Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční tíseň Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční tíseň Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST."— Transkript prezentace:

1 Finanční tíseň Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST

2 Finanční tíseň Kdo má dostatek peněz? a)Pouze mrtví lidé… b)Nikdo c)Kdo dokáže vystačit s malým množstvím peněz d)Kdo se ke svým věcem chová šetrně e)Kdo je skromný f)Kdo je spořivý g)Kdo je štědrý k druhým h)Kdo se narodil do bohaté rodiny i)Kdo má štěstí a vyhrál v loterii j)Kdo umí podnikat a investovat k)Kdo ovládá finanční gramotnost

3 Finanční tíseň Kdo má nedostatek peněz? a)Každý b)Chudý člověk c)Kdo nakupuje co se mu zachce d)Kdo svoje věci ničí a nepečuje o ně e)Kdo je příliš náročný f)Kdo si půjčuje peníze g)Kdo je lakomý h)Kdo se narodil do chudé rodiny i)Kdo nemá štěstí a všechno prohrál j)Kdo neumí hospodařit k)Kdo nedával pozor ve finanční gramotnosti

4 Finanční tíseň Co je finanční tíseň  Nemám na to abych si koupil, co chci  Nemám finanční rezervu  Půjčuji si na velké výdaje  Měsíční výdaje nestačím pokrývat měsíčními příjmy  Půjčuji si na běžné výdaje  Nestačím splácet půjčky  Je na mě uvalena exekuce  Exekutor mi zabavil vše, co mi doma zůstalo  Exekutor mi zabavil dům (byt) a nemám kde bydlet

5 Finanční tíseň Příjmy jsou menší než výdaje – co s tím:  Řešit co nejdříve  Zvýšit příjmy (brigáda, další zaměstnání,…)  Snížit výdaje – uskromnit se – vést si evidenci výdajů – plánovat výdaje podle svých příjmů  Bránit se dluhům  Poradit se s důvěryhodnou osobou  Kontaktovat finančního poradce

6 Finanční tíseň Chyby ve finanční tísni:  Nevedu si záznamy o svých příjmech a výdajích  Situaci neřeším včas – vyčerpávám svoji rezervu  Mám pocit, že to ještě zvládnu, tak nic neřeším  Půjčuji si malé částky – od známých  Platím kreditkou na dluh, který nestíhám včas splácet  Vezmu si úvěr z reklamy  Podepíši úvěrovou smlouvu s velkými sankcemi  Podepíši úvěrovou smlouvu, kde ručím svým bydlením  Podepíši směnku  Beru si stále další půjčky, abych zaplatil ty předchozí

7 Finanční tíseň Dluhové pasti: a.Dlužník si bere další a stále větší dluhy, aby zaplatil ty předchozí. b.Člověk podepíše úvěrovou smlouvu, která má vysoké sankce při nesplácení – rychle vytváří mnohonásobně větší dluh – končí zpravidla exekucí majetku dlužníka. c.Nákupy na splátky v takovém množství, že je člověk již nedokáže splácet.

8 Finanční tíseň Poskytnutí úvěru = investice Každý věřitel = poskytovatel peněz na úvěr chce poskytnutím úvěru pomoci pouze sobě! Nedělá to z touhy pomáhat lidem v nouzi. Výjimkou může být rodina a dobří přátelé.

9 Finanční tíseň Exekuce Dlužník nesplácí dluh: – dluh narůstá o úroky, pokuty,… – věřitel 1) opakovaně vyzve dlužníka k zaplacení dluhu 2) oznámí dlužníkovi podání návrhu k exekuci 3) podá návrh k exekuci na majetek dlužníka Soud posoudí návrh a (ne)vydá exekuční příkaz. Exekutor zabaví majetek (povinného) dlužníka. Hodnota zabaveného majetku = dluh + odměny pro soudce a exekutora (6.000,- Kč a více) Zabavený majetek se prodává v dražbě – často pod cenou!

10 Finanční tíseň Exekuce Exekutor zabavuje: 1) peníze na účtu, část mzdy 2) věci movité 3) věci nemovité Povinnému musí ponechat peníze ve výši životního minima. Exekucí může následovat několik po sobě, dokud se neuhradí všechny závazky. Exekuce je pro povinného vždy velmi nevýhodná!!!

11 Finanční tíseň Obrana před exekucí Dohoda s exekutorem na splátkovém kalendáři. Podání návrhu na částečné zastavení exekuce. Zaplacení zabavených věcí před dražbou. Pokud exekutor zabavil věc patřící někomu jinému, lze podat vylučovací žalobu a doložit dokumenty dokládající vlastnické právo jiného člověka. Vždy je třeba jednat včas a dodržet zákonné termíny!

12 Finanční tíseň Osobní bankrot na soud může podat žádost o oddlužení, pokud: -dluží více věřitelům (aspoň 3) -není schopen dluhy splácet -z pravidelného příjmu může uhradit během pěti let alespoň 30% dluhů Po 5 letech je člověk bez dluhů.

13 Finanční tíseň Osobní bankrot Žádost o oddlužení, která se podává na soud musí být správná po obsahové i formální stránce, jinak bude zamítnuta. Je vhodné využít organizací, které pomáhají žádost sestavit – nejlépe zdarma, např: http://www.obcanskeporadny.cz/ http://www.obcanskeporadny.cz/ Pozor – i na sestavení žádosti o oddlužení některé firmy vydělávají! Osobní bankrot je výhodnější než exekuce majetku!

14 Finanční tíseň Prevence finanční tísně měsíční výdaje udržovat menší než měsíční příjmy na velká vydání předem naspořit, nenakupovat na splátky vést si evidenci příjmů a výdajů, mít domácí rozpočet vytvářet si finanční rezervu pro neočekávané výdaje nebo výpadky příjmů (nemoc, ztráta zaměstnání,…) finanční tíseň řešit včas pečlivě přečíst a promyslet každou smlouvu, kterou podepisuji neuzavírat úvěry, které jsou velmi nebezpečné při nesplácení nepodepisovat žádné směnky!

15 Finanční tíseň Kdo šetří má za tři neutrácet za zbytečnosti pečovat o to co mám – neničit, udržovat v dobrém stavu nakupovat promyšleně spořit investovat (do vzdělání)

16 Finanční tíseň Autor: Mgr. Pavel Papežík, vytvořeno v roce 2013, určeno pro 9. ročník ZŠ, předmět Finanční gramotnost, vzdělávací oblast Člověk a společnost, vzdělávací obor Výchova k občanství, tematický okruh Stát a hospodářství. Použité obrázky: obr: http://shop.entrada.cz/Darky-pro-deti-C19/Pokladnicka-prasatko-P6515/http://shop.entrada.cz/Darky-pro-deti-C19/Pokladnicka-prasatko-P6515/

17


Stáhnout ppt "Finanční tíseň Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google