Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309, 269 01 Rakovník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1092 Název DUM : VY_42_INOVACE_MAT_01_16 PředmětMATEMATIKA Tematický okruhPLANIMETRIE Klíčová slova:shodné zobrazení, otočení Autor RNDr. Milena Knappová Rok vytvoření 2013Ročník učňovské obory, nástavbové studium Anotace: Materiál slouží k opakování učiva i při samostatné přípravě studentů na maturitní zkoušku. Metodický pokyn: Materiál slouží k opakování dané problematiky a k samostatné přípravě k maturitní zkoušce. Cílová skupina: studenti střední školy, 15 a více let.

2 Otočení RNDr. Milena Knappová Planimetrie, shodná zobrazení

3 Obsah: Orientovaný úhel, otočení Konstrukce obrazců v otočení Konec Pro pokračování zvolte téma.

4 Orientovaný úhel, otočení: obsah Orientovaný úhel je úhel, u kterého lze rozlišit počáteční a koncové rameno. Kladný směr je proti směru hodinových ručiček. Záporný směr je obráceně.

5 Konstrukce obrazců v otočení: obsah Zadání: Otočte trojúhelník ABC o úhel  =45°. Střed otáčení je v bodě A. Nejprve vedeme každým bodem trojúhelníku kružnici se středem ve středu otáčení. Poté ke každému bodu zkonstruujeme přímky tak, aby s přímkami, na kterých body leží, svíraly požadovaný úhel. Získáme tak obrazy jednotlivých vrcholů. Vrcholy spojíme úsečkami. A je hotovo.

6 Zadání: Otočte kružnici k o -45° dle středu A. Zkonstruujeme kružnici se středem ve středu otáčení, která prochází středem kružnice. Oba středy spojíme přímkou. Sestrojíme další přímku, která s ní svírá požadovaný úhel a prochází středem otáčení. Získáme tak obraz středu kružnice. Kolem tohoto středu uděláme kružnici se stejným poloměrem, jako k. A je hotovo. Konstrukce kružnic v otočení: obsah

7 Použité materiály: KUBEŠOVÁ, Naděžda a Eva CIBULKOVÁ. Matematika: přehled středoškolského učiva. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 239 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 978-808-6873-053. Materiál je určen pro bezplatné používání při výuce a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Obrazový materiál je vytvořen v programech Cabri II Plus, Inkscape a GIMP.


Stáhnout ppt "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google