Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století."— Transkript prezentace:

1 3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století

2 Představujeme MSP3 – mobilní senzorovou platformu Mobilní senzorová platforma MSP3 je inovativní systém pro vzorkování půdy za jízdy, který kombinuje 3 automatické půdní senzory na jednom zařízení. Analýza probíhá přímo za jízdy stroje po pozemku: 1. Mapování zrnitosti půdy a KVK prostřednictvím měření elektrické vodivosti půdy a tvorba přesných map půdní variability Vašich pozemků. Zrnitost je rozhodující faktor pro vodní kapacitu půdy a její schopnost vázat živiny. 2. Mapování obsahu organické hmoty v půdě pomocí optického senzoru, který se pohybuje pod úrovní posklizňových zbytků pod povrchem půdy. Obsah organické hmoty v půdě je úzce svázán s výnosovým potenciálem a je výborným podkladem pro variabilní výsevek, popř. dávku N. 3. Mapování pH půdy za jízdy s použitím pH elektrody pro měření pH na 10 až 40 místech na 1 ha. Vápnění na základě map z MPS3 je přesnější než při použití podkladů z klasického vzorkování.

3 Hodnoty naměřené senzory za jízdy velmi dobře korelují s hodnotami naměřenými v laboratoři pH organická hmota KVK

4 Vysoká hustota vzorkování Při jízdě s MSP3 po pozemku se obvykle provádí přes 200 měření vodivosti a optických měření na každý hektar a 10 až 40 měření pH na hektar. Počty provedených měření jsou tak mnohonásobně vyšší než při tradičním odběru vzorků pro laboratorní měření. Pokud přeložíme vrstvu s mapou odběru vzorků pH odebraných manuálně v tradiční mřížce přes mapu vzorků pH vytvořenou MSP3, je evidentní, že skutečná variabilita pH na pozemku je větší, než ukazují vzorky odebrané manuálně v řídké mřížce. Mapovací software potom sice může vytvořit z původních bodů v řídké mřížce pěknou mapu, ale nemůže přesně znázornit to, co nebylo dostatečně přesně analyzováno. Výhoda detailního mapování pH je zřejmá z porovnání aplikačních map s předpisem variabilního vápnění vytvořených oběma metodami. Nedostatečná hustota vzorkování způsobuje na většině pozemků podstatné chyby ve stanovení aplikační dávky vápenatých hnojiv.

5 Software SoilViewer SoilViewer je mapovací software, který je součástí systému MSP3. Tento software umožňuje řidiči, který provádí vzorkování, prohlížet si a zaznamenávat naměřené hodnoty vodivosti, pH a obsahu organické hmoty v reálném čase za pojezdu na jakémkoli laptopu s operačním systémem Windows. Sledování map za pojezdu poskytuje rychlou zpětnou vazbu ohledně kvality naměřených dat a rozložení vzorkovacích bodů na pozemku. Poskytovatelé služeb tak mohou ukázat kvalitní mapy s naměřenými výsledky svým zákazníkům přímo na místě.

6 Kombinací hodnot naměřených senzory s výškovými parametry povrchu pozemku se vypočítá tzv. index produktivity Index produktivity charakterizuje výnosový potenciál pozemku v jeho jednotlivých částech. index produktivity KVK organická hmota pHzakřivení svažitost


Stáhnout ppt "3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google