Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek."— Transkript prezentace:

1

2  Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek klasických zdrojů energií. Vítr je zdroj nevyčerpatelný, jako zdroj je zdarma a je možné ho bez vypouštění škodlivin přeměnit v elektrickou energii. Navíc se jedná o zdroj lokální, který není závislý na exportu z politicky nestabilních oblastí, není nutno jej chránit a ani nemůže být zneužit.

3  patří se svými 9 větrnými elektrárnami v evropském měřítku mezi menší parky. Přesto se ovšem jedná v současnosti o největší zrealizovaný projekt na území Moravy a druhý největší projekt v ČR.  Větrný park Horní Loděnice-Lipina má celkem devět větrných elektráren.

4

5  Větrná elektrárna o výšce osy rotoru 105 m a má průměr rotoru 90 m, čemuž odpovídá délka každého z listů 44 m. Dohromady má tedy celá větrná elektrárna 150m.  Elektrárna začíná pracovat při rychlosti větru 4 m/s a vypíná se při rychlosti 25 m/s. Vypínání se provádí nastavením listů do praporu a je podpořeno ještě čelisťovými brzdami, které rychle zařízení zastaví a následně zajistí.

6  Předpokládaná roční výroba celého parku je na úrovni cca 43 GWh elektrické energie, což je rovno spotřebě 12 300 českých domácností. Při předpokládané životnosti 25 let je to celkem 1 075 000 MWh elektřiny. Tolik elektřiny by bylo vyrobeno spálením 1 075 000 tun uhlí. Při spálení tohoto množství uhlí vznikne 2 700 000 tun CO 2, 2000 tun SO 2, 1800 tun NO x a 65 tun jemného prachu.

7

8  Větrné elektrárny produkují elektřinu o napětí 30kV. Výkon je pak podzemním kabelovým vedením, o délce 9km, vyveden do nově vybudované rozvodny ve Šternberku, kde se z 30kV transformuje na 110kV a předává do distribuční sítě společnosti ČEZ Distribuce a.s.

9  Projekt začal být připravován v roce 2003. Koncem roku 2004 bylo podáno oznámení záměru EIA (posuzování vlivu záměru na životní prostředí) a celý proces EIA byl ukončen v březnu 2006. Následným krokem byla změna územních plánů, územní a stavební řízení, které bylo ukončeno na konci roku 2007. Stavební práce na budování infrastruktury začaly v dubnu 2008 a v létě započaly i práce na základech samotných elektráren, trafostanici a na kabelové trase. V květnu a v první dekádě června 2009 se pak naskytla pozorovatelům možnost vidět i samotnou výstavbu větrných elektráren. Vlastní zkušební provoz větrných elektráren byl pak zahájen v červenci 2009.

10

11  Zdroj čerpání informací http://www.vehl.cz  Obrázky z https://www.google.cz/imghp?hl=cs&ta b=wi a http://www.vehl.cz

12 Název práce: Projekt Větrný park Horní Loděnice - Lipina Zpracoval: Radek Sláma VOŠ a SPŠE Olomouc Božetěchova 3 Školní rok 2012/2013 Třída 2L Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt " Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek."

Podobné prezentace


Reklamy Google