Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HYGIENA DUŠEVNÍ ČINNOSTI A TOXIKOMANIE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HYGIENA DUŠEVNÍ ČINNOSTI A TOXIKOMANIE"— Transkript prezentace:

1 HYGIENA DUŠEVNÍ ČINNOSTI A TOXIKOMANIE

2 Hygiena duševní činnosti
Duševní hygiena neboli psychohygiena je nauka o tom, jak si chránit a upevňovat duševní zdraví a jak zvyšovat odolnost člověka vůči nejrůznějším škodlivým vlivům.

3 Hygiena duševní činnosti
Základem pro duševní hygienu je: • správný denní režim • správné střídání práce a odpočinku • pravidelný a klidný spánek • vyvarování se stresu

4 Hygiena duševní činnosti
Předpokladem duševního zdraví jsou: • fungující vztahy • práce • péče o sebe

5 Toxikomanie

6 TOXIKOMANIE Drogová závislost (či toxikomanie) je abnormální až patologický stav vyvolaný častým užíváním drog. Drogy poškozují organismus, především ústřední nervovou soustavu.

7 TOXIKOMANIE Závislost na drogách začíná zpravidla častým užíváním drog, které vyvolá potřebu drogy cíleně vyhledávat, ať už psychologicky či fyzicky podmíněnou.

8 TOXIKOMANIE Drogově závislí lidé odmítají reálný pohled na svět kolem sebe, pod vlivem drog žijí ve falešných představách a snech.

9 Motiv Častým motivem k začátku braní drog a vytváření závislosti je zvědavost. Mnoho lidí vyzkouší drogu jen proto, že chce zkusit, jaké to je. Dalším možným motivem je stres či životní problém, který daný člověk není schopen řešit jinak, než útěkem. Také často může být iniciátorem parta, k níž daný člověk patří a do které chce patřit i nadále, a proto se nechá k drogám "donutit".

10 Další druhy závislosti
hrací automaty počítače

11

12 Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%AD_hygiena


Stáhnout ppt "HYGIENA DUŠEVNÍ ČINNOSTI A TOXIKOMANIE"

Podobné prezentace


Reklamy Google