Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 11 Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 4b Možnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 11 Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 4b Možnosti."— Transkript prezentace:

1 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 11 Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 4b Možnosti úspor vody a energie Systém Sanoxy Leonardo da Vinci Project

2 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 2 Obsah  Systém SANOXY  Hlavní rozdíly u tunelových praček  Průtok vody v SANOXY systému  Praní  Náklady  Problémy?

3 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 3 Cíle  Po zvládnutí této kapitoly budete  Znát SANOXY systém a jeho princip  Vědět jakým způsobem protéká voda v tomto systému  Znát hlavní podmínky pro aplikaci systému a také jak tento systém zase změnit na původní  Znát potenciální problémy a jak jim předejít

4 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 4 Cíle a potenciální zlepšení  Čistota a hygiena – nejméně se současnou, ale spíše ještě lepší kvalitou  Životní prostředí – snižovat dopad praní zašpiněných textilií tím, že se sníží spotřeba vody a energie  Textilie – zvýšit jejich životnost tím, že se sníží poškozování chemikáliemi  Zpracovatelská kapacita – zvyšovat kapacitu praní a sušení

5 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 5 Systém Saxony poskytuje  Významnou úsporu vody a páry – spotřeba vody se snižuje o 40 – 50 %, páry o 20 – 30%.  Lepší odstraňování špíny – většina prádelen uvádí nižší úroveň opakovaného praní.  Účinná desinfekce – činidlo pro máchání založené na PAA poskytuje chemickou desinfekci.  Kratší doba sušení – doby sušení v bubnových sušičkách se snižují u ručníků o 10 – 30 %, u povlaků na polštáře/povlaků na prošívané přikrývky o 30 – 50%.  Více než 130 zákazníků – mnoho spokojených uživatelů v celé Evropě, a jejich počet se zvyšuje.

6 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 6 Hlavní rozdíly u standardních tunelových praček  Průtok vody – jsou provedeny inovace vedoucí k recyklování vody z lisů.  Desinfekce – dochází k ní během hlavního praní a při máchání, což vede k delší době působení.  Máchání – provádí se při vyšší teplotě 40 – 50 °C bez použití výměníků tepla.  Neutralizace – používá se jen jedna chemikálie. Žádné přídavky kyselin, činidel na pohlcení chloru nebo desinfekčních činidel do máchání.

7 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 7 Uspořádání tradiční tunelové pračky

8 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 8 Uspořádání systému Sanoxy

9 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 9 Průtok vody v systému Sanoxy  Sekce předpírání – používá kombinace čisté vody a regenerované vody z máchání.  Sekce hlavního praní – v této sekci nedochází k žádným změnám v průtoku vody.  Sekce máchání – používá všechnu vodu regenerovanou po lisování.  Sekce úpravy – používá se až 0,5 litru čisté vody na kg textilie, pokud je to nutné k řízení teploty.

10 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 10 Výhody systému Sanoxy  Teplota – zůstává stejná, ale s nižším pH při hlavním praní vede k lepšímu bělení, desinfekci a ředění.  Desinfekce a bělení – dochází k nim v sekcích hlavního praní a máchání, což vede k prodloužení doby kontaktu.  Máchání za tepla – snižuje spotřebu páry v procesech praní a sušení v bubnu.  Dosahuje se lepší hygieny v oblasti lisování.  Méně chemikálií – jednorázově přidávané činidlo zajišťuje, že není třeba chlor, kyselina nebo činidlo pohlcující chlor.

11 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 11 Lepší hygiena  Prokázaná desinfekce s 3,5 ml kapaliny Sanoxy na kg textilie při 50 °C v sekci máchání. Je to potvrzeno akreditací RKI.  Lepší desinfekce v oblasti lisování v důsledku kontaktu s vodou z posledního máchání.  Zlepšená hygiena na dopravních pásech v kontaktu s náplní.

12 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 12 Účinnost praní  Delší doba kontaktu – během máchání a hlavního praní, při teplotách nad 50 °C, optimalizuje použití aktivních chemikálií.  Zlepšená bělost – početné zkoušky ukazují lepší fluorescenci a odrazivost.  Lepší odstraňování skvrn – je opět potvrzována mnoha zkouškami.

13 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 13 Analýza zkušebních kusů  Bělost – typicky se zlepšuje o 2 – 4 stupně.  Obsah popela – není horší než u tradičního máchání.  Pevnost v tahu – lepší ve srovnání s procesy založenými na chloru. Laboratorní zkoušky ve Spojeném království ukazují, že ztráta pevnosti v tahu je typicky poloviční ve srovnání s procesy, kde se používá chlor.

14 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 14 Příklad výpočtu nákladů u tradiční tunelové pračky -Voda: 7 l/kg x 3,50 € /m 3 -Pára (CBW): 0,55 kg/kg x 30 € /t -Pára (Sušička): 2,0 kg/kg x 30 € /t -Pára (Žehlení parou): 1,0 kg/kg x 30 € /t -Detergent: 10 g/kg x 1,35 € /kg -Pomocné látky: PAA, H 2 O 2, chlor, kyselina, fungicid apod.

