Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Raut Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Raut Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Raut Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /4 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-MN-Px/3-EK-3/14 Název DUMRaut Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětPraxe Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a druhy rautu, nabídkové stoly, způsob obsluhy při rautu Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaRaut, nabídkové stoly, rautová obsluha Datum

3 Raut Náplň výuky  Charakteristika a druhy rautu  Nabídkové stoly  Způsob obsluhy při rautu  Kontrolní otázky

4 Charakteristika a druhy rautu  volnější forma pohoštění pomocí nabídkových stolů Obr. 1: Nabídkový stůl

5  doba konání je neomezená  pro všechny hosty nemusí být místo k sezení, tj. není zasedací pořádek, pouze seznam hostů  připravuje se sortiment pokrmů a nápojů, ne menu  hosté berou pokrmy podle svého výběru  tato forma pohoštění se hodí pro větší společnost, zhruba od 30 lidí  druhy: - klasický, jedná se pouze o pohoštění - reklamní a obchodní, pohoštění je spojené s předváděním produktů

6 Nabídkové stoly Studený stůl má dominantní postavení, umísťuje se doprostřed místnosti, šířka: 120 cm – jednostranný přístup, 160 cm – oboustranný přístup prostírá se tzv. sukní, cca 5cm od země uprostřed stolu se nachází vyvýšená výzdoba ( květiny, vykrajované ovoce, mořské plody, atd.) na rohu stolu se zakládají dezertní talíře, příbory, ubrousky, pečivo v košících sortiment pokrmů tvoří výrobky studené kuchyně ( uzeniny, pečeně, rolády, koktejly, sýry, saláty, atd.)

7 Schéma úpravy studeného stolu Talíře Příbory Ubrousky Mísy s pokrmy, předkrmové koktejly Talíře Příbory Ubrousky Chléb Pečivo Máslo Moučníky VÝZDOBA Chléb Pečivo Máslo Moučníky Talíře Příbory Ubrousky Mísy s pokrmy, předkrmové koktejly Talíře Příbory Ubrousky Směr samoobsluhy

8 Obr. 2: Příprava studeného stolu

9 Obr. 3: Rautové kanapky Příklady sortimentu na studeném stole Obr. 4: Plněná rajčata

10 Obr. 5: Mísa s uzeninou

11 Obr. 6: Zabijačková mísa

12 Obr. 7: Rybí výrobky

13 Teplý stůl pouze doplňující stůl s malou výzdobou umísťuje se ke stěně na kraj místnosti za ním pracuje kuchař sortiment pokrmů: šunka s kostí, grilovaná masa, filety z lososa, guláš, pečené medailonky z vepřové panenky, apod.

14 Schéma teplého stolu ohřívače s pokrmy Malá výzdoba potřebný inventář dochucovací prostředky chléb a pečivo Flambovací vozík Kuchař

15 Nápojový stůl umísťuje se u stěny místnosti z jedné strany stojí obsluhující, který nápoj připravuje nebo vyrábí a z druhé strany jsou hosté na stůl se připraví potřebné sklo, nádoba s ledem a při míchání nápojů taky barový inventář nabízený sortiment nápojů se atraktivně umístí na stole

16 Obr. 8: Příklad nápojového stolu č. 1

17 Obr. 9: Příklad nápojového stolu č. 2

18 Další nabídkové stoly cukrářský stůl odkládací stoly kávový bufet salátový stůl kuřácké stolky

19 Obr. 10: Schéma uspořádání místnosti pro raut

20 Způsob obsluhy při rautu na 20 – 40 hostů se počítá 1 obsluhující, kteří se rozdělují do 3 skupin: 1. skupina – má na starosti nabídkové stoly, kde doplňují sortiment pokrmů a pomáhají při překládání pokrmů 2. skupina – provádí debaras použitého inventáře 3. skupina – má na starosti servis nápojů

21 Obr. 11: Večerní raut

22 Obr. 12: Obsluha za teplým stolem

23 Kontrolní otázky: 1.Charakterizuj raut. 2.Vyjmenuj druhy rautů. 3.Vyjmenuj a charakterizuj jednotlivé nabídkové stoly. 4.Jaké jsou hlavní výhody rautů? 5.Navrhni vhodné pokrmy na večerní raut pro 50 lidí.

24 Seznam obrázků: Obr. 1: Esenti s. r. o., [vid ], dostupné z: Obr. 2: SOU Ostrava, [vid ], dostupné z: Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: N4_aQ6uOsEvzT2w9jaPs5Xd9WmyM3HYt92jQEsZfQexN3 Obr. 4: [vid ], dostupné z: rosina.cz/Nove/wp-content/gallery/lahudky/lahud22.jpghttp://www.prezentace- rosina.cz/Nove/wp-content/gallery/lahudky/lahud22.jpg Obr. 5: Tritia, [vid ], dostupné z: Obr. 6: Markes, [vid ], dostupné z: misy-1.jpg

25 Obr. 7: Dobrůtky, [vid ], dostupné z: Obr. 8: Chuťpoint, [vid ], dostupné z: public/n%C3%A1pojov%C3% Obr. 9: Hotel Tennis Club, [vid ], dostupné z: Obr. 10: Gustav Salač, Stolničení Obr. 11: Dana Voláková, [vid ], dostupné z: Obr. 12: Hotel Celnice, [vid ], dostupné z:

26 Seznam použité literatury: [1] Salač a spol., Technika obsluhy a služeb, pro 2. ročník středních hotelových škol, 3. vydání, Vydavatelství Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1994,

27 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Raut Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google