Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr. Lucie Seidlerová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 10. 11. 2011 CZ.1.07/1.4.00/21.2791VY_32_INOVACE_632_F8

2 Cílem prezentace je vysvětlení pojmu tepelná výměna. Anotace:

3

4 Nalijte horký čaj do studeného porcelánového hrnku. Hrnek se zahřeje a čaj se ochladí. Za chvíli má hrnek i čaj stejnou teplotu. Jak můžeme tento jev vysvětlit?

5 Vnitřní energie Celková pohybová energie všech částic v tělese je součástí vnitřní energie tělesa. Při zvýšení teploty tělesa se jeho vnitřní energie zvětšuje. Vykonáním práce, např. třením, můžeme zvětšit vnitřní energii tělesa, což se projeví jeho zahříváním.

6 Částice čaje, který má vyšší teplotu, odevzdávají při nárazech na částice porcelánu, který má nižší teplotu, část své pohybové energie. Tím se vnitřní energie hrnku zvětší a vnitřní energie čaje se zmenší. Děj probíhá, dokud se teplota čaje a hrnku nevyrovná.

7 Tepelná výměna mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají různou teplotu, se nazývá tepelná výměna vedením.

8 Částicová stavba kovů umožňuje rychlou tepelnou výměnu vedením. Proto jsou kovy dobrými vodiči tepla. Nejlepší vodiče : stříbro, měď, hliník, wolfram, mosaz.

9 Stavba některých látek umožňuje jen pomalou tepelnou výměnu vedením. Takové látky se nazývají tepelné izolanty. Např. : vzduch, vata, suché dřevo, sklo, peří…


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google