokupa obsahuje minimálně 150 členů.

12 Za dobrých podmínek viditelná i okem.
M 34 - otevřená hvězdokupa v Perseu. Stáří 200 milionů let. Průměr 14 l.y. Za dobrých podmínek viditelná i okem.

13 M 35 - otevřená hvězdokupa v Blížencích. Obsahuje přes 200 členů.
Skutečný průměr 24 l.y. Hvězdokupa se k nám přibližuje rychlostí 5 km/s. Je viditelná i pouhým okem.

14 M 36 - jedna ze tří jasných otevřených hvězdokup v souhvězdí Vozky
M 36 - jedna ze tří jasných otevřených hvězdokup v souhvězdí Vozky. M 37 - nejjasnější a nejbohatší ze tří otevřených hvězdokup ve Vozkovi. M 38 je další ze tří otevřených hvězdokup v souhvězdí Vozky. Na levém snímku jsou pohromadě všechny tři otevřené hvězdokupy ze souhvězdí Vozky.

15 M 41 - otevřená hvězdokupa ve Velkém Psu
M 41 - otevřená hvězdokupa ve Velkém Psu. Leží 4° jižně od nejjasnější hvězdy Sírius. 100 členů. Obsahuje několik červených a oranžových obrů. Stáří 200 milionů let. Na obrázku je hvězdokupa s hvězdou Sírius

16 M 44 - (Jesličky, Praesepe) - otevřená hvězdokupa v Raku
M 44 - (Jesličky, Praesepe) - otevřená hvězdokupa v Raku. Velmi výrazná hvězdokupa, dobře viditelná i pouhým okem. Stáří 400 milionů let. Tato hvězdokupa pravděpodobně  vznikla společně s hvězdokupou Hyády, byť dnes jsou dnes obě hvězdokupy značně vzdálené

17 M 45 (Plejády, Kuřátka, Sedm sester) - jedna z nejjasnějších a nejkompaktnějších otevřených hvězdokup, nachází se v souhvězdí Býka. Více než 300 hvězd, vzdálenost asi 400 světelných let, průměru 13 světelných let. Mladé hvězdy obklopují modré reflexní mlhoviny.

18 Otevřená hvězdokupa Hyády v souhvězdí Býka

19 KULOVÉ HVĚZDOKUPY mají zhruba kulový tvar tvoří je až milion hvězd
měří v průměru asi 150 světelných let hvězdy v nich jsou načervenalé, neboť je tvoří nejstarší známé hvězdy ze všech známých kulových hvězdokup v Galaxii jsou bez problémů pouhým okem viditelné pouze tři obsahují také cefeidy, takže je možné měřit jejich vzdálenost kdyby bylo naše Slunce součástí kulové hvězdokupy, blízké hvězdy by zářily tak, že by obloha nebyla nikdy temná, předměty by i v noci vrhaly stíny.

20 M 2 - kulová hvězdokupa. Průměr 150 l.y., obsahuje 150 000 členů.
Hvězdokupa je mimořádně bohatá a kompaktní. Tato kulová hvězdokupa má nepatrně eliptický tvar (E1).

21 M 15 - kulová hvězdokupa v Pegasu.
Bylo v ní identifikováno přes sto proměnných hvězd. HST vyfotografoval jádro hvězdokupy. Jádro je velmi kompaktní, smršťuje se a pravděpodobně obsahuje černou díru.

22 M 5 - kulová hvězdokupa o průměru 130 l. y
M 5 - kulová hvězdokupa o průměru 130 l.y. Patří k největším a nejstarším kulovým hvězdokupám v Galaxii.

23 NGC 1850 - dvojitá mladá kulová hvězdokupa v satelitní galaxii LMC

24 M 54 - snadno nalezitelný, velmi výrazný objekt
M 54 - snadno nalezitelný, velmi výrazný objekt. Nachází se v blízkosti jasné čtveřice hvězd v souhvězdí Střelce. Po dlouhou dobu se předpokládalo, že hvězdokupa je součástí mléčné dráhy.

25 M 79 - nádherná hvězdokupa s nezvyklou polohou na obloze. Rozměry 100 l.y., slabě eliptický tvar, vzdaluje se rychlostí 200 km/s.

26 M 80 - slabší objekt, rozměry 36 000 l. y
M 80 - slabší objekt, rozměry l.y. V roce 1860 byla v této hvězdokupě pozorována výrazná nova, která změnila vzhled hvězdokupy na několik dní.

27 M 92 - výrazná kulová hvězdokupa v souhvězdí Herkules. Průměr 85 l. y
M 92 - výrazná kulová hvězdokupa v souhvězdí Herkules. Průměr 85 l.y. Hmotnost Ms, rychlost přibližování 112 km/s.

28 Zdroje informací (obrázky a texty):
Učebnice fyziky pro základní školy R. Kolářová, J. Bohuněk, I. Štoll, M. Svoboda, M. Wolf, nakladatelství Prometheus 2001 K. Rauner, V. Havel, M. Randa, nakladatelství Fraus 2007 Z. Lustigová, nakladatelství Fortuna 1999 Pracovní sešit k učebnici fyziky Přehled učiva fyziky S. Pople a P.Whitehead, nakladatelství Svojtka&Co. 1999 Fyzika - přehled učiva základní školy J. Vachek, nakladatelství SPN 1978 Fyzika I. a II. Z. Horák a F. Krupka, nakladatelství SNTL/ALFA, 1976 

29 Hvězdy a planety – encyklopedický průvodce Svět otázek a odpovědí
Patrick Moore, nakladatelství Slovart, 2001  Svět otázek a odpovědí překladatelka: Z. Stloukalová, nakladatelství Svojtka&Co. 2007 Podivuhodné přírodní úkazy I. Štoll, P. Ptáček, nakladatelství Fragment 2005 Pohled do vesmíru C. Scottová, nakladatelství Fragment 2006 Astronomie – cesty za poznáním D. H. Levy, nakladatelství Svojtka&Co. 1999 Věda – hranice poznání C. A. Ronan, nakladatelství Knižní klub 1997 Chemie. Fyzika, astronomie Překlad J. Braun, P. Anderle, I. Haverlík, nakladatelství Albatros 1978

30 Internetové zdroje: http://www.aldebaran.cz
encyklopedie – wikipedie

31


Stáhnout ppt "I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace"

Podobné prezentace


Reklamy Google