Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná."— Transkript prezentace:

1

2 Paměť počítače

3 Paměť počítače člení na vnitřní a vnější.
PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná a trvalá (trvalá = udržela zapsaná data i po odpojení od elektrického napájení)

4 Vnitřní (operační) paměť (komunikuje přímo s procesorem)
Proto se volí kompromisní řešení: Vnitřní (operační) paměť (komunikuje přímo s procesorem) velmi rychlá po odpojení elektrického napájení se nevratně smaže velmi drahá Vnější paměť (slouží pro „odkládání“ dat) pomalá záznam nezávisí na elektrickém napájení levná

5 Veledůležitá poznámka!
V jakých jednotkách měříme velikosti pamětí??? Nejmenší možnou informací, která něco vypovídá je například: 1/ 0 Ano/ Ne Zapnuto/ Vypnuto Svítí/ Nesvítí Nejmenší jednotkou informace (paměti) je bit (binary digit). Pro praktické použití je tato jednotka příliš malá, protože nabývá pouze dvou hodnot.

6 Za základní jednotku informace (paměti) je považován byte [bajt]
Byte je tvořen skupinou osmi bitů a může tedy nabývat 256 různých hodnot 1 B = 8 b Používané značky - bit = b, byte = B, vyšší jednotky se tvoří běžnými předponami kilo-, Mega-, Giga-, Tera-, ...

7 Kolik bytů informací obsahuje 1 stránka strojopisu A4?
Pomocí jednoho bytu lze zakódovat v podstatě libovolný znak abecedy, všechny číslice, interpunkční znaménka, ... Kolik bytů informací obsahuje 1 stránka strojopisu A4? Předpokládáme-li, že na řádku uděláme běžně 60 úhozů, a při jednoduchém řádkování se na A4 vejde 60 řádků, pak 1 A4 může obsahovat znaků, nese tedy informaci o velikosti B = 3,6 kB.

8 Vnitřní (operační) paměť

9 Vnitřní (operační) paměť
Obsahuje právě spuštěné programy a data, která jsou právě zpracovávána. Používá se pro ni označení RAM (Random Access Memory). Vlastnosti operační paměti důležité z hlediska uživatele jsou jsou kapacita paměti a vybavovací doba.

10 Kapacita určuje, jak rychle (a jestli vůbec) budou programy pracovat, dnes jsou běžné kapacity operační paměti 1 GB a větší. Vybavovací doba je doba potřebná k vyhledání nebo uložení informace do RAM, je velice krátká, řádově 10 ns (10-8 s). Poznámka Paměť RAM je schopna udržet informaci pouze je-li stále napájena elektrickým proudem. Při výpadku napájení se její obsah nenávratně smaže. Tomu zabráníme zapojením počítače přes UPS - záložní zdroj proudu

11 Zdroje


Stáhnout ppt "Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná."

Podobné prezentace


Reklamy Google