Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc."— Transkript prezentace:

1 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc. muzik.jaroslav@ujak.cz

2 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Model pracovní výkonnosti člověka

3 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Výkon zaměstnance

4 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Motivátory k pracovnímu výkonu

5 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. VÝCHODISKA FORMOVÁNÍ LIDSKÉHO KAPITÁLU Typy edukace VzděláváníZážitková pedagogika Další vzděláváníE-learning GramotnostSupervize UčeníOsvěta KvalifikaceKoučování KompetenceSuperlearning PoradenstvíSugestopedagogika Emoční inteligence

6 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Měření lidského kapitálu Organizace pro mezinárodní spolupráci a rozvoj (OECD) PISA - Programme por Producing Indicators on Student Achievement zkoumání úrovně znalostí 15-ti letých žáků v matematice, přírodovědných předmětech a čtenářské gramotnosti mezipředmětové dovednosti srovnání výsledků s investicemi do vzdělávání na 1 žáka v přepočtu parity kupní síly v USD

7 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. D. MERTENS: KONCEPT KLÍČOVÝCH KVALIFIKACÍ (50. léta R. Dahrendorf: extrafunkcionální dovednosti) KLÍČOVÉ KVALIFIKACE teorie zkoumá hospodářskou oblast (odborné vzdělávání) vzdělávání orientované na projekt a přenos (transfer) ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZNALOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (JIŽ NESTAČÍ) SAMOSTATNĚ JEDNAJÍCÍ, tj. PLÁNUJÍCÍ, VYKONÁVAJÍCÍ A KONTROLUJÍCÍ PRACOVNÍK REAKCE NA ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ, SPOLEČNOSTI (INFORMAČNÍ SPOLEČNOST, SPOLEČNOST VĚDĚNÍ)

8 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. D. MERTENS rozlišuje čtyři základní formy klíčových kvalifikací: 1.ZÁKLADNÍ KVALIFIKACE Schopnost obecné povahy, které lze využít v nejrůznějších situacích. Patří sem např.: schopnost logicky myslet, řešit problémy, kooperovat atp. 2.HORIZONTÁLNÍ KVALIFIKACE Schopnosti, které umožňují rozšiřovat vlastní obzor, horizont – tedy takové schopnosti, které nám umožňují samostatně si opatřovat informace. Patří k nim schopnost pracovat samostatně v knihovně, informačním středisku, používat nezbytné příručky atd.

9 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 3. KOORDINAČNÍ PRVKY (ŠÍŘKOVÉ) Schopnosti, které často využíváme v zaměstnání a které se vyskytují jako praktické požadavky. Patří sem např. znalost určité měřicí techniky, údržba zařízení, znalost předpisů o bezpečnosti práce atd. 4. FAKTORY ZÍSKÁVÁNÍ (VINTAGE FAKTORY) Schopnosti, které pomáhají překonávat rozpory vyplývající z velkých rozdílů mezi vlastními vědomostmi, případně vlastními vědomostmi a vědomostmi jiných, tedy také mezi generacemi. Jde např. o různý způsob práce s počítačem a jeho využívání, chování a vztahy k jinému pohlaví, odlišné chápání doby a ekologické vědomí.

10 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Marco Siegrist Klíčové kompetence

11 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. KOMPETENCE, JEJÍŽ VÝZNAM POROSTE 1.Schopnost týmové práce. 2.Ochota učit se a dále se vzdělávat. 3.Zdatnost v práci s informacemi. 4.Znalost cizích jazyků. 5.Adaptabilita. 6.Komunikační schopnosti. 7.Analytické a koncepční myšlení.

12 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. TYPY FUNKČNÍ GRAMOTNOSTI 1.Literární – schopnost nalézt a porozumět informaci z textu. 2.Dokumentová – schopnost potřebná k vyhledání a využití přesně vymezené informace obsažené v nějakém dokumentu. 3.Numerická – dovednost manipulovat s čísly aplikovat operace na údaje obsažené v různě složitých materiálech (grafy, tabulky…). 4.Celková – je výsledkem všech těchto tří složek.

13 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. GRAMOTNOST Vzdělání a funkční gramotnost není totéž! Funkční gramotnost = schopnost aktivně se participovat na světě informací. Funkční gramotnost ovlivňuje životní šance lidí v moderní společnosti.

14 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. POŽADAVKY NA DOVEDNOSTI ČLOVĚKA I 1.Sociální gramotnost Tedy umění spolupracovat, reflexi a sebereflexi postavení ve společnosti. 2. Občanskou gramotnost Schopnost jednání s úřady ve věcech, které souvisí se zaměstnáním, a vůbec ve věcech, které člověk potřebuje k běžnému životu. 3.Literární gramotnost Schopnost pracovat s informacemi, rozumět jim a umět formulovat.

15 Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. POŽADAVKY NA DOVEDNOSTI ČLOVĚKA II 4.Schopnost umět komunikovat nejméně v jednom cizím jazyce. 5.Počítačovou gramotnost Schopnost pracovat s moderními informačními technologiemi. Ludvík Vaculík: Poznat, co k životu nepotřebuji a obejít se bez toho. Rozeznat lidi dobré a špatné a těm druhým se vyhýbat.


Stáhnout ppt "Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google