Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník

2 ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ

3 Dělení směsí je způsob oddělování jejich složek.
Směsi lze rozdělit fyzikálními metodami na původní složky. Metody oddělování: usazování filtrace odstřeďování destilace odpařování krystalizace sušení chromatografie extrakce (vyluhování) sublimace

4 Usazování Oddělování vzájemně nerozpuštěných složek s různou hustotou.
(olej s vodou) Dělící nálevka

5 Filtrace Metoda oddělování pevné látky od kapaliny pomocí filtru (filtrační papír, látka, písek). Tekutina suspenze filtrem protéká (filtrát). Pevné částice se zachycují na filtru.

6 Filtrační aparatura Obr. 1 Skládání filtračního papíru Obr. 2

7 Destilace Oddělování kapalných látek na základě různé teploty varu.
Při zahřívání směsi přechází složka s nižší teplotou varu do plynného stavu s následnou kondenzací vzniklé páry (destilát).

8 Destilační aparatura

9 Krystalizace Z roztoku se vylučují rozpuštěné krystalizující pevné látky v podobě krystalů. (roztok kuchyňské soli) Vytváření pravidelné struktury, při které dochází k pravidelnému uspořádání částic pevné látky do krystalové mříže.

10 Chromatografie Metoda barevné chromatografie je založena na oddělování jednotlivých barviv z roztoku. Barevné složky směsi jsou unášeny rozpouštědlem různou rychlostí na filtračním papíře.

11 Odstřeďování – rychlejší než usazování, využití odstředivé síly.
(výroba smetany, ždímačka) Odpařování a sušení – oddělování pomocí přechodu kapalné látky do plynné. (sušení ovoce, vlasů) Sublimace – oddělování pomocí přechodu pevné látky v plynnou. (získání kofeinu z kávy)

12 Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < Snímek 2:ANALYTICKÁ CHEMIE – Srážecí titrace: [online] [cit ]. ANALYTICKÁ CHEMIE – Srážecí titrace:. Dostupné z WWW: < Snímek 4: [online] [cit ]. Oddělování složek ze směsí:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:obrázek 1:Chemie pro Starou Paku: [online] [cit ]. Oddělování složek ze směsí:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:obrázek 2:Laboratorní technika: [online] [cit ]. Laboratorní technika:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:Laboratorní technika: [online] [cit ]. Laboratorní technika:. Dostupné z WWW: < Snímek 8:Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ: [online] [cit ]. Destilace:. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google