Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sběrnice Obr. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sběrnice Obr. 1."— Transkript prezentace:

1 Sběrnice Obr. 1

2 Sběrnice Jednotlivé části počítače a přídavná zařízení potřebují mezi sebou komunikovat, předávat si vzájemně data. Proto jsou všechna zařízení paralelně připojena ke společným vodičům, které nazýváme sběrnice (BUS).

3 Sběrnice Pro připojení přídavných desek je sběrnice vyvedena na tzv. sloty. Většinou je základní deska opatřena i sloty pro přídavné desky určené pro starší typy sběrnic. Obr. 2

4 Rozdělení sběrnice Datová – zajišťuje přenos dat mezi jednotlivými částmi počítače Adresová – zajišťuje určení zařízení, ke kterému se mají přenášek data Řídící – zajišťuje přenos řídících signálů – DMA (Direct Memory Access) - přímý přístup do paměti, IRQ (Interrupt ReQuest )- požadavek na přerušení.

5 Hlavní parametry sběrnice
Šířka sběrnice – udává kolik bitů lze po sběrnici přenést v jednom časovém okamžiku, tedy jednoduše řečeno, jde o počet datových vodičů sběrnice. Pak hovoříme například o 16-ti bitové nebo 64-bitové sběrnici. Frekvence sběrnice – udává, kolikrát se hodnoty na datových vodičích změní za jednu sekundu. Udává se v MHz.

6 IRQ – žádost o přerušení
Pokud přídavné zařízení potřebuje využít procesor, který právě provádí nějakou jinou činnost, musí mu to nějakým způsobem oznámit. To provede tak, že pošle takzvanou žádost o přerušení. Procesor přeruší práci a provede požadovanou činnost (ošetří přerušení). K podání žádosti o přerušení se využívají k tomu určené řídící vodiče sběrnice.

7 IRQ – žádost o přerušení
Co se stane, pokud žádost o přerušení podá více zařízení najednou? Každé zařízení má přidělenu svoji linku přerušení (řídící vodič sběrnice).Každá linka má přidělenu svoji prioritu. První zařízení Procesor Druhé zařízení Nový požadavek Obr. 3

8 DMA – přímý přístup do paměti (direct memory access)
Aby se procesor méně zatěžoval jednoduchými operacemi, je umožněno zařízením, která to dovedou, přímo přistupovat (číst nebo zapisovat) do paměti.

9 Sdílené řízení sběrnice (bus mastering)
Jde v principu o něco podobného jako je přímý přístup do paměti. Nejde však o přenos dat mezi přídavným zařízením a pamětí, ale o přenos dat mezi dvěma zařízeními bez využití procesoru. Můžou se tak přenášet například data z pevného disku na síťovou kartu.

10 Otázky k opakování Jak se rozděluje sběrnice PC
Jaké jsou hlavní parametry sběrnice Vysvětlete zkratku IRQ a k jakým účelům slouží. Vysvětlete zkratku DMA a k jakým účelům slouží.

11 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 6. listopadu :55. Dostupný z WWW: < Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky vlastní.


Stáhnout ppt "Sběrnice Obr. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google