Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 9. září 2012VY_32_INOVACE_100102_Historie_EU_1_DUM

2 Kongres v Haagu Více než tisíc delegátů z dvaceti evropských zemí diskutuje o nových formách spolupráce v Evropě. The Hague Congress More than a thousand delegates from twenty European countries discuss new forms of cooperation in Europe.

3 Rada Evropy Výsledkem jednání Haagského kongresu je založení Rady Evropy. Časem se jejím členem stanou téměř všechny evropské země. Council of Europe As a result of the Hague Congress, the Council of Europe is set up. In the course of time, nearly all European countries become its members.

4 Schumanova deklarace Francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman vystoupil s návrhy založenými na myšlenkách Jeana Monneta. Navrhl, aby Francie a Německo spojili své zdroje uhlí a oceli v nové organizaci, jejímiž členy se mohou stát i další evropské země. 9. květen je každoročně slaven jako „Den Evropy“. Tento den je možno považovat za zrod dnešní Evropské unie.

5 The Schuman Declaration Robert Schuman, French Minister of Foreign Affairs, makes an important speech putting forward proposals based on the ideas of Jean Monnet. He proposes that France and the Federal Republic of Germany pool their coal and steel resources in a new organisation that other European countries can join. 9 May is now celebrated annually as „Europe Day“ and can be regarded as the birthday of the European Union. Obr. 1

6 ESUO Šest zemí (Belgie, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko a Lucembursko) podepisují v Paříži smlouvu o založení Evropského společenství uhlí a oceli. Smlouva vstupuje v platnost v červenci 1952 na období padesáti let. ECSC In Paris, six countries – Belgium, France, Germany, Italy, the Netherlands and Luxembourg – sign the Treaty establishing the European Coal and Steel Community. It comes into force in July 1952, for a period of 50 years.

7 Setkání v Messině Ministři zahraničních zemí „šestky“ se sešli v Messině a rozhodli o rozšíření integrace na ekonomiku jako celek. Meeting in Messina The Foreign Affairs ministers of the six countries decide to extend European integration to the economy as a whole.

8 Římské smlouvy - EHS a Euratom Šest zemí podepisuje v Římě smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského sdružení pro atomovou energii (Euratom). Smlouvy vstupují v platnost 1. ledna 1958. Treaties of Rome – EEC and Euratom In Rome, the six countries sign the treaties establishing the European Economic Community (EEC) and the European Atomic Energy Community (Euratom). They come into force on 1 January 1958.

9 ESVO Z podnětu Velké Británie je na konferenci ve Stockholmu založeno Evropské sdružení volného obchodu (ESVO) zahrnující několik zemí, které nejsou členy EHS. EFTA At the instigation of the United Kingdom, the Stockholm Convention sets up the European Free Trade Association (EFTA), comprising a number of European countries that are not part of the EEC.

10 Je představena společná zemědělská politika (SZP). A common agricultural policy (CAP) is introduced.

11 Francouzské veto Generál Charles de Gaulle na tiskové konferenci oznamuje, že Francie bude vetovat připojení Velké Británie k Evropským společenstvím. French veto At a press conference, General Charles de Gaulle announces that France will veto the United Kingdom joining the European Communities.

12 Asociační dohoda s africkými zeměmi V kamerunském Yaoundé je podepsána asociační dohoda mezi EHS a osmnácti africkými zeměmi. Association agreement in Yaoundé In Yaoundé, an association agreement is signed between the EEC and 18 African countries.

13 Slučovací smlouva Je podepsána smlouva, která s platností od července 1967 slučuje výkonné orgány všech tří společenství a nově vytváří pouze jednu radu a jednu komisi. The Merger Treaty A treaty is signed merging the executive bodies of the three Communities and creating a single Council and Commission. It comes into force in July 1967.

14 Celní unie Zrušení celních poplatků za průmyslové zboží a zavedení společných celních sazeb vůči nečlenským státům. Customs Union Customs duties on industrial goods are completely abolished and a Common External Tarrif is introduced.

15 Summit v Haagu Na summitu v Haagu rozhodují političtí lídři EHS o dalším kroku v procesu evropské integrace. The Hague Summit At the Hague Summit, the EEC‘s political leaders decide to move further ahead with European integration.

16 Přístupové smlouvy s Dánskem, Norskem, Irskem a Velkou Británií V Bruselu jsou podepsány smlouvy o přistoupení Dánska, Norska, Irska a Velké Británie k Evropským společenstvím. Accession Treaties – Denmark, Norway, Ireland and the United Kingdom In Brussels, accession treaties to the European Communities are signed with Denmark, Norway, Ireland and the United Kingdom.

17 Obr. 2

18 1948 Kongres v Haagu 1948 The Hague Congress 1949 Rada Evropy 1949 Council of Europe 1950 Schumanova deklarace 1950 The Schuman Declaration 1951 ESUO1951 ECSC 1955 Setkání v Messině1955 Meeting in Messina

19 1957 EHS a Euratom1957 EEC and Euartom 1960 ESVO1960 EFTA 1962 Společná zemědělská politika 1962 Common agricultural policy 1963 Francouzské veta1963 French veto 1963 Asociační dohoda s africkými zeměmi 1963 Association agreement in Yaoundé

20 1965 Slučovací smlouva1965 The Merger Treaty 1968 Celní unie1968 Customs Union 1970 Summit v Haagu1970 The Hague Summit 1972 Přístupové smlouvy 1972 Accession Treaties DEN, NOR, IRL, UK

21

22 FONTAINE, Pascal. Europe in 12 lessons. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2004. ISBN 92- 894-6783-5. Obr. 1 Robert Schuman - Wikipedie. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2012 [cit. 2012-09-09]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Schuman Obr. 2 Evropa. Evropa [online]. 17.7.2008 [cit. 2012-09-09]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://www.evropa.chytry.cz/mapy.html Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google