Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků."— Transkript prezentace:

1

2  Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.  K malbě se používají štětce nebo pero.  Zvolený motiv pro RM se maluje na ozdobný porcelán.

3  Motiv, který chceme reprodukovat na porcelán.  Výrobek k odekorování.  Pauzovací papír, bodáček, grafit, lepicí páska, smirkový papír.  Štětce, perka.  Barvy, ředidlo, terpentýn, balzám, hřebíčkový olej.

4 Byl zvolen motiv lesa.

5  Na předloze se vyjme úsek, který chceme přenést na vybraný ozdobný kus porcelánu.  V tomto případě se jedná o oválný obrázek na zeď.  Připravíme si v tomto tvaru i pauzovací papír, a obkreslíme si na něj tužkou v jednuduchých tazích malbu.

6 Takto připravenou pauzu dáme na měkký podklad a proděrujeme nakreslené tahy jemnou jehlou – bodáčkem. Proděrovanou pauzu přiložíme na ovál, připevníme lepící páskou a přejedeme tampónem nasyceným v jemě mletém grafitu. Po odstranění pauzy zůstanou na výrobku drobné tečky, a motiv je připraven k malování.

7  Na porcelánovou, nebo skleněnou paletu se nanese malé množství požadované barvy.  Stěrkou se barva s přídavkem terpentýnu utře do jemné suspense.  Nakonec se přidá balzám a barva je připravena k malbě.  Pro udržování vláčnosti barvy se může při práci používat hřebíčkový olej.

8

9 První vybarvení motivu je zředěnými barvami.

10 Barva po prvním výpalu zesvětlala.

11 Nyní se tmavšími barvami zdůrazňují základní prvky.

12 Zdůrazníme barvu kmenů a větví.

13

14 Malířka pracuje podle předlohy.

15

16 Před třetím výpalem se zdůrazní barva a detaily.

17

18 Zbývá doplnění detailů a zakončení rámu.

19

20 PŘEDLOHAREPRODUKOVANÁ MALBA NA VÝROBEK

21 Vybraný motiv - předloha

22 Mamlba na porcelán po prvním výpalu

23 Hotový výrobek

24

25

26

27

28 Podklad pro detaily

29

30  Co je ruční malba?

31  Ruční malba je reprodukce předlohy na ozdobný porcelán.  Provádí se spec. keramickými barvami.  Zpravidla je i vícekrát pálená.

32  Co se přidává do barvy, aby vydržela vláčná a rychle nezasychala ?

33  Do barvy se přidává hřebíčkový olej.


Stáhnout ppt " Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků."

Podobné prezentace


Reklamy Google