Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."— Transkript prezentace:

1 Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva  Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky  Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Elektrické napětí Elektrické napětí je určeno jako práce vykonaná elektrickými silami při přemísťování kladného jednotkového elektrického náboje mezi dvěma body v prostoru. Elektrické napětí lze také vyjádřit jako rozdíl elektrických potenciálů v obou bodech v prostoru.

4 Elektrické napětí jako fyzikální veličina Značka veličiny: U (v anglicky mluvících zemích také někdy - Voltage) Jednotka je odvozena z jednotek soustavy SI: značka jednotky V(volt) Napětí 1 V je takové napětí, které je mezi konci vodiče, do kterého konstantní proud 1 A dodává výkon 1 W. V takovém případě má vodič odpor 1 Ω.

5 Zdroj elektrického napětí Charakteristickou vlastností zdroje elektrického napětí je elektromotorické napětí, což je elektrická energie přepočtená na jednotkový elektrický náboj, kterou je schopen zdroj dodávat Tato energie vzniká z neelektrické práce přesouváním částic s elektrickým nábojem (elektronů) uvnitř zdroje proti směru vnitřního elektrického pole.

6 Měření elektrického napětí Elektrický proud se měří VOLTMETREM

7 Měření el. napětí v praxi Multimetr (nebo také multitester) je elektronický měřicí přístroj, který v sobě kombinuje několik funkcí. Nejzákladnější varianty přístroje obsahují ampérmetr, voltmetr a ohmmetr. Multimetr může být malé přenosné zařízení, které je užitečné pro rychlé měření el. Proudu v praktickém životě a běžné praxi. Multimetry jsou dostupné v širokém cenovém rozsahu. Liší se přesností měření, rozsahy měření, nabízenými funkcemi, odolností vůči vnějším vlivům, komfortem obsluhy a dalšími vlastnostmi. Nejlevnější multimetry se dají sehnat v cenách od několika set, nejdražší stojí řádově několik tisíc, až desítek tisíc korun.

8 MULTIMETR

9 POZOR ! Při měření el. Proudu dodržuj zásady bezpečnosti ! – možnost úrazu ! Před připojením měřícího přístroje zkontroluj nastavení jeho měřícího rozsahu. Nastav největší měřící rozsah a postupně jej snižuj ať nedojde ke zničení měřidla.

10 Alessandro Volta Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (1745 – 1827)byl italský fyzik proslulý svými objevy v oboru elektřiny. Vynalezl například třecí elektriku, elektrický článek nebo kondenzátor. Narodil se jako sedmé a poslední dítě ve šlechtické rodině. Do sedmi let nemluvil, a proto mělo jeho okolí obavy, že je slabomyslný. Přesto zvládl vystudovat jezuitskou kolej a své zpoždění dohnat. Poté ale místo dráhy duchovního přestoupil na královský seminář. V té době se začal zajímat o výzkum elektřiny a magnetismu. V dalších letech sestavil a zdokonalil mnoho přístrojů pro své pokusy. Mezi tím se stačil stát ředitelem lycea a v roce 1774 profesorem fyziky na gymnáziu v Comu. V letech 1775–1780 zkoumal složení vzduchu a na základě pokusů formuluje hypotézu o jeho složení ze dvou různých plynů. V roce 1779 nastoupil na univerzitu v Pavii. Vrátil se tam opět k pokusům s elektřinou. Vynalezl kondenzátor a elektrometr, uvažoval o principech vzniku bouřek.

11 Alessandro Volta

12 Použité zdroje:  www.wikipedie.org www.wikipedie.org  Electronic multi meter.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 11.9.2006 [cit. 2012-12- 26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Electronic_multi_meter.jpg  Alessandro Volta.jpeg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 15.2.2007 [cit. 2012-12-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alessandro_Volta.jpeg


Stáhnout ppt "Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."

Podobné prezentace


Reklamy Google