Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 3 Název učebního materiálu:Finanční a ekonomická gramotnost Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0415 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: RNDr. Lubomír Pek Datum vytvoření: 25.4.2014 Datum ověření ve výuce: 13.5.2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Uvědomuje si význam finanční a ekonomické gramotnosti, chápe peněžní, cenovou, rozpočtovou a ekonomickou gramotnost jako nezbytnost úspěšné správy svých finančních a ekonomických hledisek v průběhu života a jejich přímý a praktický dopad na osobní a rodinný život. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva a při frontálním opakování se třídou.

3 FINANČNÍ A EKONOMICKÁ GRAMOTNOST

4 P ROČ SE UČIT F INANČNÍ A EKONOMICKÉ GRAMOTNOSTI ? Rychlý rozvoj finančních služeb Roste tendence k rychlé spotřebě Roste tendence se zadlužovat (studium, bydlení, životní styl) Chybí základní finanční a ekonomické znalosti Stát se zaměstnancem nebo podnikat Bydlet ve svém nebo v nájmu

5 E KONOMICKÁ A FINANČNÍ VZDĚLANOST NÁM UMOŽŇUJE : Finančně zabezpečit sebe a svou rodinu Odpovědně spravovat osobní nebo rodinný rozpočet ohledem na měnící se životní situace Orientovat se v problematice peněz a cen Orientovat se v základních otázkách hospodaření státu a firem Pochopit hospodářské procesy a posoudit státní hospodářské politiky a jejich dopady na rodinu, firmu.

6 F INANČNÍ GRAMOTNOST LZE ROZDĚLIT DO TŘÍ SLOŽEK : gramotnost peněžní, cenová a rozpočtová.

7 P ENĚŽNÍ GRAMOTNOST GARANTUJE : Schopnosti nutné pro správu hotovostních i bezhotovostních peněz a transakcí s nimi

8 C ENOVÁ GRAMOTNOST GARANTUJE Schopnosti nezbytné pro porozumění cenovým mechanismům, tvorbě ceny, jako výsledku poptávky a nabídky trhu, inflaci, deflaci.

9 R OZPOČTOVÁ GRAMOTNOST GARANTUJE Schopnosti nutné pro správu osobního a rodinného rozpočtu Stanovovat finanční cíle a rozhodovat o alokaci finančních zdrojů Schopnost zvládat různé životní situace z finančního hlediska Schopnost spravovat finanční aktiva Schopnost spravovat své finanční závazky Orientovat se na trhu finančních produktů a služeb

10 E KONOMICKÁ GRAMOTNOST GARANTUJE Schopnosti nutné pro orientaci v hospodaření státu a firmy Pochopení ekonomických pojmů a základních ekonomických teorií Schopnost předvídat dopady státních politik na hospodaření rodiny, firmy.

11 Z DROJE Materiály autora


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google