Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSouhvězdí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSouhvězdí."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSouhvězdí Název VY_32_INOVACE_11_27_souhvezdi Určení9. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoČerven 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. V prezentaci se žák seznámí se souhvězdími.

2 Souhvězdí  Lidé již odpradávna sledovali noční oblohu.  Pro lepší orientaci si skupiny hvězd pojmenovávali podle předmětů, zvířat, bájných postav a bytostí…  Tak máme na obloze souhvězdí jako Váhy, Býk, Drak, Pegas, Orion…

3 Souhvězdí  Podobně jako Slunce se většina souhvězdí pohybuje po obloze od východu k západu. Čím je to způsobeno?  Země se otáčí kolem své osy, jde tedy o zdánlivý pohyb.  Na snímku hvězdné oblohy s hodinovou expozicí, je patrný pohyb hvězd. Díky rotaci Země se nám zdá, že hvězdy obíhají kolem Polárky.

4 Souhvězdí  Polárku najdeme s pomocí Velkého vozu (je součástí souhvězdí Velké medvědice). 5krát

5 Souhvězdí  Z naší zeměpisné šířky (na severní polokouli) nemůžeme pozorovat hvězdy do 40° od jižního světového pólu.  Jsou totiž trvale pod horizontem a skrz Zemi nevidíme.  V současné době je hvězdná obloha rozdělena na celkem 88 souhvězdí.  K dalšímu výkladu použijeme výborný program pro simulaci planetária, ve kterém se naučíme pracovat.  Je zdarma, můžete si jej stáhnout na adrese: www.stellarium.orgwww.stellarium.org

6 Souhvězdí Ukázka z programu Stellarium

7 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. 2.Eimmart_Planisphaerium_Coeleste_c1730.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-06-30]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eimmart_Planisphaerium_Coeleste_c1730.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eimmart_Planisphaerium_Coeleste_c1730.jpg 3.DACE, Ashley. Star_Trail_above_Beccles_-_geograph.org.uk_-_1855505.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-06-30]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Star_Trail_above_Beccles_-_geograph.org.uk_-_1855505.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Star_Trail_above_Beccles_-_geograph.org.uk_-_1855505.jpg 4.NASA. Polaris_alpha_ursae_minoris.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-06-15]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Polaris_alpha_ursae_minoris.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Polaris_alpha_ursae_minoris.jpg 5.Screenshot of Stellarium, a free software licensed under GNU GPL.Stellarium Souhvězdí


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSouhvězdí."

Podobné prezentace


Reklamy Google