Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ŘAZENÍ PRVKŮ – VKLÁDÁNÍ PRVKU DO USPOŘÁDANÉHO POLE (INSERTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 leden 2013

2 PRINCIP METODY PŘÍMÉHO ZAKLÁDÁNÍ – INSERTSORT
– nejpřirozenější (nikoliv nejefektivnější) metodou je postupné prohlížení prvků pole od začátku a zjištění místa, kam hodnota K patří – po nalezení místa, na které se má uložit hodnota K, je třeba toto místo uvolnit odsunutím konce pole o 1 místo doprava METODA ZARÁŽKY: lze si s ní usnadnit hledání místa pro vložení hodnoty K – hodnotu K uložíme do (N+1)ního prvku pole před zahájením prohledávání (zjednoduší se tím podmínka ukončení cyklu)

3 {for J := 5 downto 3 do A[J+1] := A[J] }
Př. Vysvětlete na zadané uspořádané posloupnosti čísel 13, 17, 21, 23 a  hodnotě K = 19, kterou máte zařadit do daného pole. {for J := 5 downto 3 do A[J+1] := A[J] } {A[6] := A[5]; A[5] := A[4]; A[4] := A[3]}

4 a) Vytvořte program, který načte dané pole a celočíselnou hodnotu,
Příklad Je dáno pole tvořené N celočíselnými prvky, které jsou uspořádány vzestupně. Dále je dána celočíselná hodnota K, kterou máme zařadit do daného pole na odpovídající místo (aniž by bylo použito uspořádání) s využitím metody přímého zakládání a zarážky. a) Vytvořte program, který načte dané pole a celočíselnou hodnotu, zařadí celočíselnou hodnotu K do daného pole, nakonec novou posloupnost vypíše. b) Vytvořený program přepište a odlaďte na počítači.

5

6 Pro zájemce Na internetu, např
Pro zájemce Na internetu, např. na wikipedii, vyhledejte a prostudujte další varianty této metody řazení prvků, případně jiných efektivnějších metod. V případě, že ovládáte procedury, přepište program s využitím procedur.

7 Použité zdroje Všechny grafické prvky a obrázky algoritmů jsem vytvořila sama s využitím volně šiřitelného programu Open Office. HUBKA, J. a L. SILVERIO. Sbírka příkladů ze základů programování. Krajský pedagogický ústav Hradec Králové: Sdružení uživatelů počítačů JSEP a SMEP Hradec Králové, 1988.


Stáhnout ppt "ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google