Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní."— Transkript prezentace:

1 Tomáš Salavec 3IT

2  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní sedadlo, které během jízdy zachovávalo vodorovnou polohu

3  Každé těleso má jediné těžiště  Těžiště může ležet i mimo těleso (např. ohnutého drátu apod.)  Jak tedy určit polohu těžiště?  U desek se těžiště určuje olovnicí, kterou zavěsíme spolu s deskou v jednom bodě. Po uklidnění prochází olovnicí přímka, které říkáme těžnice. Desku zavěsíme v jiném bodu a získáme druhou těžnici. Sestrojením dalších těžnic se přesvědčíme, že se všechny těžnice protínají v jednom bodě, těžišti.

4

5  1) stabilní rovnovážná poloha: při vychýlení se těžiště tělesa zvedá. Jakmile přestane působit vychylující síla, těžiště se vrátí do původní polohy

6  2)volná rovnovážná poloha: výška těžiště je nad podložkou a při vychýlení se nezmění.  Např. kulička na vodorovné podložce.

7  3)labilní rovnovážná poloha: těleso se po vychýlení z této polohy ještě více vychýlí a těleso se samovolně do rovnovážné polohy nevrátí.

8


Stáhnout ppt "Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní."

Podobné prezentace


Reklamy Google