Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zatmění Měsíce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zatmění Měsíce."— Transkript prezentace:

1 Zatmění Měsíce

2 Zatmění nastává, když je světlo Slunce zastíněno jiným vesmírným tělesem.
K zatmění dochází jednou až dvakrát do roka a trvá jen několik hodin. Při úplném zatmění se měsíc zbarví do rezava.

3 Druhy zatmění Polostínové: je velmi nenápadné, pokles jasnosti disku je velmi nepatrný a okem těžce postřehnutelný. Pozorujeme jakési kouřové zeslabení jasnosti. Částečné: není vidět celý Měsíc ale jen část třeba jen malý srp. Úplné: je vidět celé zatmění Měsíce.

4 Kdy bude další zatmění Zatmění bude: 7.9.2007 střed zatmění: 19:56
doba část. zatmění: 98 min. doba úplného zatmění: - min. Zatmění bude: střed zatmění: 0:21 doba část. zatmění: 210 min. doba úplného zatmění: 70 min.

5 Zatmění slunce

6 Zatmění nastává, když Měsíc prochází přesně mezi Sluncem a Zemí a vrhá na povrch Země několik kilometrů velký stín. Při úplném zatměním Slunce překrývá Měsíc celý sluneční kotouč, takže je vidět koróma(Sluneční záře). K zatmění dochází jednou až dvakrát ročně, ale jsou vidět v úzkém pásu na zemském povrchu. Zatmění je možné proto, že Měsíc je 400krát blíž k Zemi, takže obě tělesa mají na obloze stejnou velikost.

7 Na zatmění se můžeme dívat přes speciální brýle které se dají normálně koupit nebo přes svářecké sklo. Znalci nepovažují za bezpečné očouzená skla od svíčky nebo nevyvolané filmy do fotˇáku. Nechce te-li mýt poškozenou sítnici tak se nedívejte na zatnění jen tak, dalekohledem nebo přes sluneční brýle.

8 Vznik stínu

9 Světlo které nemůže prosvítit prěkážku tak za ní zanechá stín.
Je-li překážka nasvícena z více stran tak vzniká více stínů.

10 Šíření světla

11 Světlo je přímka nebo polopřímka
Světlo je přímka nebo polopřímka. Světelnou přímku nazýváme světelný paprsek. Tento světelný paprsek používají truhláři a zeměměřiči. Truhlaří to používají při dívání se jestli je latˇka rovná. Zeměměřiči s tím měří výšku a vzdálenost.


Stáhnout ppt "Zatmění Měsíce."

Podobné prezentace


Reklamy Google