Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková"— Transkript prezentace:

1 Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková
Radiové vlny Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková

2 Co jsou to rádiové vlny? Rádiové záření (též rádiové vlny) je částí spektra elektromagnetického záření s vlnovými délkami od 1 milimetru až po tisíce kilometrů. Vzniká mimo jiné v obvodu střídavého proudu, k němuž je připojena anténa.

3 Alexander Popov (16. března ledna 1906) byl ruský fyzik a jedním z pionýrů rozhlasu. Historie rozhlasu se počala psát, když byl Popov požádán, aby pro petrohradskou meteorologickou stanici zkonstruoval registrátor bouřek. Později se ukázalo se, že jeho „bleskojev“ registroval nejen blesky, ale i na umělé záblesky, krátké a dlouhé - telegrafické tečky a čárky.

4 Zemská atmosféra nás chrání před škodlivými účinky krátkovlnných záření. Pohlcuje prakticky veškeré záření ultrafialové, rentgenové i gama záření. Z obrázku je vidět, že až na zemský povrch se dostane jen viditelné světlo, část infračerveného záření a rádiové vlny. Ostatní druhy je možno registrovat a pozorovat teprve ve velkých výškách, například pomocí umělých družic a kosmických sond.

5 K čemu jsou rádiové vlny?
Rádiové vlny se používají především k přenosu informací, zpráv, hudby a obrázků při rozhlasovém a televizním vysílání. Aby elektromagnetická vlna mohla přenášet informaci, například zvuk nebo obraz, musí být příslušným způsobem upravena, modulována. Rádiové vlny slouží také především ke komunikaci a to v mnoha různých podobách.

6 Animace o šíření rádiových vln

7 Rozdělení rádiových vln
Radiové vlny se obvykle dělí podle jejich vlnových délek. Tradiční je dělení na velmi dlouhé, dlouhé, střední, krátké a velmi krátké vlny. DV(LW) kilometrové (- dlouhé) SV(MW) hektometrové (- střední) KV(SW) dekametrové (- krátké) VKV(FM, UKV) metrové (- velmi krátké)

8 Rádiové vlny v praxi Rádioteleskopy
používají se k přijímání rádiových vln z vesmíru.

9 Rozhlasový vysílač slouží k vysílání rádiových vln

10 Družice

11 ZDROJE: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/519843-radiove-vlny


Stáhnout ppt "Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google