Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10. 1 2013 Ročník (obor):1. – 3. ročník Tematická oblast:Získávání informací z textu Předmět:Český jazyk a literatura Anotace:prostřednictvím textů spojených s každodenním životem žáci procvičují svou čtenářskou gramotnost Šablona číslo materíálu I/2 I/2-1-27

2 Získávání informací z textu Příprava pálené hmoty http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTPONnlw1PsnCxJEOVHUV0RFGWMO

3 Uvedení do situace Vaším úkolem je zvládnout přípravu pálené hmoty. Jak začít? V učebnici Technologie jste si našli text, který problematiku vysvětluje. http://office.microsoft.cz

4 Práce s textem Máte před sebou odborný text Příprava pálené hmoty. Pozorně si jej přečtěte a snažte se v něm zorientovat. Pochopili jste správně informace sdělované v textu? To zjistíte, až vyplníte následující neúplné informace. http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900397502.jpg

5 Práce s textem (Označte křížkem správnou odpověď.) 1.Pálená hmota obsahuje velké množství: a)vody; b)mouky; c)tuku; d)čokolády. 2. Proto se těsto zpracovává: a)za tepla; b)za studena; c)při provaření mouky; d)po zmrazení mouky.

6 Práce s textem 3. Doplňte neúplné informace. Voda při pečení z________ o_______těsta. Pro udržení o________ se do těsta přidávají v________. Pálená hmota se tepelně z _________ _____. Pálená hmota je určena k o_______ z________. Pálenou hmotu nelze s________ ani p_______.

7 Práce s textem (Označte křížkem správnou odpověď.) 4. Pro přípravu pálené hmoty budeme potřebovat: a) vejce; f) pšeničnou mouku polohrubou; b) kakao; g) pšeničnou mouku hladkou; c) olej; h) cukr; d) čokoládu; j) sůl. e) vodu;

8 Práce s textem (Označte křížkem správnou odpověď.) 5. Výrobní postu se děje ve třech fázích: a)prohřátí části surovin, míchání ve šlehači, pečení; b)zmrazení části surovin, míchání ve šlehači, pečení; c)prohřátí částí surovin, hnětení a smažení.

9 Práce s textem 6. V bodech sestavte postup přípravy pálené hmoty. V širším ručním kotli se s_______ dávka v_____ s t______ a s________. Pak se přidá m________. Stále m_______. Prohříváme tak dlouho, až se m_____ n_______ na kotel ani vařečku.

10 Práce s textem Horkou hmotu v_________ do š_______ s________. Za stálého m__________ přidáváme ______. http://www.office.mocrosoft.com

11 Řešení 1.a), 2 c) 3. Doplňte neúplné informace. Voda při pečení zvětšuje objem těsta. Pro udržení objemu se do těsta přidávají vejce. Pálená hmota se tepelně zpracovává 2x. Pálená hmota je určena k okamžité spotřebě. Pálenou hmotu nelze skladovat ani převážet.

12 Řešení 4. a), c), e), g), j) 5. a) 6. V bodech sestavte postup přípravy pálené hmoty. V širším ručním kotli se svaří dávka vody, tuku a soli. Pak se přidá mouka. Stále mícháme. Prohříváme tak dlouho, až se mouka nelepí na kotel ani vařečku. Horkou hmotu vyklopíme do šlehacího stroje. Za stálého míchání přidáváme vejce.

13 Hotovou hmotu dále tvarujeme. http://www.office.microsoft.czwww.office.microsoft.cz

14 Zdroj http://www.office.microsoft.cz http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9G cTPONnlw1PsnCxJEOVHUV0RFGWMOw g207V5uGsxA--FVouXlPGmhttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9G cTPONnlw1PsnCxJEOVHUV0RFGWMOw g207V5uGsxA--FVouXlPGm Semrádová, H., Měsíčková, V. Cukrářské práce – technologie. Parta, 2003, Praha, s. 137. ISBN 80-7320-012-0.


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10."

Podobné prezentace


Reklamy Google