Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_480.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_480."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_480

2 Jméno autora:Mgr. Soušková Kateřina Třída/ročník:IV. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výživa Klíčová slova: Výživa, sacharidy, tuky, bílkoviny, potravní pyramida Druh učebního materiálu:prezentace

3 téma: Výživa diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? obr. 6

4 Co je zdravá výživa? obr. 4

5 EU: „Šest ze sedmi nejrizikovějších faktorů způsobujících v Evropě předčasné úmrtí (vysoký krevní tlak, cholesterol, BMI, nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, nízká fyzická aktivita a nadměrné užívání alkoholu) přímo souvisí s tím, co jíme, co pijeme a kolik máme pohybu.“ zdroj [1]

6 Co bychom měli zlepšit? zvýšit příjem ovoce a zeleniny zvýšit příjem celozrnného pečiva, snížit příjem pečiva z bílé mouky zvýšit příjem ryb, luštěnin, nenasycených tuků zvýšit příjem čisté neslazené vody (nejlépe kohoutkové), snížit příjem vod slazených snížit příjem cukru a soli snížit příjem cukrovinek snížit příjem alkoholu

7 Sacharidy měly by tvořit 60 % příjmu energie za den pokud je příjem vyšší, ukládají se ve formě tuků spotřeba řepného cukru (sacharózy) – 40 kg/osoba/rok (2x překračuje limit!!!) – pozor tedy na sladkosti a sladké nápoje vláknina – působí příznivě, je nestravitelná

8 glykemický index rychlost vstřebávání glukózy Pivo Glukóza Rýžová mouka - 95 Brambory pečené - 95 Smažené hranolky - 95 Bramborová kaše - 90 Předvařená rýže - 90 Med - 90 Mouka pšeničná - 85 Meloun vodní - 75 Cukr (sacharóza) -70 Kukuřice - 70 Předvařená rýže - 70 Coca cola - 70 Nudle - 70 Celozrnný chléb - 65 Brambory vařené - 65 Klasická zavařenina - 65 Banán - 65 Pomerančový džus průmyslový - 65 Bílá dlouhá rýže - 60 Slané sušenky - 55 Máslové sušenky - 55 Bílé těstoviny - 55 Mouka z pohanky - 50 Palačinka pohanková - 50 Sladké brambory - 50 Kiwi - 50 Rýže tmavá - 50 Čerstvý hrášek - 40 Hroznové víno - 40 Šťáva z čerstvého pomeranče - 40 Přírodní jablečná šťáva - 40 Chléb žitný celozrnný - 40 Těstoviny celozrnné - 40 Fazole červené - 40 Hrách sušený (vařený) - 35 Mrkev syrová - 35 Jogurt - 35 Jogurt light - 35 Pomeranč - 35 Hruška,fík - 35 Meruňky sušené - 35 Mléko (polotučné) - 30 Broskev - 30 Jablko - 30 Fazole bílé - 30 Fazole zelené - 30 Čočka hnědá - 30 Marmeláda ovocná bez cukru - 30 Čokoláda hořká - 22 Čočka zelená - 22 Loupaný hrách - 22 Třešně - 22 Švestka, grapefruit - 22 Sója - 20 Burské oříšky - 20 Meruňky čerstvé - 20 Ořechy vlašské - 15 Cibule - 10 Česnek - 10 Zelenina kořenová, saláty, houby - 10 zdroj [2]

9 sacharidy nejsou špatné! obilniny – pšenice, oves, kukuřice, rýže dej přednost celozrnným potravinám – pečivo, těstoviny, rýže ovoce, zelenina, luštěniny

10 Tuky živočišné – negativní vliv – nasycené mastné kyseliny → špatné – LDL cholesterol → špatný, „zlý“ – máslo, tuk v mase, sýrech, mléčných výrobcích rostlinné – vesměs pozitivní vliv – nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) → dobré – HDL cholesterol → dobrý

11 nenasycené mastné kyseliny omega 3 – lněné semínko – tučné ryby (losos, kapr), mořské ryby – ořechy – sójový a řepkový olej omega 6 – ořechy – sezam a slunečnice – oleje – sója – avokádo

12 bílkoviny mléčná bílkovina – kasein – důležitý pro mladé – dospělí by měli konzumovat s mírou obr. 5

13 Ukazatele ukázka evropské statistiky – Veřejné zdraví vyhledej údaje o ČR a porovnej s ostatními státy EU _activity/indicators/index_cs.htm _activity/indicators/index_cs.htm

14 Zpráva o skutečné ceně laciných potravin um8 um8

15 Znáš tuto potravinu?

16 symbol severní Afriky tvrdá pšenice obr. 1 obr. 2 KUSKUS

17 luštěnina druh fazolí nejzdravější naklíčené obr. 3 MUNGO

18 zdroj rutinu – výborný pro posílení pevnosti cév (např. křečové žíly) POHANKA

19 zdroje obr. 1: Tvrdozrnná pšenice - Kuskus (Kus-Kus, Cous-Cous). Naše výživa [online] [cit ]. Dostupné z: kus-cous-cous-263.htmlhttp://www.nasevyziva.cz/sekce-obiloviny/clanek-tvrdozrnna-psenice-kuskus-kus- kus-cous-cous-263.html obr. 2: Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření. Novinky.cz [online] [cit ]. Dostupné z: vareni.htmlhttp://www.novinky.cz/zena/styl/ kuskus-predstavuje-chutne-jidlo-bez- vareni.html obr. 3: Mungo fazole. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4: Science and the evolution of food pyramids?. Practical Biology: science for everyone [online] [cit ]. Dostupné z: of-food-pyramids.htmlhttp://practicalbio.blogspot.cz/2011/01/science-and-evolution- of-food-pyramids.html obr. 5: Zvolte kasein. Aktin [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 6: Jíte zdravě?. Hofyland [online] [cit ]. Dostupné z: 1) Výživa a fyzická aktivita: Politika. EVROPSKÁ KOMISE. Veřejné zdraví [online] [cit ]. Dostupné z: 2) KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: Grada, ISBN ) GALLOP, Rick. GI dieta - Jak zhubnout natrvalo a bez strádání: Jak snížit riziko kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Praha: Computer press, ISBN X.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_480."

Podobné prezentace


Reklamy Google