Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování"— Transkript prezentace:

1 Strategie výběru sexuálního partnera u mužů a žen z pohledu evoluční psychologie
Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování reprodukční strategie teorie rodičovských investic teorie sexuálních strategií - krátkodobé vztahy - dlouhodobé vztahy

2 Výběr partnera Pawlowski a Dunbar (1999) - analýza seznamovacích inzerátů: - „tržní hodnota“ žen je určena znaky plodnosti - „tržní hodnota“ mužů spočívá ve výdělku a velikostí rizika předčasného ukončení vztahu Buss (1989): - ženy kladou důraz na společenský status a majetek muže (znaky toho, že je schopen chránit a zabezpečit) - pro muže je důležitý vzhled (Willertonová, 2012: znaky mládí a plodnosti)

3 Sexuální chování patrné rozdíly mezi pohlavími:
Clark & Hatfield (1989): spolupracovníci výzkumníků (atraktivní chlapci a dívky) náhodně oslovovali osoby opačného pohlaví a zvali je na schůzku, rande, do postele 50% studentek i studentů souhlasilo se schůzkou, 6% studentek a 69% studentů bylo ochotno jít na návštěvu k cizí osobě žádná studentka nesouhlasila s nabídkou sexu, plných 75% mužů ji přijalo jak v Thajsku poznat tzv. „ladyboye“ (transexuál, původně muž)? „... jsou ... mnohem agresivnější než dívky - dalo by se říct, že navazují kontakt mužským způsobem.“ (článek na cestovatelském serveru) ženy i přes dostupnost antikoncepce vyhledávají dlouhodobé vztahy (Asbell, 1995)

4 Reprodukční strategie
Teorie rodičovských investic (Trivers, 1972): strategie mužů a žen se liší v závislosti na tom, jaké úsilí musí do potomka investovat rodičovská investice: „libovolný vklad rodiče do konkrétního potomka, který zvyšuje šanci tohoto potomka na přežití (a tudíž i reprodukční úspěch) na úkor schopnosti rodiče investovat do dalšího potomka.“ žena – menší počet pohlavních buněk, musí dítě odnosit, porodit, kojit => potřeba pečovatele a ochránce, aby dítě přežilo muž – hodně pohlavních buněk, dostupné prakticky kdykoliv (péče o ženu zdržuje) – možnost mít hodně potomků => potřeba dostupných a hlavně plodných žen ale: krátkodobé vztahy u žen, homosexuální vztahy

5 Teorie sexuálních strategií (Buss & Schmitt, 1993)
- zohlednění kontextu: krátkodobé vztahy vs. dlouhodobé krátkodobé vztahy: výhodnější pro muže, pro ženu spíše jako „testování“, nebo snaha o získání momentální výhody, ale vzhledem k rizikům zvažuje výběr dlouhodobé vztahy: pojetí odpovídá teorii rodičovských investic. Muž – riskuje, že by mohl vychovávat cizího potomka => potřeba důvery, nebo ženu hlídá.

6 Zdroje Asbell, B. (1995) The Pill: A Biography of the Drug That Changed the World. New York: Random House. Buss, D. M. & Schmitt, D. P. (1993) Sexual strategies theory: An evolutionary perspectives on human mating. Psychological review, 100, s Maslow, A. H., & Sakoda, J. (1952). Volunteer error in the Kinsey study, Journal of Abnormal Psychology. 47(2), s Pawlowski, B., Dunbar, R. I. M. (1999). Impact of market value on human mate choice decision. Proceedings of The Royal Society B: Biological sciences. 266 (1416), s Trivers, R. (1972). Parental investment and sexual selection. In B. Campbell (Ed.), Sexual selection and the descent of man, s. 136 – 179. New York: Aldine. Wilerton, J. (2012). Psychologie mezilidských vztahů. Praha: Grada Publishing.


Stáhnout ppt "Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování"

Podobné prezentace


Reklamy Google