Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni."— Transkript prezentace:

1 Mirror Self - Recognition ( MSR )

2 KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni porozumět povaze svého odrazu v zrcadle, nebo také, že jsou schopni sami sebe v zrcadle rozeznat.

3 Demonstrace MSR Šimpanz musí chápat, že obraz v zrcadle je: – aktuální reprezentací: času místa … ne, že je to jen další šimpanz, který na něj kouká.

4 počáteční STUDIE Zrcadlo mimo dosah šimpanze  sociální odpovědi neznámému jedinci, rozrušení (o 2 až 3 dny později) Postupný úpadek sociálních reakcí  využívání zrcadla novými způsoby: – pozorování sebe sama při: žvýkání jídla dělání bublin a obličejů prozkoumávání neznámých částí těla (zuby)

5  SELF-DIRECTED BEHAVIOUR Sebou řízené chování

6 Test for MSR Uspání šimpanze  aplikace červené barvy bez zápachu na: – obočí a – protilehlé ucho Pokud šimpanz použil zrcadlo, a pak se prsty dotkl obarvených míst  důkaz MSR

7 … jak šel čas. Druhy testované na MSR: – Delfíni – Sloni – Opice – Lidoopi V současnosti prokázali jedinci ze všech druhů lidoopů důkaz MSR (self-directed behaviour, mark test, nebo oboje), zahrnující: – Šimpanze – Gorily – Orangutany – „Bonobos“

8 ROZDÍLNOSTI A JINÉ ANOMÁLIE Přestože některé druhy nevykazují důkazy MSR, určitá spolupráce se zrcadlem se u nich vyskytuje také. Makak: Využívání zrcadla k hledání potravy na nepřístupných místech Kosman trpasličí: Používání zrcadla k lokalizaci nepřítele/rivala (poté co nepřítele zaregistrují, otočí se k němu čelem)

9 Rozdíly mezi jednotlivci Chudé sociální a podnětové prostředí X Bohatost podnětů a dobrá socializace ?  NE VŽDY!

10 vývoj fenoménu MSR Schopnost rozeznat sám sebe v zrcadle není vrozená. U lidí se rozvíjí paralelně s ostatními reprezentačnímu dovednostmi (jako např. symbolická hra) – U dětí se neobjevuje dřív než mezi 15-18 měsícem, ale u některých až do 24 měsíce. U ostatních druhů lidoopů se doba vývoje MSR zatím netestovala, nicméně je zde nějaký důkaz, že se tato schopnost u šimpanzů objevuje kolem 2,5 roku.

11 KAZUISTIKA NA ZÁVĚR… Příběh Juniora a Bonnie

12 „Děkuji za pozornost.“


Stáhnout ppt "Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni."

Podobné prezentace


Reklamy Google