Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka."— Transkript prezentace:

1 Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka

2 Tutanchamon jeho manželka a otec
Ahoj! Jmenuji se Achnaton a jsem otec Tutanchamona Jsem Tutanchamon doufám že mě všichni znáte Ahoj! Ahoj! Jmenuji se Anchesenpaamon a jsem manželka Tutanchamona

3 Rodina Otec:Achnaton Matka:Kija Sourozenci:Maketaton,Anschesenpaaton,
Meritaton,Neferneferure,Setenpenre,Nefernefruaton Manželka: Anchesenpaaton (Anchesenpaamon) dcera Achnatona Nefertiti Děti: dvě dcery(předčasně zemřely)

4 Tutanchamonova jména Tutanchaton rodné jméno Tutanchamon přijaté jméno Nebcheprure trůnní jméno

5 Osoba Tutanchamona Význam jména Tutanchaton není úplně jasný. Může znamenat „příjemného života je Aton“, „živoucí obraz Atona“ nebo také „mocný je Atonův život“. Tutanchaton byl u dvora svého otce nezávislý. V Achetatonu se neklaněl Atonovi, ale uctíval Atuma, který podle pověstí stvořil počátek. Princ se veřejného života příliš neúčastnil, držel se spíše v ústraní. Jeho jméno se zřídka objevuje v některých textech, ale na stélách a v hrobkách už nefiguruje. Tutanchaton se oženil s Achnatonovou třetí dcerou, krásnou princeznou Anchesenpaaton. Anchesenpaaton byla dcera královny Nefertiti a Achnatona. Při svém sňatku byl princ Tutanchaton ještě dítětem a princezna mladá dívka. Jeho rádce (preceptor) byl vysoký hodnostář Aje a generál Haremheb, který velel egyptskému vojsku. Aje byl „božský otec“ a vrchní velitel jednotek bojových vozů. Haremheb byl muž s nesmírnou mocí a byl skutečným vládcem Egypta, ale zatím zůstával v ústraní. Jeho chvíle teprve měla přijít. Princova korunovace se konala v Thébách, kam se celý královský dvůr vrátil, když opustili Achetaton vybudovaný jeho otcem Achnatonem.

6 Hrobka Tutanchamona

7 A něco málo o ní Faraon Tutanchamon je nejznámější panovník z celé egyptské historie. Zasloužil se o to Howard Carter, který v roce 1922 objevil jeho hrobku. Jeho mumii našel až o tři roky později. Rozšířený omyl o hrobce Je velmi široce rozšířené tvrzení, že Tutanchamonova hrobka byla nevyloupená, což je však omyl. Hrobku navštívili vykradači a to ještě ve starověku. Nejpozději k tomu mohlo dojít za vlády Ramesse VI. Nepovolaní návštěvníci hrobky si však z ní mnoho neodnesli, jen pár drobností. Jejich přítomnost a stopy byly zaznamenány i na některých nalezených poničených předmětech v hrobce. Teorií, proč si toho lupiči odnesli tak málo, je mnoho a nejspíš již nikdy se nedozvíme proč se tak stalo. Jisté však je, že když se začalo se stavbou hrobky faraona Ramesse VI., tak sutina z jeho hrobky hloubené do skály v údolí králů zasypala vchod do Tutanchamonovy hrobky, čímž byla hrobka a její obsah chráněny před dalšími nevítanými návštěvníky až do roku 1922, kdy do ní po mnoha staletích vstoupil až Howard Carter.

8 Původ Tutanchamona Egyptologové zatím nevědí zcela přesně kdo Tutanchamon doopravdy byl, kdo byl jeho otcem a z jakého titulu nastoupil na trůn[1]. Existuje řada teorií, kdy nepravděpodobnější a nejstarší (už od dob objevení hrobky a novým zkoumáním pozůstatků koster počítačovým tomografem) praví, že jeho otec je faraon Achnaton (Amenhotep IV.) a Achnatonova vedlejší manželka Kija[1] (Nefertiti Achnatonovi porodila pouze dcery). Další teorie pravila, že byl synem jednoho z předních dvořanů a šlechticů achetatonského dvora. Pokud byl Achnaton bez mužského dědice (z písemných dokladů a vyobrazení je známo, že měl šest dětí, vesměs dcery[1]), je tato varianta pravděpodobná a sňatek s princeznou Anchesenpaaton, Achnatonovou dcerou, by pak jeho nárok na trůn legitimizoval. Jiná, v současnosti již zavržená, teorie pravila, že šlo o mladšího bratra Achnatona, tedy syna Amenhotepa III. Z Tutanchatonova věku však jasně vyplývá, že se narodil až několik let po jeho smrti (analýzy jeho mumie stanovují jeho věk na 17 až 19 let[1]).

9 Kdy Tutanchamon zemřel?
Zemřel jsem v 16 letech.

10 Tutanchamon a jeho maska
Doufám že jste se o mě něco dověděli.


Stáhnout ppt "Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka."

Podobné prezentace


Reklamy Google