Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_529

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření: Prosinec 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Téma: Membránové organely Seznámení s membránovými organelami eukaryotické buňky Klíčová slova: Mitochondrie, Golgiho aparát, atd. Druh učebního materiálu: prezentace

3 Membránové organely Mitochondrie Golgiho aparát
Endoplazmatické retikulum Ribozómy Plastidy Lysozómy Vakuoly

4 Mitochondrie – obr.č.1. Semiautonomní organely,tyčinkovité až vláknité. Vnitřní membrána tvoří záhyby-kristy, hmota- matrix. Uskutečňuje se zde buněčné dýchání, uvolněná energie (ATP) je využita pro životní procesy v buňce

5 Endoplazmatické retikulum obr.č.2.

6 Endoplazmatické retikulum-systém kanálků a váčků navazující na jádro
hladké – je bez ribozómů a slouží k syntéze lipidů a sacharidů drsné – s ribozómy, slouží k proteosyntéze

7 Golgiho aparát ( komplex) – obr.č.3.
Soustava plochých měchýřků. Probíhají zde biochemické úpravy látek dopravovaných v malých váčcích z hladkého i drsného E.R. V živočišných buňkách se takto upravují bílkoviny, lipidy a steroidy, v rostlinných buňkách bílkoviny a celulóza.

8

9 Ribozómy Jsou to drobná zrnička ze 2 podjednotek. Každá podjednotka je tvořena molekulami RNA neohraničenými membránou. Jejich základní funkcí je syntéza bílkovin podle genetické informace uložené v DNA. V jedné buňce je jich až Jsou volně v cytoplazmě, ale u jsou také v mitochondriích, v plastidech a také na membráně drsného E.R. Ribozómy prokaryotické buňky, mitochondrií a plastidů jsou menší.

10 Ribozómy – obr.č.5.

11 Plastidy Jsou jen u rostlinných buněk Podle obsahu barviv se dělí na:
chloroplasty – převládají chlorofyly chromoplasty – převládají karoteny a xantofyly leukoplasty – bezbarvé – obsahují zásobní látky – škrob.

12 Plastidy – obr.č.6.

13 Plastidy Tvar – oválné útvary s 2 membránami. Od vnitřní membrány se dovnitř vchlipují váčky –tylakoidy, které se vrství v grana. Plastidy mají vlastní DNA a ribozómy, jsou to semiautonomní organely. Funkce – na membráně tylakoidů je komplex chlorofylu a proteinů a probíhá tam světelná fáze fotosyntézy, v matrix ( ve stromatu) chloroplastů probíhá temnostní fáze fotosyntézy.

14 Lysozómy Drobné měchýřky obalené jednoduchou membránou, které se odštěpují z Golgiho aparátu. Jsou hlavně v živočišných buňkách a obsahují různé trávicí enzymy. Podobné útvary se nazývají peroxizómy,které uvnitř obsahují oxidázy ( tvořící peroxid vodíků) a katalázu ( štěpící peroxid vodíků) Lysozómy odbourávají některé látky – např. alkoholy, fenoly, atd.

15 Lysozómy – obr.č.7.

16 Vakuoly Vznikají stejně jako lysozómy, ale u rostlinných buněk. Biomembrána oddělující vakuolu od cytoplazmy se označuje tonoplast. Probíhají zde metabolické procesy, obsah vakuoly je označován buněčná šťáva. Nacházejí se zde odpadní produkty, které rostlina už nemůže vylučovat ven ( alkaloidy), ale jsou tady i využitelné sloučeniny – zásobní látky.

17 Vakuola v buňce – obr.č.8.

18 Opakování, přiřaďte pojmy
Mitochondrie Golgiho aparát Lysozómy Tonoplast Grana Semiautonomní organely Proteosyntéza a) Biomembrána vakuol b) Buněčné dýchání c) Vrstvené tylakoidy d) Ribozómy ( volné i vázané) e) Měchýřky s trávicími enzymy v živočišných buňkách Mitochondrie a plastidy Biochemické úpravy látek z E.R.

19 Citace literatury Jelínek, Jan a Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 7.rozšířené vydání. Olomouc: Studio nakladetelství Olomouc, ISBN Kislinger, František, Jana Laníková, Jiří Šlégl a Irena Žurková. Biologie V.: Základy obecné biologie. 1. vyd. Klatovy: Gymnázium v Klatovech, Typos, 1995.

20 Citace obrázků Obr.č.1.: PUCHNEROVA, Veronika. Botanika: fotoalbum-rostlinná buňka [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.č.2.: PUCHNEROVA, Veronika. Botanika: fotoalbum-rostlinná buňka [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.č.3.: INSTITUT GALENUS- INFORMAČNÍ SERVER. Golgiho aparát [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.4.: NURDIANA, Dessy Lila. BLOG UNISSULA. Aparatur Golgi [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.č.5.: ČASOPIS ABC. Čtení v knize života [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.6.: ADAMČÍK, Richard. Stavba eukaryotické buňky [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.7.:Biologie: Eukaryotická buňka [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.č.8.: MUSTAHIB, Oleh. Biologi terlengkap: vakuola [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google