Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Americký fotbal NFL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Americký fotbal NFL."— Transkript prezentace:

1 Americký fotbal NFL

2 Americký fotbal Hrací pole na americký fotbal je obdélníkového tvaru s rozměry 120 m na 53 m. Hřiště je rozděleno pomocí bílích čar na tzv. lajny a zóny, dále musí hřiště na americký fotbal obsahovat branky a rohové sloupky tzv. pylony. Všechny lajny jsou namalovány 10 cm širokou bílou barvou. Americký fotbal je branková sportovní hra, hraná s 11 hráči s oválným míčem . Cílem týmu je získat více bodů než soupeř. Skórovat lze postupem s míčem (během či zachycením přihrávky) až do soupeřovy koncové zóny (touchdown), kopem (field goal) či složením protihráče s míčem v jeho vlastní koncové zóně

3 Pravidla Americký fotbal hraje 11 hráčů na každé straně, kteří se můžou při přerušení libovolně střídat. Každé mužstvo má minimálně dva 11 členné týmy – jeden určený pro útok – (offense) a jeden pro obrannou hru (defense). Na hřiště vždy nastupuje útok jednoho týmu proti obraně druhého a naopak. Útočící je to mužstvo, které má v držení míč. Hraje se na hřišti ve tvaru obdélníku s nafouknutým balónem ve tvaru protáhlého sféroidu. Týmy získávají body za skórování dle platných pravidel a pokud hra není vzdána, je vítězem ten tým, který má na konci hry, včetně prodloužení, více bodů.

4 Něco o hře Snahou útoku je dosáhnout maximálního bodového zisku, tedy dosáhnout touchdown nebo alespoň field goal. Tým má 4 pokusy (downy) na překonání 10 yardové vzdálenosti. Místo, odkud se rozehrávají jednotlivé akce a kolem kterého se stavějí týmy do základního postavení, se nazývá line of scrimmage. Jde o pomyslnou přímku protínající hřiště v místě, kde skončila předchozí akce. Akci začíná center přihrávkou na quarterbacka (snap), který pak buď míč hodí receiverovi (pass), nebo předá runningbackovi (run), který běží s míčem do soupeřovy endzony. Pokud se útoku podaří nejvíce na 4. pokus překonat 10 yardovou hranici, získává tým opět první down a pokračuje v útoku. Pokud se však útok neposune o 10 yardů ani na čtvrtý pokus, získává míč a tím i právo k útoku soupeř. Vlastní akce začíná v okamžiku, kdy centr na smluvený signál podá mezi nohama míč quarterbackovi, a končí v momentě, kdy obrana složí hráče s míčem, vytlačí ho do autu, hráč s míčem se dotkne země jinou částí těla než podrážkou a nebo dlaní ruky. Při pasu je hra ukončena, pokud přihrávka šla mimo hřiště či mimo chytajícího hráče (nebo ji hráč nezpracoval) a míč spadl na zem (incomplete pass). Útok pak přichází o jeden pokus a rozehrává se ze stejného místa jako při předchozím pokusu.

5 Super Bowl Super Bowl může hostit jen stadion, který má odpovídající vybavení. Mezi podmínky, které si NFL dává, je například velikost alespoň 65 tisíc míst pro diváky, prostory určené velikosti pro programy pro fanoušky a pro média, dostatečná hotelová kapacita, oddělené tréninkové kempy pro oba týmy a také průměrná únorová teplota přesahující 10 °C.Stadion, kde se Super Bowl hraje, určuje NFL obvykle několik let před samotným zápasem. Zatím ani jednou nenastoupilo v Super Bowlu mužstvo, které by hrálo na domácím hřišti. Nejčastěji Super Bowl hostila města New Orleans, Miami a Los Angeles.Super Bowl je jednou z nejsledovanějších sportovních událostí přenášenou televizí . V letech 2001 a 2004 její sledovanost překročila i zájem největší fotbalové přenosy, obvykle ale zaostává za finálem fotbalové Ligi mistrů. Ve Spojených státech má špičkovou sledovanost i ve srovnání s nesportovními televizními programy. Sledovanost finálového souboje se odhaduje na 90 milionů diváků (nejen z USA), ženy tvoří překvapivých 40 %. Super Bowl XLIV, hraný v únoru 2010, byl vůbec nejsledovanějším televizním programem v americké historii. Přenos sledovalo 106,5 miliónu diváku a vystřídal poslední epizodu seriálu M*A*S*H, která se v čele držela 27 let.Přestávky v poločase Super Bowlu jsou pravděpodobně nejžádanějším mediálním prostorem pro inzerenty televizních reklam vůbec. Průměrná cena 30sekundového spotu v 42. ročníku stála 2,7 milionu dolarů (86 000 dolarů za jednu sekundu). Některé spoty se vyrábějí speciálně a pouze pro tento okamžik. Nepsaným pravidlem posledních několika let je, že spoty, jež jsou ve finále Super Bowlu odvysílány, zpravidla patří mezi nejvtipnější, nejdůmyslnější a nejprecizněji provedené televizní reklamy vůbec.Den Super Bowlu je považován za jeden z neoficiálních amerických svátků a je dnem s největší konzumací jídla.

