Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření14.11.2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení s funkcemi COUNTIF, COUNTIFS, SUMIF a SUMIFS -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 POUŽITÍ FUNKCÍ COUNTIF, COUNTIFS, SUMIF A SUMIFS

3 SČÍTÁNÍ BUNĚK Potřebujete sečíst počet buněk na základě nějaké podmínky, Z předešlých prezentací o logických funkcích KDYŽ, A a NEBO je vidět, jak by se to dalo udělat, Stejně tak můžeme použít funkci COUNTIF, Na následujícím obrázku můžeme vidět příklad, ve kterém můžeme funkci COUNTIF použít.

4 FUNKCE COUNTIF Podle předešlého obrázku vložíme do buňky B2 funkci COUNTIF, Jednotlivé parametry vyplníme následovně, Parametr „Oblast“ vyplníme rozsahem oblasti, u níž vyhodnocujeme podmínku, Parametr „Kritérium“ vyplníme podmínkou, ta musí být ohraničena uvozovkami,

5 FUNKCE COUNTIFS Podobně jako funkce COUNTIF, funguje i funkce COUNTIFS, Rozdíl je pouze v tom, že funkce COUNTIFS umí vyhodnocovat více než jednu podmínku, Příkladem může být podle předešlého příkladu sečtení všech lidí, jejichž věk je z intervalu 20-29 let, Zápis funkce pak vypadá následovně.

6 SOUČTY S PODMÍNKOU Ne vždy potřebujeme sečíst z vybrané oblasti všechna čísla, Jak ale zařídit, abychom sečetli pouze některá čísla, Podle následujícího obrázku budeme chtít sečíst pouze buňky, pro které platí: sloupec „Pohlaví“ bude „m“, tedy muž.

7 FUNKCE SUMIF Do buňky C10 vložíme funkci SUMIF, Postupně vyplníme jednotlivé parametry, Parametr „Oblast“ vyplníme rozsahem oblasti, u níž vyhodnocujeme podmínku, Parametr „Kritéria“ vyplníme podmínkou, Parametr „Součet“ vyplníme rozsahem oblasti, ve které jsou čísla, jež budeme sčítat.

8 SOUČET S VÍCE PODMÍNKAMI V případě součtu čísel na základě více podmínek použijeme funkci SUMIFS, Podle obrázku budeme chtít sečíst pouze čísla ve sloupci „Výdělek“ splňující následující podmínky, Pohlaví bude „m“ a ve sloupci „Město“ vybereme „Tachov“.

9 FUNKCE SUMIFS Nastavení parametrů tak, jak je uvedeno na obrázku, Parametr „Oblast_součtu“ vyplníme oblastí buněk určených pro součet, Parametr „Oblast_kritérií1“ vyplníme oblastí buněk, u níž budeme vyhodnocovat první podmínku, Parametr „Kritérium1“ vyplníme podmínkou, Další parametry vyplníme podobně.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google