Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"— Transkript prezentace:

1 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Obor: M/02 Cestovní ruch Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: Anotace: České středohoří jako turistický region – specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu

2 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Geomorfologicky pozoruhodné pohoří sopečného původu, táhnoucí se v severních Čechách od Loun přes Lovosice a Litoměřice až k Úštěku. Pro středohoří jsou typické samostatné hory v podobě sopečných sopouchů, vysoce převyšující okolní krajinu. Pohoří je rozděleno údolím řeky Labe na dvě části – západní a východní část. Pro oblast je typické suché a teplé klima – v minulosti pěstování vína a ovoce. Řada pozoruhodných botanických lokalit – CHKO České středohoří. Středohoří bylo za doby romantismu oblíbeným cílem německých romantiků. J. W. Goethe, Caspar David Friedrich nebo Alexandr von Humboldt tento kraj opakovaně navštěvovali. Dnes je krajina ohrožena průmyslem a uhelnými doly, v současnosti se dokončuje dálnice, vedoucí naprosto zbytečně přes cenná území.

3 České středohoří Západní část – hory Oblík, Strdov, Ranná.

4 Hazmburk Dominanta Dolní Poohří.
Ve středověku byl hrad sídlem mocného rodu Zajíců z Hazmburka. Z hradní věže jsou nádherné výhledy.

5 Třebívlice V Třebívlicích jsou v současné době soukromým investorem obnovovány vinice. Součástí velkorysého projektu budou restaurace, v nichž bude zákazníkovi zaručen původ všech potravin z místních malých farem. V Čechách bohužel stále ještě ojedinělý příklad ekologického turistického resortu se silným důrazem na využití místních zdrojů.

6 Bořeň u Bíliny Znělcový skalnatý vrch tyčící se nad údolím Ohře. Národní přírodní rezervace – teplomilná květena. Horolezecké terény. Bílina Druhdy vyhledávané lázeňské město. Dnes nějak není důvod, proč tam jezdit.

7 Milešovka S výškou 836 metrů je Milešovka nejvyšší horou Českého středohoří. Na vrcholu je meteorologická stanice. Pod horou v Milešově rozlehlý barokní zámek – nepřístupný.

8 Porta Bohemica Velké Žernoseky
Hluboké kaňonovité údolí Labe, jímž řeka překonává České Středohoří. Z vysokých hor okolo řeky se naskýtají krásné výhledy – doporučit lze rozhlednu Varhošť, z níž se nabízí hned několik pohledů na řeku. Velké Žernoseky Vinařská obec na počátku Porta Bohemica. Proslulá vína z jedné z nejsevernějších vinic v Evropě.

9 Litoměřice Historické biskupské město na březích Labe.
Vstupní brána do Českého středohoří. Četné pamětihodnosti – biskupská rezidence, dominikánský klášter, jezuitská kolej. Biskupská katedrála sv. Štěpána je dílem Dominica Orsi. Barokní kostel Zvěstování Panny Marie slouží jako galerie moderního umění.

10 Dům „U kalicha“ na litoměřickém náměstí
Pohled na katedrálu a biskupskou rezidenci

11 Střekov Hrad Střekov je oblíbeným výletním cílem obyvatel Ústí nad Labem. Pod hradem se nachází technická památka – Masarykova zdymadla ze 20. let 20. století.

12 Ploskovice „Pavel dal jest Ploskovicích zemu, Vlach dal jest Dolás zemu bogu i sviatému Ščepánu se dvěma dušníkoma, Bogučeja a Sedlatu.“ – aneb stará je to ves! Barokní zámek nechali vystavět vévodové Toskánští, později se stal majetkem Habsburků. Své letní sídlo zde měl poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý.

13 Úštěk Historické město – městská památková rezevace.
Zachované gotické měšťanské domy. Zajímavostí jsou tzv. ptačí domky – dřevěné domky přistavěné ke skále nad údolím. V minulosti chmelařské centrum.

14 Kalvárie Ostré Barokní poutní místo s nádherným výhledem na Úštěcko.
Zcela zdevastovaný areál je od roku 2005 opravován občanským sdružením a v létě se zde pořádají divadelní představení.

15 ZDROJE: litomerice.html


Stáhnout ppt "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google