Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANEŽKA ČESKÁ (21. 1. 1205 až 1211 – 2. 3. 1282) Karel Bušta Sexta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANEŽKA ČESKÁ (21. 1. 1205 až 1211 – 2. 3. 1282) Karel Bušta Sexta."— Transkript prezentace:

1 ANEŽKA ČESKÁ ( až 1211 – ) Karel Bušta Sexta

2 Kdo to byl? Nejmladší dcera Přemysla Otakara I.
Jedna z nevýznamnějších představitelek dynastie Přemyslovců Působila jako řeholnice – abatyše kláštera Na Františku Byla významnou politickou, kulturní a společenskou osobností Pozn.: Abatyše = Matka představená („ředitelka“ kláštera)

3 Příbuzenstvo Otec - Přemysl Otakar I. Matka - Konstancie Uherská
Bratr - Václav I. Sestra - Anna Lehnická Synovec - Přemysl Otakar II. Sestřenice - Alžběta Durynská

4 Mládí Anežky České Dána na výchovu do cisterciáckého kláštera v Třebnici společně se svojí sestrou Dále k premonstrátkám do Doksan Zasnoubena s polským Konrádem (ten zemřel) Zaslíbena budoucímu Jindřichovi VII. Vzdělávána v rakouském dvoře Leopolda VI. Leopold VI. oženil Jindřicha VII. se svou dcerou Markétou Babenberskou Pozn.: Premonstráti = duchovní řád řeholních kanovníků

5 Mládí Anežky České V roce 1225 se Anežka vrátila do Prahy
Na pražský dvůr přijelo poselstvo Jindřicha III. Zasnoubil se s Anežkou V roce 1229 zasnoubení zrušil Znovu se o Anežku zajímal Jindřich VII. (ženatý) Posledním nápadníkem byl Fridrich II. (otec Jindřicha VII.) Anežka ho odmítla (Václav I. jí nechal svobodu rozhodnutí)

6 Co dokázala? Společně s Václavem I. založila špitál svatého Františka v Praze Podílela se na založení rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou Výrazně se podílela na usmíření Václava I. a Přemysla II.

7 Zajímavosti Svátek – 13. listopadu
Pohřbena – kaple Panny Marie v klášteře svaté Anežky České v Praze Blahořečena – 1874 papežem Piem IX. Svatořečena – 1989 papežem Janem Pavlem II. Uctívaná Římskokatolickou církví Atributy – hábit, koruna, model kostela, lilie

8

9 Zdroje Má vlastní hlava a hodiny prosezené čtením dějepisných knížek!!
A trochu wikipedie


Stáhnout ppt "ANEŽKA ČESKÁ (21. 1. 1205 až 1211 – 2. 3. 1282) Karel Bušta Sexta."

Podobné prezentace


Reklamy Google