Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen."— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen 2012, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Textový editor MS Office Word, Záhlaví a zápatí číslo DUM: 32_211_Informatika a komunikační technologie_18 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jiroušová

2 Záhlaví a zápatí

3 Záhlaví = místo nahoře (na hlavě) na obrazovce je viditelné pouze při zobrazení rozvržení při tisku (jinak v náhledu) = text, který se zobrazuje na všech stránkách dokumentu nebo oddílu

4 Zápatí = místo dole (na patě). Na obrazovce je viditelné pouze při zobrazení rozvržení při tisku (jinak v náhledu.) = text, který se zobrazuje na všech stránkách dokumentu nebo oddílu

5 Záhlaví i zápatí je možné aktivovat i jednoduše poklikáním na horní nebo dolní okraj stránky.

6 Při aktivaci záhlaví a zápatí pracujeme a formátujeme zde text stejně jako ve zbývající části stránky.

7 Po aktivaci záhlaví či zápatí je aktivní část záhlaví a zápatí a můžeme pracovat pouze v záhlaví nebo zápatí (ostatní část stránky je neaktivní). Opětovným poklikáním mimo část záhlaví nebo zápatí se opět aktivuje běžná stránka a záhlaví, zápatí je opět neaktivní.

8 Úkoly pro samostatnou práci: Úkol č. 1 Otevřete dokument Včely a vložte do záhlaví text Malované čtení, které budete formátovat podle své představy.

9 Karta Vložení Po aktivaci tlačítka Záhlaví se objeví v pásu karet Nástroje záhlaví a zápatí

10 Je možné využít předdefinované styly záhlaví i zápatí

11 Datum a čas Formát data

12 Číslo stránky

13 Úkol č. 2 Pracujte dále s dokumentem Včely. Vložte do zápatí dokumentu číslo stránky.

14 Anotace: Práce s dokumentem MS Word – práce s textem – záhlaví a zápatí stránky. Očekávaný výstup: Žáci si osvojí základní pojmy. Zvládnou upravit vzhled stránky požadovaným způsobem, při kterém využívá zápatí i záhlaví stránky. K vložení záhlaví a zápatí využívá i předdefinových stylů, pochopí vkládání položky datum a čas a jeho aktualizaci. Osvojení pojmů: záhlaví a zápatí stránky. Frontální prezentace: Během frontální prezentace, která je průvodcem novými pojmy si žáci nové poznatky zkoušejí v otevřeném dokumentu Word, na cvičeních a získávají potřebné dovednosti. Snímek č. 3: Pojem záhlaví a tlačítko Záhlaví na kartě Vložení. Snímek č. 4: Pojem zápatí a tlačítko Zápatí na kartě Vložení. Snímek č. 5 - 7: Aktivace záhlaví a zápatí poklikáním na okraj stránky. Formátování textu v záhlaví. Snímek č. 9: Aktivace karty Nástroje záhlaví a zápatí. Snímek č. 10: Předdefinované styly záhlaví a zápatí a jejich využití. Snímek č. 11: Vkládání položky datum a čas do zápatí, možnost aktualizace. Snímek č. 12: Vkládání čísla stránky do zápatí. Fixace: : Na cvičení procvičit znalost vkládání záhlaví a zápatí. Snímek č. 8: Procvičení vložení záhlaví a formátování textu v záhlaví u dokumentu Včely. Snímek č. 13: Procvičení vložení zápatí – číslo stránky do dokumentu.

15 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN 80-86686-49-3. KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2004, ISBN 80-86686-22-1. VANÍČEK, Jiří; ŘEZNÍČEK, Petr. Informatika pro základní školy. Brno: Computer Press, a.s., 2004, ISBN 80-251-0196-7. MS Office Klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen."

Podobné prezentace


Reklamy Google