Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 7 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – absolutní odkazy Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, absolutní odkaz, buňka Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s použitím absolutních odkazů v aplikaci MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s pojmem s tzv. absolutními odkazy. Prezentace obsahuje též řešený příklad jejich využití. Datum vytvoření: 8. dubna 2013

4 MS Excel – absolutní odkazy

5 Úvod V minulé lekci jsme se věnovali tzv. relativním odkazům. Ukázali jsme si, že jejich hlavní výhodou je, že při kopírování vzorce se přizpůsobí nové pozici (například odkaz A1, který se nachází ve vzorci v buňce C1, se při kopírování vzorce do buňky C2 změní na A2). Tato vlastnost však nemusí být vždy žádoucí. Velmi často může nastat situace, kdy budeme potřebovat, aby se (některé) odkazy v kopírovaném vzorci neměnily a odkazovaly stále na jednu a tutéž buňku. Řešením tohoto problému jsou tzv. odkazy absolutní, kterými se budeme zabývat v této lekci.

6 Vytvoření absolutního odkazu Absolutní odkaz vytvoříme poměrně jednoduše: pomocí symbolů „$”, které vložíme před písmeno i číslo tvořící souřadnice odkazované buňky. Např. absolutní odkaz na buňku zvýrazněnou na obrázku vpravo by se psal $A$1. Existují také smíšené odkazy, kdy se symbol „$“ vloží jen k písmenu nebo jen k číslu, takže při kopírování zůstává neměnná jen jedna z těchto souřadnic. Až na výjimky však obvykle stačí použít univerzální absolutní odkaz.

7 Symbol „$” Symboly „$” nejjednodušeji vložíme tak, že se kurzorem postavíme těsně před, doprostřed nebo těsně za odkaz a stiskneme klávesu F4. Pokud chceme symbol vložit jen k číslu sloupce, stiskneme F4 dvakrát, pokud jen k písmenu řádku, stiskneme klávesu třikrát. Při čtvrtém stisku klávesy symboly z odkazu opět zmizí. Kromě tohoto způsobu je však můžeme vkládat i zcela obyčejně přímo z klávesnice – v takovém případě je však potřeba přepnout klávesnici na anglické rozvržení a stisknout SHIFT + 4. Je obvyklé, že v jednom vzorci se kombinují relativní i absolutní odkazy, např. =$A$1+A3*$B$1.

8 Použití při kopírování vzorce Jak již bylo řečeno, hlavní vlastností absolutních odkazů, která je odlišuje od odkazů relativních, je, že při kopírování vzorce se tyto odkazy nemění a odkazují stále na stejnou buňku. To lze využít např. tehdy, když ve vzorci máme kromě proměnných hodnot (na něž odkazujeme relativními odkazy) některou hodnotu neměnnou, takže ji nemusíme zbytečně opakovat, ale stačí, když ji máme uvedenou jen v jedné buňce tabulky. Blíže viz příklad na následujícím snímku.

9 Použití při kopírování vzorce Dejme tomu, že potřebujeme vypočítat tlak, kterým je namáhán kolík, u nějž známe činnou plochu S č, přičemž se mění střižná síla F s. Víme, že tlak vypočítáme ze vztahu Nejprve sestavíme tabulku s různými hodnotami střižné síly (F s ) podobnou tabulce vpravo. Do buňky B4 zapíšeme vzorec =B3/B2. Následně se kurzorem postavíme na odkaz B2 a stiskneme klávesu F4. Vzorec nyní vypadá takto: =B3/$B$2. Chytíme myší buňku B4 za pravý dolní růžek a vzorec táhnutím nakopírujeme do buněk C4, D4 a E4.

10 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

11 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. -Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google