Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská nej....

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská nej...."— Transkript prezentace:

1 Evropská nej...

2 Nejvyšší sopka Nejvyšší činná sopka a druhá nejmohutnější sopka v Evropě. Nachází se v Itálii – na východním pobřeží ostrova Sicílie, nedaleko měst Messina a Catania. Její výška k roku 2009 dosahuje 3329 metrů nad mořem. ETNA

3 Nejdelší řeka Evropy Volha
Nejdelší řeku světa pravděpodobně znáte, nicméně i Evropa svoji nejdelší řeku má, i když leží lehce východně, konkrétně v západní části Ruska. Jmenuje se Volha a její délka činí rovných 3 534km a je mimochodem i nejvodnatější řeka Evropy.

4 Největší město Moskva Moskva je hlavní město Ruska.Žije tam 10.5 milionů obyvatel, proto to je největší město Evropy. Moskva byla založena Princeem Yuri Dolgoruki v Moskva byla kapitál Ruska. To se stalo kapitálem znovu od 1918 dokud ne Teď to je znovu kapitál Ruska.

5 Nejdelší sjezdovka Je to místo z kterého mají cyklisté hrůzu, najdete tu i údajně nejdelší černou sjezdovku na světě, skvělé prostředí na lyžování pro rodiče s dětmi a hlavně slunce. To všechno nabízí Alpe d´Huez, ležící asi hodinu od francouzského Grenoblu. jedenadvacet zatáček, každá se přitom nějak jmenuje, délka čtrnáct kilometrů a 14procentní stoupání, to opravdu není žádná legrace," vysvětluje šéf Jean Louis Leger Mattei.

6 Nejdelší most, který spojuje dva státy
Kdyby byla silnice přede mnou zavřená, objížďka do nejbližšího města vzdáleného třicet kilometrů by trvala týden a měřila několik tisíc kilometrů přes Německo, Polsko, Pobaltí, Rusko a Finsko. Přejíždím autobusem most přes průliv Öresund, který spojuje dánskou Kodaň a švédské Malmö. Jde o nejdelší most na světě, který spojuje dva různé státy, a nejdelší most, který se dá přejet autem i vlakem. Železnice vede pod dálnicí a most je vlastně dvoupatrový.

7 Nejdražší modrý diamant světa
Prodal se v aukci za 186 milionů. Švýcarská pobočka aukční síně Sotheby's zažila rekordní dražbu. Anonymní kupec si při ní pořídil čirý modrý diamant o váze 7,03 karátu. Neváhal za něj zaplatit v přepočtu přes 186 milionů korun. "Jde o nový světový rekord v prodeji modrých diamantů," řekl po dražbě organizátor aukce David Bennett.

8 Největší nákupní centrum Evropy
Londýn - Britská metropole Za 1,7 miliard liber (přes 30 miliard korun) vyrostl na ploše devatenácti hektarů obrovský komplex, nazvaný Westfield Centre, ve čtvri Shepherd´s Bush.

9 Největší kůň Největší kůň žije se svou majitelkou Sarou Rossovou ve Velké Británii. Má dva metry "Pětiletý Duke rostl a rostl, až jednoho dne se zjistlilo, že je to největší kůň na světe," řekla jeho majitelka. "Na to, jak je velký, je Duke krotký jako beránek," dodala Sara.

10 Největší aquapark pro psy
Nedaleko města Örbäk na dánském ostrově Fyn se otevřela největší psí plovárna v Evropě. Majitelka Anny Mörupová tvrdí, že jde o nejlepší způsob, jak udržet domácí miláčky ve fyzické kondici. Krytá plovárna má tři bazény o velikosti 5 x 1,5 metru. Voda se vyhřívá na 28 ºC. Vstupné na půl hodiny stojí 50 dánských korun. "Zařízení je určeno pro rehabilitaci psů, kteří trpí zdravotními problémy, ale i pro jiné, kteří si chtějí udržet kondici nebo ztratit na váze," řekla Mörupová zpravodaji ČTK.

11 Největší zrcadlové bludiště - Babylon
Největší stacionární zrcadlové bludiště na kontinentě vybavené 120 velkoplošnými zrcadly rozmístěnými po chodbách, jejichž délka dosahuje 200 metrů. Expozice je členěná do 5 částí, klasického zrcadlového bludiště s křivícími zrcadly, křišťálového bludiště se skly, strašidelně ozvučeného temného labyrintu se strašidly, místnosti s optickými klamy a expozice s kaleidoskopy a nekonečným prostorem .

12 Vypracovala: Nela Kordiaková 9.B
Konec


Stáhnout ppt "Evropská nej...."

Podobné prezentace


Reklamy Google