Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Umělecké směry doby meziválečné (1.pol.20.st.) POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:15 KÓD DUMu: IN_D_15 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM uvolněnou a netradiční obsahovou formou studentům přibližuje vybrané umělecké směry meziválečného období. Charakterizuje jejich nezaměnitelné znaky a vzpomíná hlavní představitele z oblasti výtvarného umění. Studenti hodnotí jednotlivá díla, zaujímají k nim kritické stanovisko. METODICKÝ POKYN:

2 UMĚLECKÉ SMĚRY DOBY MEZIVÁLEČNÉ (1.POL.20.ST.)
MALÍŘSTVÍ

3 Obecná charakteristika
Doba mezi válkami přináší další roztříštěnost uměleckých směrů, protikladnost – na jedné straně tradiční „realistické“ zobrazování námětů, na straně druhé čistá abstrakce vyjádřená jen ostře ohraničenými barevnými plochami. Mnozí umělci procházejí několika uměleckými směry, mají „svá období“ (kubistické, dadaistické, surrealistické,…). V umění je cíleně potlačována logika, spousta výjevů je spjata s nevědomím, podvědomím, náhodou, intenzivním okamžikem, momentálním prožitkem. Psychický automatismus. Někdy je cílem i provokovat. Ve výtvarných technikách často experiment, koláž, frotáž a další.

4 Jednotlivé směry a vybraní představitelé
DADAISMUS – teoretickou vůdčí osobností se stal Tristan Tzara. Základní princip = princip absolutní náhody. Nelogičnost, absurdita, nesmyslnost.Šokovat!!! Samotné hnutí se uplatňuje mezi léty 1916 – Oproti surrealismu odmítá psychoanalýzu a roli podvědomí. PŘEDSTAVITELÉ – Marcel Duchamp (Francie), Max Ernst (Německo), Francis Picabia (Francie), Man Ray (USA).

5 Jednotlivé směry a vybraní představitelé
SURREALISMUS – teoretikem André Breton (Francie). Silný vliv Freudova učení psychoanalýzy. Surrealismus = „nadrealismus“. Hledání inspirace ve snu, halucinacích, ale i u primitivních kmenů. Pracuje s dvěma základními metodami – psychickým automatismem – barevné výjevy, plochy symbolizující interní stavy umělce.Magickým realismem – realistické výjevy jsou zasazeny do magického světa, nesourodých skutečností. Jsou vytvářeny iluze niterních pocitů a stavů umělce. PŘEDSTAVITELÉ – Max Ernst (Německo), Salvador Dalí (Španělsko), René Magrit, Joan Miró (Francie), Josef Šíma, František Kupka, Mikuláš Medek, Jindřich Štýrský, Toyen (Československo)

6 Jednotlivé směry a vybraní představitelé
SUPREMATISMUS – snaha očistit výtvarné umění od všeho „realistického“. Díla bez jakýchkoliv konkrétních objektů, dovedená až do krajní abstrakce. Představitelem Kazimír Malevič (Rusko). NEOPLASTICIMUS – staví na střídání přísných horizontálních a vertikálních linií, jejichž prolínání má vytvářet harmonii. Představitelem Piet Mondrian (Nizozemí). ORFISMUS – nefigurativní výtvarný směr, staví na dynamickém prolínání barevných ploch, jež někdy mají evokovat i melodii. Představitelem František Kupka (Československo).

7 Osobití umělci meziválečné éry
Spousta umělců meziválečného období je obtížně zařaditelná k jednotlivým uměleckým směrům. Jedná se například o tyto umělce: Marc Chagall (Rusko, ale tvorba ve Francii). Amedeo Modigliani (Itálie). Paul Klee (Švýcarsko). Vasilij Kandinskij (Rusko, ale tvorba v Německu).

8 Shrnutí Doba meziválečná v mnohém navazuje na dobu a směry před 1.světovou válkou, byť ta sama o sobě znamená pro mnohé (nejen) umělce zásadní zlom. Abstrakce, Experiment, Introverce, Odpor k tradičnímu, „Ulítlost“. Těžká vnímatelnost a uchopitelnost pro diváka, též náročná interpretace zobrazovaného. Umělec se čím dál tím víc stává individualitou nezávislou na nějaké skupině, směru.

9 Vybraná díla – Paul Klee – Barvy z odstupu“

10 Vybraná díla – Vasilij Kandinskij – „Fuga“

11 Štýrský a Toyen při tvorbě „deka“ barvami

12 Zdroje Vlastní dílo autora.

13 Obrázky IZRAELSKÉ MUZEUM. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EDGAR ALLAN POE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google