Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická fakturace Jan Petr, 9.4.2008. Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická fakturace Jan Petr, 9.4.2008. Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo."— Transkript prezentace:

1 Elektronická fakturace Jan Petr, 9.4.2008

2 Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo jen 5,5 miliónu korun Peníze odešly na jiný účet kvůli chybným údajům na faktuře.

3 Agenda Rozdělení Elektronické faktury Zkušenosti Předpokládaný rozvoj Závěr

4 Rozdělení Vystavování faktur v elektronické podobě (PDF) Vystavování elektronických faktur Příjem elektronických faktur (nákup) Výměna elektronických faktur

5 Faktury v elektronické podobě Faktury ve formátu PDF s elektronickým podpisem Náhrada papíru Vhodné pro velký objem dokladů především pro B2C Odběratel nemusí akceptovat, otázkou je archivace originálu Běžně používané, stává se součástí informačních systémů Rozvoj směrem k PDF/A a PDF/X

6 Elektronické faktury Oborové Automobilový průmysl (ODETTE) Obchodní řetězce (EANCOM) Elektroprůmysl (RosettaNET) Bankovnictví (SEPA) Státní správa Obecné Na zboží Na služby (prokazatelnost) Nemovitosti (úschova až 50 let)

7 Oborové standardy Jsou nadnárodní, často i nad Evropské Nelze zohledňovat všechna specifika, velký tlak na jednotnost Relativně velmi přehledné systémy (kvalitní standardy, převoditelnost, komunikace, potvrzování) Zastoupeny velmi silnými organizacemi Budou existovat nezávisle na různých lokálních standardizačních aktivitách

8 Státní správa Specifický oborový standard Velký tlak na prokazatelnost, archivaci - jedná se o vztah se státem, řada věcí upravena zákonem Zatím podřízeno lokálním standardům 1 to N princip

9 Obecné doklady Základní princip spočívá v prokazatelnosti, nelze přesně definovat všechny požadavky. Záleží to na předmětu fakturace 1. Dodávka standardního zboží dle zveřejněného ceníku podložená dodacím listem a platbou 2. Dodávka opakovaných služeb podložená smlouvou, ceníkem a platbou 3. Dodávka jednorázové služby (marketingová studie pro Tramtárii) 4. Prodej nemovitostí

10 Obecné doklady Oproti oborovým normám zcela chybí standardy, obecné XML nemá definován převod do čitelné podoby (požadavek definovaný zákonem) Je nutné používat PDF/XML, FO XML, HTML + XML apod.

11 Příjem elektronických faktur Slabší konec provazu je na straně příjemce – kontrola podpisu, kontrola platnosti certifikátu, archivace, podklad pro odpočet daně, kontrola čísla účtu S výhodou lze použít elektronickou časovou značku Je vhodné řešit včetně celého procurementu (objednávka, příjemka)

12 Závěry a doporučení Nebojte se elektronicky fakturovat Nečekejte na dokonalý standard Efakturaci zavádějte V rámci oborové spolupráce V rámci výměny velkého množství dokladů v návaznosti na procurement V rámci toho, co vám váš systém dovolí (podepsané PDF by měl být standard v rámci ERP)

13 Děkuji za pozornost Jan Petr


Stáhnout ppt "Elektronická fakturace Jan Petr, 9.4.2008. Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo."

Podobné prezentace


Reklamy Google