Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVýkrm brojlerů B Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast PředmětChov zvířat Tematický okruhChov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceNemoci ve výkrmu brojlerů, zooveterinární zákroky, Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaZoohygiena, nákazy Datum27.1.2014 NÁZEV

2 Výkrm brojlerů B Kuřecí maso je u našich spotřebitelů ve velké oblibě. Jeho spotřeba stoupá a ještě se nezastavila. NÁZEV

3 Nemoci a paraziti jejich projevy, prevence a léčení Průjmy: Příčinou je infekce kokcidiemi nebo salmonelami nebo nesprávným krmením. Zdroj: starý slepičí trus v kurníku nebo ve výběhu, nepasterizované vaječné skořápky nebo kuchyňské zbytky. Léčení: modrý cholezol (=kokcidiostatikum) do napájecí vody, veterinární lék proti salmonelóze nebo jiný lék, dle výsledku veterinárního rozboru trusu. Tvrdé vole: Příčinou je požírání dlouhé neřezané trávy a sena. Zelené krmivo pouze řezané. Mohou se zkrmovat sušené jetelovinové drolky, tj. sušené odrolené vojtěškové nebo jetelové lístky.

4 Kuřata na konci výkrmu V hale je nezbytný systém funkčních krmítek a napáječek

5 Infekční rýma: Příčinou je virus a oslabená zdravotní kondice, nedostatek vitaminů. Vyskytuje,se v zimě. Léčení: Zlepšit zdravotní kondici dostatečným přísunem vitaminů a minerálních látek, zvýšit energetickou hodnotu krmiva, zateplit kurník, omezit stress. Blechy a vši: Sají krev kuřatům a způsobují svědění. Čmelíci: Ve dne se skrývají v skulinách v kurníku a v noci sají krev kuřatům. Mohou přenášet různé smrtelné nemoci. Kokcidióza: Kokcidie jsou střevní cizopasníci, nákaza se může projevovat mnoha způsoby od ochrnutí a celkového úpadku kuřat až po absenci jakýchkoliv příznaků. Kokcidie se šíří trusem, takže nákaze se dá předejít dodržováním hygienických zásad.

6 Newcastleská nemoc (dříve též pseudomor drůbeže) je celosvětově rozšířené, velmi nakažlivé, virové onemocnění hrabavé drůbeže všech věkových kategorií, s velkým hospodářským i ekologickým významem. Způsobuje ji virus Newcastleské nemoci (NDV). Infekce je přenosná i na člověka (intrakonjunktiválně) a probíhá za příznaků chřipky. Stejně jako vysoce patogenní aviální influenza (HPAI) je považována za velmi nebezpečnou nákazu a podléhá podle zákona o veterinární péči č. 166/1999 Sb. povinnému hlášení Evropské komisi a členským státům EU. Na rozdíl od relativně zřídka se vyskytující HPAI je ND enzooticky rozšířena v mnoha zemích světa. Trvalým zdrojem nákazy jsou drobné chovy drůbež v Asii, Africe, střední a jižní Americe. V zemích s rozvinutým drůbežnictvím se provádí ochranné očkování. Podléhá přísné kontrole a hlášení.

7 Markova nemoc je lymfoproliferativní neoplastické nemocnění kura domácího (Gallus domesticus), charakterizované mononukleární infiltrací v periferních nervech a tvorbou lymfomů v gonádách, kůži, svalovině a mnoha dalších orgánech a tkáních. Původcem MD je lymfotropní na buňky vázaný (cell- associated) herpesvirus, který je všeobecně rozšířen v populaci drůbeže na celém světě. Přestože jen část infikované drůbeže klinicky onemocní, představuje MD ve všech drůbežnicky vyspělých státech ekonomicky nejzávažnější infekční onemocnění za posledních 50 let, a to i přes úspěšně prováděnou imunoprofylaxi.

8 Vápenka: U kuřat běžná choroba, projevuje se šedavými otoky mezi šupinami na nohou. Šupiny se někdy odchlipují a noha vypadá jako “zvápenatěná”, jako kdyby na ni vytvořily krystalky. Škrkavky: Hlísti způsobující průjem a hubnutí kuřat. Kuřata se často nakazí hlísty při styku s volně žijícím ptactvem. Je vhodné slepice odčervovat preventivně, každých 6 měsíců. Zoohygiena a prevence Infekční nemoci i parazité mohou být přeneseny na kuřata a na mladé kuřice ze starého nevyčištěného, neumytého chovného zařízení (tj. z napáječek, starého kurníku, krmítek, starých nevyčištěných hnízd) nebo, z kontaktu se starou nemocnou drůbeží, při společném ustájení, proto novou mladou, zdravou drůbež ustájit v novém zařízení, nebo v pečlivě vymytém a vydesinfikovaném starším zařízení.

9 Kompletní krmné směsi Obsahují všechny potřebné živiny pro danou kategorii zvířat Živiny – cukry, tuky, bílkoviny Minerální krmné přísady Stopové prvky Vitamíny Lze do nich aplikovat další účinné látky – např. léčiva Pro kuřata ve výkrmu BR1, BR2 a BR3 Mohou být sypké nebo granulované

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google