15 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 15 Příklad výpočtu nákladů u tunelové pračky Sanoxy -Voda: 4 l/kg x 3,50 € /m 3 -Pára (CBW): 0,35 kg/kg x 30 € /t -Pára (Sušička): 1,75 kg/kg x 30 € /t -Pára (Žehlení): 0,88 kg/kg x 30 € /t -Detergent: 7,5 g/kg x 1,80 € /kg -Pomocné prostředky: 3,6 ml/kg roztoku Sanoxy x 2,59 € /kg

16 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 16 Srovnání nákladů při zpracování 10 tun za den  Tradiční tunelová pračka -Voda: 245 € -Pára: 1 065 € -Detergent: 135 € -Pomoc.látky: 100 € Za den: 1 545 € Za rok: 386 250 €  Tunelová pračka Sanoxy -Voda: 140 € -Pára: 894 € -Detergent: 135 € -Pomoc. látky: 94 € Za den: 1 263 € Za rok: 315 560 € ÚSPORA: 70 690 €

17 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 17 Budou problémy?  Hromadění solí v sekci máchání? Zkouška ukázala, že typická vodivost je pod 1000 mikrosiemensů. To je již poměrně vysoká hodnota, ale zkušenost ukázala, že to nezpůsobuje žádné problémy.  Budou nějaké problémy s tunelovou pračkou? Bronz nebo slitiny kovů se budou rychle ničit. Může být použita pouze korozivzdorná ocel 316 nebo kyselinovzdorné PVC. Je tedy naprosto nutné před převedením zařízení na nový systém nahradit staré kaučukové potrubí a bronzové ventily apod.

18 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 18 Budou problémy? (pokračování)  Dráždění pokožky? Pokud vezmeme v úvahu, že miliony tun textilií bylo vypráno s použitím Sanoxy systému, mohlo by se očekávat, že operátoři manipulující s s textiliemi těsně po vyprání budou mezi prvními, kteří si budou stěžovat.ONI SI VŠAK NESTĚŽUJÍ. Ani se nevyskytlo zvýšení stížností z nemocnic, kde pacienti jsou v dlouhodobém styku s textiliemi.  Problémy při žehlení? Ze všech zatím provedených přechodů na systém Sanoxy, bylo asi 5 instalací problematických. Změnou dávkování z jednorázového na dvoufázový systém se předešlo jakýmkoli problémům spojených se žehliči.

19 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 19 Často kladené otázky  Jak se změní průtok vody? Ilustrace ukazuje průtok vody ve stroji a kolik vody se typicky používá v každém oddělení. To se však může od stroje ke stroji poněkud měnit.

20 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 20 Často kladené otázky  Způsobuje tento systém nějaká poškození? Teorie by mohla naznačovat, že v těchto oblastech by mohly nastat problémy: -Textilie -Potahy žehličů -Membrány lisů -Dráždění pokožky a alergie  Praxe ukazuje, že tomu tak není  Pokud je systém Sanoxy správně instalován, sestaven a pravidelně udržován, jsou problémy nepravděpodobné.

21 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 21 Často kladené otázky  Kolik bude stát převedení? To bude záležet na konkrétní instalaci, ale maximálně 15000 Euro.  Kannegiesser, Senking a Lavatec mohou dodávat stroje, u nichž byl tento systém již instalován. Tyto stroje je možné programovat na použití některé z konfigurací.  Na všech těchto zařízeních byl odzkoušen bezproblémový návrat ke klasickému systému bez „Saxony“.

22 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 22 Často kladené otázky Jak jej můžeme přeměnit nazpět?  Ve většině případů je to jednoduše otázka výměny několika ventilů.  Alternativně se může požadovat přeprogramování.

23 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 23 Závěrečná odpověď  Funguje to!  UK:80 instalací  Francie:23 instalací  Německo:15 instalací  Nizozemí:12 instalací  Belgie: 2 instalace  Cena Hohenstein Innovation 2003  Uvedení v seznamu RKI pro desinfekci

24 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 24 Další inovace  Sanoxy Plus.  Nedávné pokusy ve Spojeném království vedly k ještě většímu snížení spotřeby vody a páry použitím filtrované vody na odtoku.  Spotřeba vody – jen 1,8 litru na kg textilie, typicky 2-2,5  Spotřeba páry – jen 2,5 kg na kg textilie, typicky 3

25 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 25 Jak pracuje Sanoxy Plus  Voda vypouštěná do kanalizace se shromažďuje a filtruje (Nádrž A a filtrační prostředek Lint-X).  Tato voda se přivádí do sekce předpírání v objemu 2 litry na kg textilie.  Přebytečná voda z nádrže A přetéká do kanalizace.

26 Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 26 Dnešní stav Sanoxy Plus  Spotřeba vody – 2,5 l/kg nebo méně.  Spotřeba páry – 3 kg/kg nebo méně.  Vyšší hodnota pH při předpírání – lepší odstraňování špíny a skvrn.  Bělost – další zlepšení.  15 systémů instalováno ve Spojeném království.  3 systémy instalovány ve Francii.  Dalších 8 instalací plánováno ve Spojeném království.


Stáhnout ppt "Modul 3 „Proces praní” Kapitola 4 „Úspory vody a energie - Saxony” 11 Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 4b Možnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google