Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vítejte na hodině zelinářství Vítejte na hodině zelinářství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vítejte na hodině zelinářství Vítejte na hodině zelinářství."— Transkript prezentace:

1 Vítejte na hodině zelinářství Vítejte na hodině zelinářství

2 Charakteristika zelinářství Široké druhové zastoupení Široké druhové zastoupení Zakládání porostů z předpěstované sadby Zakládání porostů z předpěstované sadby Vysoké požadavky na ruční práci Vysoké požadavky na ruční práci Speciální mechanizační prostředky Speciální mechanizační prostředky Požadavky na doplňkovou závlahu Požadavky na doplňkovou závlahu Speciální zahradnické stavby Speciální zahradnické stavby Vysoké požadavky na dodržování technologické kázně Vysoké požadavky na dodržování technologické kázně

3 Význam zeleniny ve výživě Energeticky chudá součást potravy Energeticky chudá součást potravy Ideální konzum 130 kg/osobu/rok, v ČR – 82 kg/os./rok Ideální konzum 130 kg/osobu/rok, v ČR – 82 kg/os./rok Významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek Významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek Vit. Beta-karoten – 1. Mrkev, 2. Kapusta, 3. Petržel Vit. Beta-karoten – 1. Mrkev, 2. Kapusta, 3. Petržel Vit. B1 – Thiamin – 1. Petržel, 2. Květák, 3. Salát Vit. B1 – Thiamin – 1. Petržel, 2. Květák, 3. Salát Vit. B2 – Riboflavin – 1. Petržel, 2. Mrkev a květák Vit. B2 – Riboflavin – 1. Petržel, 2. Mrkev a květák Vit. C – kys. askorbová – 1. Paprika, 2. Kapusta a zelí Vit. C – kys. askorbová – 1. Paprika, 2. Kapusta a zelí K – 1. Špenát, 2. Petržel, 3. Česnek K – 1. Špenát, 2. Petržel, 3. Česnek Mg – 1. Petržel, 2. Rajčata, 3. Salát a špenát Mg – 1. Petržel, 2. Rajčata, 3. Salát a špenát Ca – 1. Salát, 2. Česnek, 3. Celer, dále Fe - špenát Ca – 1. Salát, 2. Česnek, 3. Celer, dále Fe - špenát

4 Další důležité látky Fytoncidy – česnek – antibiotický účinek, proti hypertenzi Fytoncidy – česnek – antibiotický účinek, proti hypertenzi Antibiotické látky obsahuje i paprika, rajčata a křen Antibiotické látky obsahuje i paprika, rajčata a křen Betain – salátová řepa a mangold – omezuje kornatění cév Betain – salátová řepa a mangold – omezuje kornatění cév Látky snižující hladinu cholesterolu v krvi – lilek, cukety, tykve Látky snižující hladinu cholesterolu v krvi – lilek, cukety, tykve Zeleniny vhodné pro diabetiky – fazole, černý kořen, topinambury, cibule Zeleniny vhodné pro diabetiky – fazole, černý kořen, topinambury, cibule Antikarcenogenní zeleniny – salátová řepa, hlíva ústřičná Antikarcenogenní zeleniny – salátová řepa, hlíva ústřičná VLÁKNINA!!!!!!!!!!!!!! – střevní perilstatika VLÁKNINA!!!!!!!!!!!!!! – střevní perilstatika

5 Nepříznivé látky v zelenině Brassica faktor Brassica faktor Nitráty Nitráty Kyselina šťavelová Kyselina šťavelová

6 Rozdělení zelenin Košťáloviny Košťáloviny Kořenová zelenina Kořenová zelenina Cibulová zelenina Cibulová zelenina Plodová zelenina Plodová zelenina Listová zelenina Listová zelenina Luskové zeleniny Luskové zeleniny Vytrvalé zeleniny Vytrvalé zeleniny Kořeninové zeleniny Kořeninové zeleniny

7 Spotřeba a produkce zeleniny Nejvýznamnější producenti zeleniny: Itálie – 237 kg/os./rok, dále Nizozemí 239 kg/os./rok, dále Bulharsko, Francie, Polsko Nejvýznamnější producenti zeleniny: Itálie – 237 kg/os./rok, dále Nizozemí 239 kg/os./rok, dále Bulharsko, Francie, Polsko OP v ČR – hektarů, z toho zelinářské podniky OP v ČR – hektarů, z toho zelinářské podniky hektarů hektarů. Celková sklizeň v ČR – 450 – tun/rok Celková sklizeň v ČR – 450 – tun/rok Problém export x import Problém export x import

8 Hlavní problémy zelinářství v ČR Nízké hektarové výnosy Nízké hektarové výnosy Špatná vzhledová kvalita Špatná vzhledová kvalita Variabilita výnosů v závislosti na ročníku Variabilita výnosů v závislosti na ročníku Špatný výběr odrůd Špatný výběr odrůd Špatné skladovací kapacity Špatné skladovací kapacity Špatná dosažitelnost dotací, subvence státu Špatná dosažitelnost dotací, subvence státu Marketingové průzkumy – požadavky konzumentů Marketingové průzkumy – požadavky konzumentů

9 Tvorba výnosu Biologický x hospodářský výnos Biologický x hospodářský výnos Výnos dán: velikostí asimilačního aparátu Výnos dán: velikostí asimilačního aparátu dobou fotosyntetické aktivity listů dobou fotosyntetické aktivity listů produktivitou fotosyntézy produktivitou fotosyntézy aktivitou kořenové soustavy aktivitou kořenové soustavy