6 Český Fotbal

7 Český fotbal Fotbal ,též kopaná, je kolektivní míčová hra, která je nejpopulárnějším kolektivním sportem na světě. Ve fotbale hrají dvě družstva po jedenácti hráčích na obdélníkovém hřišti, nejčastěji travnatém. Jejich cílem je dosáhnout více branek než soupeř. Branky je dosaženo tehdy, když míč přejde brankovou čáru mezi tyčemi branky. Hraje se hlavně nohama, ale hráči mohou k hraní míčem používat libovolné části těla kromě rukou a paží. Pouze brankář může v blízkosti vlastní branky hrát i rukama.

8 Pravidla Hry se účastní dva týmy, každý o jedenácti hráčích. Na hru dohlíží rozhodčí hlavní rozhodčí se pohybuje mezi hráči na hrací ploše a má plnou odpovědnost k řízení zápasu; je vybaven píšťalkou, kterou signalizuje zahájení a přerušení hry. Těsně za okrajem hrací plochy na delších okrajích hřiště se pohybují dva asistenti rozhodčího, kteří hlavnímu rozhodčímu praporkem signalizují některé druhy porušení pravidel. Nemají však samostatnou rozhodovací pravomoc. V evropských klubových soutěžích jsou také 2 další rozhodčí, tzv. brankoví rozhodčí. Brankoví rozhodčí nezasahují do hry přímo hry a také nemají praporek. Fungují jako poradci hlavního rozhodčího, s nímž jsou ve spojení mini vysílačkou.Hraje se jedním kulatým míčem, kterým hráči pohybují na hrací ploše buť přihrávkami spoluhráčům a konečně střelbou na soupeřovu branku, kterou brání protivníkův brankář. Družstvo, které zrovna nemá pod kontrolou míč, se jej snaží získat: zachycením soupeřovy přihrávky nebo „napadáním“ soupeře, u kterého je míč; dovolený fyzický kontakt mezi hráči je však výrazně omezen.

9 Pravidla Fotbalový zápas obecně probíhá plynule, přerušení jsou způsobena porušením pravidel (např. když se míč dostane mimo hrací plochu, když hráč mimo brankáře zahraje rukou, když při snaze o odebrání míče soupeři hráč protivníka kopne či jinak překročí dovolené způsoby napadání atd.) a hra po nich většinou jen s malým zdržením pokračuje dál. Hraje se celkem devadesát minut hrubého času (čas běží i v přerušené hře), s patnáctiminutovou přestávkou v polovině, po které si soupeři vymění poloviny hřiště. Na konci obou poločasů rozhodčí stanoví, kolik času se bude hrát nad rámec 45 minut, čímž se nahrazuje čas ztracený např. ošetřováním zraněných hráčů či střídáním. Typicky se jedná zhruba o jednu minutu na konci prvního poločasu a tři minuty na konci druhého poločasu. Po skončení druhého poločasu je vítězem zápasu mužstvo, které soupeři vstřelilo víc branek. V případě, že obě mužstva obdržela stejný počet branek, končí zápas remízou v některých soutěžích je však remíza nepřípustná a hra se musí rozhodnout, zpravidla prodloužením 2×15 minut. Pokud ani poté není rozhodnuto, následuje penaltový rozstřel. 

10 Obrázky

11

12 Odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotbal

13 Díky za pozornost Made by Chylík Kryštof


Stáhnout ppt "Americký fotbal NFL."

Podobné prezentace


Reklamy Google