Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_11_08 Název Pneumatické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Způsoby řízení pneumatických obvodů Anotace Rozdělení a používané způsoby řízení pneumatických obvodů Metodický pokyn Seznámit žáky s požadavky, které jsou kladeny na různé způsoby řízení pneumatického obvodu, jejich druhy a možnosti využití v jednotlivých aplikacích. 45 minut Klíčová slova Sedlové ventily, šoupátkové ventily Očekávaný výstup Žák je schopen správně volit jednotlivé druhy řízení a prvky s ohledem na požadavky kladené na pneumatický obvod. Datum vytvoření

2 08. Způsoby řízení pneumatických obvodů
Pro řízení pneumatických obvodů používáme ventily. - Ventily pro řízení směru proudu vzduchu, často nazývané pouze ventily, mění směr proudu vzduchu, přičemž otevírají, zavírají nebo propojují přívodní a výstupní kanály v tělese ventilu. - Ventily pro uzavření proudu vzduchu uzavírají průtok proudu vzduchu v jednom směru. K ním řadíme zpětné ventily, logické ventily atd. - Ventily pro řízení tlaku proudu vzduchu, přetlakové a pojistné ventily. - Ventily pro řízení průtoku vzduchu, známé též jako škrtící ventily. Těmito ventily se mění plocha průřezu, kterým protéká proud vzduchu. Převážně se používají k regulaci rychlostí pneumatických motorů.

3 Hlavní kritéria výběru
Hlavní kritéria pro výběr ventilů Hlavní kritéria výběru Funkce ventilů Způsob ovládání ventilů Průtok vzduchu

4 Rozdělení ventilů podle funkce
Ventily mají vliv na nositele energie - stlačený vzduch. Mění směr proudu energie stlačeného vzduchu, rozdělují jej nebo jej uzavírají. Ke splnění těchto rozdílných požadavků potřebujeme ventily různých provedení. Podle funkce je dělíme na ventily - pro řízení tlaku - proudu - směru proudu vzduchu. Ventily jsou podle normy ISO 1219 rozděleny podle funkce do základních skupin.

5 Rozdělení ventilů podle funkce

6 Sedlové ventily Průřez otvoru, kterým protéká vzduch ventilem, se uzavírá buď deskou nebo dříkem. Sedlo ventilu je buď ploché nebo kuželové. Sedlové ventily pro řízení směru proudu vzduchu mohou být v provedení 2/2 nebo 3/2. Pro zajištění funkce 4/2 nebo 5/2 ventilu je třeba spojit dva nebo více sedlových ventilů do jednoho funkčního bloku.

7 Sedlové ventily - U plochého sedla podle (a), působí tlak vzduchu v přívodním kanálu na dřík uzavírající sedlo a má snahu jej nazvednout, a tím otevřít průtok vzduchu do výstupního kanálu ventilu. Proto musí šroubová pružina vyvinout sílu, která při jmenovitém tlaku vzduchu zaručí uzavření ventilu. - U plochého sedla podle (b) působí tlak vzduchu v přívodním kanálu na desku ventilu a spolu s pružinou přitlačuje desku na sedlo ventilu, a tak zaručuje jeho uzavření. - U ventilu podlec (c) je dřík ventilu tlakově vyvážený. Čas reakce ventilu je konstantní při jakémkoliv tlaku vzduchu.

8 Šoupátkové ventily Aby bylo dosaženo otevření, zavření, nebo propojení kanálů, posouvají nebo otáčí funkční částí. Konstrukční provedení šoupátkových ventilů - válcová - plochá šoupátka v tělese ventilu v podélné ose - plochá kotoučová šoupátka se otáčejí kolem osy

9 monostabilní a bistabilní ventily
Šoupátkové ventily monostabilní a bistabilní ventily - Monostabilní ventily se po zrušení signálu pro ovládání okamžitě vrátí do výchozí polohy. Impuls pro ovládání ventilu (elektrický, mechanický, manuální atd.) musí trvat po celou dobu jeho přestavení do požadované polohy. - Bistabilní ventil nemá žádnou definovanou výchozí polohu. Pro jeho ovládání jsou třeba dva na sobě nezávislé impulsy. Bistabilní ventil zůstane po přestavení v poloze, která odpovídá poslednímu impulsu pro jeho přestavení.

10 Princip ventilu s válcovým posuvným šoupátkem
Šoupátkové ventily Princip ventilu s válcovým posuvným šoupátkem

11 Princip ventilu s plochým posuvným šoupátkem
Šoupátkové ventily Princip ventilu s plochým posuvným šoupátkem

12 Princip ventilu s plochým otočným šoupátkem
Šoupátkové ventily Princip ventilu s plochým otočným šoupátkem

13 Použitá literatura: SMC Industrial Automation CZ s.r.o., Vlastnosti stlačeného vzduchu [online] [cit. 5. září 2013]. Dostupné z WWW: JURNÍČEK, J. Návrh a realizace laboratorní úlohy řízení elektro-pneumatického manipulátoru FESTO. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, s. Vedoucí diplomové práce Ing. Stanislav Věchet, Ph.D..


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google