10 Ekologické podmínky Světlo – intenzita, spektrální složení, nedostatek, nadbytek, délka dne, přisvětlování Světlo – intenzita, spektrální složení, nedostatek, nadbytek, délka dne, přisvětlování Teplota – 3 teplotní skupiny, jarovizace, dejarovizace, ochrana x nízkým t Teplota – 3 teplotní skupiny, jarovizace, dejarovizace, ochrana x nízkým t Vzduch – přihnojování CO 2 Vzduch – přihnojování CO 2 RVV RVV Vodní režim – transpirační koeficient, závlahy, výpočty, zdroje závlahové vody Vodní režim – transpirační koeficient, závlahy, výpočty, zdroje závlahové vody Půda – vhodnost pro zeleniny, substráty, desinfekce půd a substrátů Půda – vhodnost pro zeleniny, substráty, desinfekce půd a substrátů

11 Výživa zelenin Makroprvky – C, O, H, N, P, K, Ca, Mg, S Makroprvky – C, O, H, N, P, K, Ca, Mg, S Mikroprvky – B, Mn, Mo, Zn, Fe aj. Mikroprvky – B, Mn, Mo, Zn, Fe aj. Stopové prvky – Na, Si, Cl, V Stopové prvky – Na, Si, Cl, V Chloridová a síranová hnojiva Chloridová a síranová hnojiva Rozdělení zelenin do tratí Rozdělení zelenin do tratí Termíny aplikace hnojiv Termíny aplikace hnojiv Deficity mikroprvků – projevy Deficity mikroprvků – projevy

12 Zvláštní způsoby pěstování zeleniny Hydroponie Hydroponie Aeroponie Aeroponie NFT NFT

13 Zahradnické stavby Pařeniště Pařeniště Rozdělení dle šířky : dvojitá Rozdělení dle šířky : dvojitá jednoduchá jednoduchá Podle stavebního materiálu: dřevěná Podle stavebního materiálu: dřevěná z prefabrikátů z prefabrikátů betonová betonová zděná zděná přenosná, dočasná přenosná, dočasná Podle způsobu vytápění: vytápěná uměle Podle způsobu vytápění: vytápěná uměle vytápěná biologicky vytápěná biologicky Větrání, stínování, pařeništní zemina

14 Zahradnické stavby Skleníky – dělení Skleníky – dělení podle použitého materiálu: podle použitého materiálu: skleníky s dřevěnou konstrukcí skleníky s dřevěnou konstrukcí skleníky s konstrukcí železnou skleníky s konstrukcí železnou skleníky s konstrukcí hliníkovou skleníky s konstrukcí hliníkovou podle typu stavby: podle typu stavby: hangárové hangárové množárenské množárenské japanové japanové přídomovní přídomovní solární solární pojízdné pojízdné věžové věžové podle způsobu vytápění: podle způsobu vytápění: studené, poloteplé, teplé studené, poloteplé, teplé

15 Zahradnické stavby Fóliové kryty Fóliové kryty nízké fóliové kryty nízké fóliové kryty vysoké fóliové kryty vysoké fóliové kryty Problémy při použití fóliovníků Materiály na fóliové kryty Využití fóliových krytů Regulace klimatu

16 Rozmnožování zeleniny Vegetativní – rostlinnými částmi Vegetativní – rostlinnými částmi cibule, křen, pažitka, chřest, rebarbora, rajčata, okurky cibule, křen, pažitka, chřest, rebarbora, rajčata, okurky Generativní – semenem Generativní – semenem Přímý výsev x předpěstování sadby Přímý výsev x předpěstování sadby Přímý výsev: druhy zelenin výsevní lůžko výsevní lůžko kvalita osiva kvalita osiva termíny výsevů termíny výsevů Předpěstování sadby: sadba prostokořenná sadba balíčkovaná sadba balíčkovaná sadba hrnkovaná sadba hrnkovaná minisadba minisadba Ošetřování sadby aj.

17 OP v zelinářství Cílem je: udržování případně zvyšování úrodnosti Cílem je: udržování případně zvyšování úrodnosti účelné využití živin dodávaných do půdy účelné využití živin dodávaných do půdy snížení nebezpečí šíření chorob snížení nebezpečí šíření chorob omezení výskytu škůdců omezení výskytu škůdců řídit se požadavky rostlin na organické hnojení řídit se požadavky rostlin na organické hnojení střídat zeleniny náročné na vláhu s méně náročnými střídat zeleniny náročné na vláhu s méně náročnými střídat zeleniny zaplevelující pozemky se zeleninami omezujícími výskyt plevelů střídat zeleniny zaplevelující pozemky se zeleninami omezujícími výskyt plevelů respektovat vlivy působící na ochranu půdy respektovat vlivy působící na ochranu půdy střídat zeleniny hluboko a mělko kořenící střídat zeleniny hluboko a mělko kořenící udržování, případně zvyšování půdní úrodnosti Sustainable agriculture udržování, případně zvyšování půdní úrodnosti Sustainable agriculture zajistit celoroční využívání a obdělávání půdy zařazením předplodin, následných plodin, případně rostlin na zelené hnojení zajistit celoroční využívání a obdělávání půdy zařazením předplodin, následných plodin, případně rostlin na zelené hnojení Požadavky zelenin na zařazení do OP Požadavky zelenin na zařazení do OP

18 Sklizeň a posklizňová úprava zeleniny Termín sklizně Termín sklizně Způsoby sklizně Způsoby sklizně Skladování zeleniny Skladování zeleniny KONEC - Dobrou chuť! KONEC - Dobrou chuť!


Stáhnout ppt "Vítejte na hodině zelinářství Vítejte na hodině zelinářství."

Podobné prezentace


Reklamy Google