Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce"— Transkript prezentace:

1 Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Země ve vesmíru Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

2 Země ve vesmíru Vznik života na Zemi

3 Země ve vesmíru - opakování
Dokonči neúplné věty: Slunce je naše nejbližší………………………… Je složeno z……………………………………… Slunce je důležité pro život na Zemi, protože……………………………………………… Obíhá Země kolem Slunce nebo Slunce kolem Země? Podtrhni správné tvrzení. Za jak dlouho se otočí Země 1x kolem své osy? Co toto otočení způsobuje? Hanka byla se skupinou lyžařů v Krkonoších. Když se ráno probudila, bylo ještě šero. Budík však ukazoval 9:00. Vykoukla ven a zjistila, že sníh zavál jejich chatu až pod okna a nepřestal padat. „To si dneska moc nezalyžujeme“ pomyslela si a šupla zpět do postele. Napiš podobný krátký příběh o tom, co bude ten den dělat Hančina kamarádka Elis, která bydlí na Novém Zélandu. V čem se budou příběhy lišit? Čím to vysvětlíš?

4 Planety sluneční soustavy - opakování
Doplňte do obrázku názvy planet

5 Vznik vesmíru Před 15 miliardami let
Teorie Velkého třesku - utváření naší Sluneční soustavy

6 Vnitřní stavba Země Původně žhavé zemské těleso postupně chladlo a rozvrstvilo se na několik vrstev – geosfér: (Nakreslete si obrázek do sešitu)

7 Vnitřní stavba Země Podle učebnice doplň tyto věty a zapiš do sešitu:
Tenkou vnější slupku………………..tvoří vrstva pevných hornin. Pod kůrou je polotekutý…………………………………….. Horninový obal Země, litosféra, sahá do hloubky až…………………km. Zemské jádro začíná v hloubce………………….km. Teplota vnitřního jádra dosahuje až…………………◦C. Poloměr Země je…………………km. Naše Země je stará asi…………………….let.

8 Vnitřní stavba Země Obrázek představuje výseč průřezu zemským tělesem. Zakresli do něj geosféry ve správném poměru

9 Vznik života na Zemi Vznik atmosféry s nepatrným množstvím kyslíku
Vznik hydrosféry Anorganické látky Organické látky První předchůdci buněk Buňky rostlinné a živočišné Fotosyntéza – kyslík v atmosféře Biosféra (pro názornou představu klikni na nadpis)

10 Planeta Země - úkoly Najdi pojem, který mezi ostatní nepatří:
atmosféra, litosféra, hydrosféra, zoosféra, biosféra Vysvětli, co jednotlivé pojmy označují. (pracuj podle učebnice a zapiš do sešitu) Vyhledej na internetu, co znamená pojem „ozonosféra“ a „stratosféra“ a uveďte jejich význam (pro kontrolu klikni na obě slova)


Stáhnout ppt "Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce"

Podobné prezentace


Reklamy Google