Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?"— Transkript prezentace:

1 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?

2 Židé v českých zemích v 2. pol. 19. století

3 Vytvoř věty – najdi dvojice, které k sobě patří. Seřaď jak šli časově po sobě. Ve středověku Židé museli nosit zvláštní označení, např. žluté špičaté klobouky. V době Josefa II. Židům zrušena povinnost nosit zvláštní označení. Po revoluci v roce 1848 se Židé směli svobodně usazovat mimo oddělené městské čtvrti, ghetta. Roku 1867 Židé získali plnoprávné státní občanství a rovnoprávnost před zákonem i volební právo.

4 Přiřaď pojmy:

5 Židé v českých zemích v 19. století Čti ve dvojici po částech text – každý přečte jeden odstavec. Po přečtení – vymysli 1 otázku, která vychází z textu + vymysli 1 otázku, na kterou odpověď v textu nenajdeme – musíme do ní zapojit naše předešlé zkušenosti, znalosti, náš názor Přečti si se sousedem vzájemně otázky – odpovězte si na ně.

6 Rybí kost Přečti část o Hilsneriádě. Doplň do rybí kosti otázky k případu. Neboj se pokládat otázky, které můžou jít za text – přímo v textu na ně odpovědi nenajdeme. Najdi si ve třídě dvojici – vzájemně si odpovězte na otázky.

7 Vytvoř věty – najdi dvojice, které k sobě patří. Seřaď jak šli časově po sobě. Ve středověku Židé museli nosit zvláštní označení, např. žluté špičaté klobouky. V době Josefa II. Židům zrušena povinnost nosit zvláštní označení. Po revoluci v roce 1848 se Židé směli svobodně usazovat mimo oddělené městské čtvrti, ghetta. Roku 1867 Židé získali plnoprávné státní občanství a rovnoprávnost před zákonem i volební právo.

8 Proč se lidé Židů obávali? Neměli je rádi?


Stáhnout ppt "Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?"

Podobné prezentace


Reklamy Google