Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E - byznys 1.Obchodní činnost zaznamenává v poslední době v České republice značných proměn. 2.Relativní převis nabídky zboží s variabilní poptávkou. 3.V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E - byznys 1.Obchodní činnost zaznamenává v poslední době v České republice značných proměn. 2.Relativní převis nabídky zboží s variabilní poptávkou. 3.V."— Transkript prezentace:

1 E - byznys 1.Obchodní činnost zaznamenává v poslední době v České republice značných proměn. 2.Relativní převis nabídky zboží s variabilní poptávkou. 3.V prostředí ČR, kde např. v maloobchodě dominují velké retailingy se zahraničním kapitálovým zázemím, se podnikání pro tuzemské obchodníky stává čím dál tím obtížnější. Konkurenčními faktory malých obchodníků jsou: exkluzivita zboží dostupnost podnikatelská prodejní technologie založená na využití informačních kanálů.

2 E - byznys  souhrn činností uskutečňovaný v podniku v elektronické podobě.  nesprávně se tento pojem zaměňuje s podnikáním na Internetu.  je úzce spjat s informačními sítěmi a informačními technologiemi.  cílem e-byznysu je zvyšování celkové efektivity podniku, tedy ne pouze ekonomické, ale i ve využívání příležitostí a výrobních činitelů (např. lidských zdrojů). Předpoklady pro podnikání v e-byznysu:  Demografická hodnota informační sítě.  Závislost nejen na absolutním počtu, ale i na složení uživatelů internetových sítí.  Integrace sítí.  Příkladem mohou sloužit komunikační sítě v bankovnictví a v celnictví (SWIFT, EDIFACT) nebo vývoj nástrojů XLM a BizTalk, které mají řešit propojení různých aplikací, které nebyly primárně tvořeny pro vzájemnou komunikaci.  vytváření podobných standardů vede ke zjednodušení a dostupnost řešení, která jsou aplikovatelná v rámci dynamičnosti obchodních vztahů.

3 E - commerce 1.Je součástí většího celku e-byznysu a v konečné podobě obsahuje aktivity týkající se prodeje a nákupu zboží (služeb) přes Internet. 2.Provádějí se obchodní transakce v prostředí Internetu včetně jejich marketingových podpor. 3.I – commerce je spojeno s Internetem v podobě vytváření komerčních služeb pro ostatní subjekty, např. vytvářením www stránek subjektů a podniků. 4.M – commerce je spojeno s rozvojem mobilních telefonů, které prostřednictvím WAPu, propojuje jednotlivé mobilní telefony s Internetem.

4 Neúspěch fungování elektronického obchodování 1.Přetechnizování 1.Přetechnizování (dominance technických prostředků před věcným obsahem). 2.Individualizace 2.Individualizace (snaha podnikatelů o samostatnost, oddělenost, výsledkem je nekompatibilnost jejich investic a technologií). 3.Řešení celkové nabídky 3.Řešení celkové nabídky (je-li zboží z pohledu e-commerce pro zákazníky zajímavé). 4.Opomíjení oblasti bezpečnosti 4.Opomíjení oblasti bezpečnosti ( např. podmínkou úspěšného podnikání tímto systémem je 100% bezpečnost před hackery a zneužití dat). 5.Amatérismus 5.Amatérismus (v rámci celého projektu musí dominovat profesionalita). 6.Designové faux-pas 6.Designové faux-pas (návštěvník webu nejdříve hodnotí vzhled, který může upoutat nebo odradit).

5 Faktory uzavírání obchodních smluv v e - podobě Autenticita - prokazatelné a spolehlivé zjištění totožnosti původce zprávy. Integrita digitálního dokumentu - zajištění neměnnosti.Nepopíratelnost – původce digitálního dokumentu nebude moci popřít, že dokument vytvořil.

6 Platební systémy POŽADAVKY: POŽADAVKY: Autentičnost (vazba na digitální podpis, ověření totožnosti odesílatele) Autorizace (ověření bonity nakupujícího) Soukromí obchodu (není žádoucí, aby o obchodu věděly třetí osoby)

7 Platební nástroje  Kreditní karty  Elektronické šeky  Hotovost – e-cash  Open EDI Účastníci elektronických trhů business to consumer business to consumer (označení komerčních a marketingových aktivit mezi podnikem a konečným spotřebitelem). business to business business to business (označení komerčních a marketingových aktivit mezi podniky, kteří nakupují zboží nebo služby za účelem jejich dalšího prodeje či zpracování). authority to businnes authority to businnes (označení transakcí mezi státem a podniky). authority to consumer authority to consumer (označení transakcí mezi státem a zákazníkem=veřejnou správou).

8 Obchodní modely Obchodní modely dle P.Timmerse Elektronický obchod(E shop) Elektronické obchodní centrum (E mall) Elektronická burza (E procurement) Trh třetí strany (3 rd party marketplace) Virtuální společenství (Virtual communities) Poskytovatel služby hodnotového řetězce (Value chain service integrator) Integrátor hodnotového řetězce (Value chain integrator) Kooperativní prostředí (Collaboration platform) Informační broker (Information broker).

9 Z marketingového pohledu e - commerce Možnosti 4 C: 1.celkové finanční i nefinanční náklady na získání a užití výrobku (total customer cost), 2.celkový užitek pro zákazníka (customer benefits), 3.interaktivní komunikace (communication), 4.celkové pohodlí při získávání produktu (convenience).

10 Sběr dat o zákaznících a o jejich chování podle technologie sběru podle sběru metody analýzy získaných dat access log soubory vlastní potřeba firmy speciální statistický software formuláře reklamní účely měření pomocí statist. serverů e mail audit analýza log. souborů cookies

11 Instituce v ČR zabývající se oblastí e - commerce Centrum pro elektronický obchod Centrum pro elektronický obchod Asociace pro elektronickou komerci Asociace pro elektronickou komerci Virtuální informační park Virtuální informační park Český magazín elektronické komerce Český magazín elektronické komerce


Stáhnout ppt "E - byznys 1.Obchodní činnost zaznamenává v poslední době v České republice značných proměn. 2.Relativní převis nabídky zboží s variabilní poptávkou. 3.V."

Podobné prezentace


Reklamy Google