Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENTÁLNÍ ANOREXIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENTÁLNÍ ANOREXIE."— Transkript prezentace:

1 MENTÁLNÍ ANOREXIE

2 Co je anorexie Mentální anorexie je nemoc spočívající v poruše příjmu potravy a projevuje se odmítáním jídla a zkreslené představě o svém těle. Tato nemoc postihuje z 95 % dívky, a podle lékařsky evidovaných případů jí trpí asi 3% populace a to většinou ve věku 14 až 18 let. Přehnané hubnutí je vyvolané jedincem úmyslně. Snižují se dávky jídla a naopak zvyšuje energetický výdej. Ke ztrátě hmotnosti se používají i projímadla, vyvolává se zvracení a jedinci přehnaně kontrolují svůj příjem potravy.

3

4 Člověk trpící anorexií postupně ztratí veškerou důstojnost a sebedůvěru, začne se stranit lidem, nedokáže učinit ani ty nejběžnější rozhodnutí, uzavře se do sebe, je rozmrzelý, podrážděny, snadno se rozčílí a rozpláče. Je přesvědčený o své zbytečnosti, připadá si nepotřebný. Mentální anorexii doprovázejí deprese, pocity úzkosti a jiné psychické problémy.Důvodem, proč má nejvyšší úmrtnost ze všech psychických poruch je fakt, že vyhublost a nedostatek látek potřebných pro správnou funkci organismu mohou způsobit selhání srdce, dalším důvodem jsou také právě deprese a tendence k sebeubližování, sebevraždám a demonstrovaným sebevraždám.

5 Projevy - vnímání sebe sama jako příliš tlustého, přetrvávající strach z tloušťky, - nízký tlak, závratě - nesoustředěnost, podrážděnost, nespavost, deprese, plačtivost - pocity smutku, osamocení, zoufalství, bezmoci, deprese - snadný vznik modřin - suchá našedlá až nažloutlá pleť, lámání nehtů, poškozené vlasy nebo jejich úplné vypadání, křehkost kostí vzniklé jejich odvápněním - snížená citlivost v rukou i nohou, třas rukou - nižší tělesná teplota, špatné prokrvování končetin, zvýšená citlivost na chlad - zácpa, pocity nevolnosti v důsledku zmenšení žaludku - u dětí se může zpomalit růst a opozdit puberta - sebevražedné sklony, sklony k sebepoškozování - riziko sebevraždy je u mentální anorexie až 200x vyšší, než u jakékoliv jiné psychické poruchy.

6 Důsledky - nehojící se infekce
- nízká odolnost před chladným počasím, snížená tělesná teplota, oslabení celkové imunity - nízký tlak, špatné prokrvování končetin - nepravidelná srdeční činnost, selhání srdce, chudokrevnost - dehydratace, selhání ledvin, rozvrácení minerálního metabolismu, močové kameny - záněty plic - únava, poruchy spánku - kazivost zubů - nepravidelná menstruace či úplné vymizení, hrozba neplodnosti - křeče, svalová slabost, bolesti hlavy - zpomalené vyprazdňování žaludku, zácpa, záněty slinivky břišní -může vést až ke smrti. Anorexie v těžké formě bývá smrtelná zhruba v 50%.

7 Léčba Nejdůležitějším lékem při léčbě anorexie je samozřejmě dostatečná a vyvážená strava a změna jídelních a pohybových návyků. Také se musí konzultovat vysazení projímadel, pokud je nemocný užíval ve větších dávkách. Na začátku správného stravování se většina nemocných cítí přejedená, což je mylně vykládáno jako projev tloušťky. Léčba může být spojena s otoky a bolestivou zácpou.

8 Úmrtnost Člověk trpící anorexií postupně ztratí veškerou důstojnost a sebedůvěru, začne se stranit lidem, nedokáže učinit ani ty nejběžnější rozhodnutí, uzavře se do sebe, je rozmrzelý, podrážděny, snadno se rozčílí a rozpláče. Je přesvědčený o své zbytečnosti, připadá si nepotřebný. Mentální anorexii doprovázejí deprese, pocity úzkosti a jiné psychické problémy.Důvodem, proč má Mentální anorexie nejvyšší úmrtnost ze všech psychických poruch je fakt, že vyhublost a nedostatek látek potřebných pro správnou funkci organismu mohou způsobit selhání srdce, dalším důvodem jsou také právě deprese a tendence k sebeubližování, sebevraždám a demonstrovaným sebevraždám. Důvodem, proč má Mentální anorexie nejvyšší úmrtnost ze všech psychických poruch je fakt, že vyhublost a nedostatek látek potřebných pro správnou funkci organismu mohou způsobit selhání srdce, dalším důvodem jsou také právě deprese a tendence k sebeubližování, sebevraždám a demonstrovaným sebevraždám.

9 Historie Anorexií lidé trpěli i v dobách, kdy štíhlá linie nebyla vzorem dokonalosti. Nejznámějším případem je císařovna Alžběta Bavorská neboli princezna Sissi. Její váha nikdy nebyla vyšší 55 kg. Držela drastické diety – jedla jen ovoce a pila šťávu ze syrového masa, nosila přehnaně utažené šněrovačky, do kterých se dokonce nechávala i zašívat. Veškerý svůj volný čas naplňovala sportem. Údajně si prý nikdy nesedla a ani neměla ve svých pokojích židle. Při hostinách pak používala zvláštní klekátka. Svou váhu si kontrolovala 3x denně. Tento její stav způsobil neuspokojivý manželský i společenský život, který Alžběta vedla.

10 Komunity Ve spojení s anorexií se dnes vyskytuje mnoho tzv. „pro ana“ blogů. Na těchto stránkách především dívky získávají informace jak účinně hubnout, podporu a přesvědčení, že dělají správnou věc. Zakládají si své weby, ve kterém píší své „pokroky“ v cestě za anorexií.

11 Návody na anorexii Na pro ana stránkách si může jakákoli dívka hravě najít návod jak drasticky zhubnout. Patří sem např.: - Jezte jak nejpomaleji dovedete (lidskému tělu trvá cca 30 minut než si uvědomí, že už nemá hlad) -Mezi sousty pijte (dříve se budete cítit plní) -Pokud máte neodbytný pocit hladu, zkuste si dát sousto do pusy a pak jej vyplivněte -Tělo ošálíte i tím, že sníte kostky ledu (tělo si bude myslet, že přijalo nějakou potravu)

12 -Když budete mít hlad, zkuste se napít (hlad je převlečená žízeň)
Udělejte si jednoduchá pravidla, třeba že budete žvýkat každé sousto 37x předtím, než je spolknete, nebo že nebudete jíst do ani po určité hodině. Pomůže vám to udržet si kontrolu nad jídlem. -Když budete chtít jíst, nalakujte si nehty ;) Zapisujte si, co všechno jste snědli. -Když budete cítit, že to nezvládnete, jděte se projít. Těmito hloupými pravidly se mnoho dívek řídí.

13 Slavné osobnosti a Anorexie
Lindsay Lohan Mary-kate Olsen Keira Knightley Nicole Richie

14 Kampaně Ke kampaním proti anorexií se zapojují i známé osobnosti. Jednou z nich byla i Daniela Peštová, která nafotila obálku listopadového čísla Marie Claire věnovaného právě tomuto tématu

15 Konec Anička, Kamča, Lucka, Michal a Honza


Stáhnout ppt "MENTÁLNÍ ANOREXIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google