Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bio Farma Ratibořice Created by: Fanda, Matěj, Jirka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bio Farma Ratibořice Created by: Fanda, Matěj, Jirka"— Transkript prezentace:

1 Bio Farma Ratibořice Created by: Fanda, Matěj, Jirka
All rights reserved

2 Popis cesty z Třebíče Zvolte silnici č.360 směrem na Znojmo, za obcí Výčapy odbočíte vlevo na Ratibořice. Popis cesty od Znojma Pojedete po silnici č.360 směrem na Moravské Budějovice. V Jaroměřicích nad Rokytnou odbočíte směrem na Lipník (Boňov, Ratibořice) silnice č.401 a dále na Ratibořice.

3 Kozí farma Ratibořice Počet zaměstnanců: 10 na 300 ha
Rozloha hospodaření: 275m ha Sektorové zaměření společnosti: rostlinná, živočišná a smíšená výroba

4 Kozí farma Kozí farma Ratibořice v současné době chová cca 590 kusů koz, plemene koza bílá krátkosrstá. Chov koz se řídí pravidly ekologického zemědělství. Hlavním produktem farmy jsou BIO výrobky z kozího mléka. Kozí mléko zpracováváme v mlékárně, která je součástí farmy. V mlékárně je vyráběn široký sortiment výrobků od jogurtů až po sýry

5 .:Historie Dvora Ratibořice:.
Historie farmy .:Historie Dvora Ratibořice:. Hospodářské reformy císaře Josefa II. ovlivnili začátkem 19.století na šlechtických majetcích výstavbu zemědělských objektů pro rostlinnou a živočišnou výrobu. Nové technologické postupy zvýšily s efektivností zemědělské výroby i nároky na nové hospodářské budovy. Z této doby pochází i dvůr v Ratibořicích. Dvůr byl až do roku 1924 v majetku panství rodu Löwenstein z Lesenic. Po provedené pozemkové reformě vznikl v Ratibořicích tkz. zbytkový statek. V tomto roce byl také odkoupen od hraběnky Pauliny von Löwenstein otcem dnešního majitele, který na dvoře hospodařil až do roku Během druhé světové války byla na statku zřízena vojenská nucená správa. Bez náhrady byl v roce 1948 vyvlastněn veškerý majetek komunistickým režimem a provedena tvz. druhá pozemková reforma. Původní majitel byl bezdůvodně vězněn a jeho děti byly perzekuovány za svůj původ. V rámci kolektivizace zemědělství přešel majetek do užívání zemědělského družstva. Značně zdevastovaný statek do svého vlastnictví převzal dědic původního majitele v roce 1992 a tím se začala psát novodobá historie farmy v Ratibořicích.

6 Mlékárna na zpracování kozího mléka * čerstvé mléko a jogurtová mléka
Mlékárna, která je součástí kozí farmy, je umístěna v bezprostřední blízkosti stáje. Denně se zde zpracovává veškeré vyprodukované kozí mléko, které je ve kvalitě BIO. Chlazení mléka Ze stáje vede mléčné potrubí, které mléko transportuje přímo do chladících zařízení mlékárny, takže je velmi rychle dosaženo vychlazení nadojeného BIO mléka. Včasné vychlazení mléka je jeden ze základních předpokladů kvality výrobků značky DoRa. Produkty mlékárny V mlékárně se zpracovává kozí mléko na široký sortiment výrobků, který zahrnuje: * čerstvé mléko a jogurtová mléka * jogurty * sýry * tvarohové dezerty * syrovátkový nápoj

7 Vybavení mlékárny Mlékárna je vybavena moderní technologií pro zpracování, výrobků a balení mlékárenských výrobků. Jedná se o tyto druhy technologií. * chladící zařízení * pastery * míchací zařízení * odkapávací zařízení sýrů * lis na sýry * automatické plnící zařízení * skupinový balící stroj * chladící box Modernizace technologie výroby mléka: V roce 2007 byl s podporou EU pořízen nový výkonný stroj na balení mléka, jogurtového mléka, jogurtů a pomazánkových sýrů. Tato technologie přispěla především ke zvýšení kvality vyráběných výrobků a prodloužení jejich trvanlivosti. Normy pro potravinářskou výrobu: Mlékárenský provoz vyhovuje všem českým a Evropským normám pro potravinářský provoz. Provoz splňuje hygienické, veterinární i ekologické požadavky pro výrobu biopotravin.Veškeré normy jsou v dnešní době pravidelně kontrolovány příslušnými orgány, jejichž požadavkům je třeba plně vyhovět.

8 Chov koz Krmení koz Evidence koz Produkce BIO mléka
Chov koz na farmě v Ratibořicích se řídí pravidly ekologického zemědělství. Ve třech stájích se chová více než 500 koz plemene koza bílá krátkosrstá. O chov koz ve stájích se stará 5 zaměstnanců. Krmení koz Krmivová základna pro kozy v rámci ekologického zemědělství je zajišťována vlastními silami, na vlastních pozemcích podléhajících kontrole ekologického zemědělství. Krmivovou základnu koz tvoří seno, sláma, oves, pšenice, ječmen popřípadě schválené minerální doplňky stravy. Evidence koz Veškerá zvířata jsou označována a evidována v centrální evidenci Českomoravské společnosti chovatelů. Produkce BIO mléka Součástí stáje je i dojírna, ze které je mléko přivedeno mléčným potrubím přímo do mlékárny. Zde se mléko okamžitě zchladí a před započetím výroby skladuje v mléčných tancích. Následuje výroba finálních výrobky pod značkou DoRa.

9 Kozí výrobky Veškeré BIO mléko vyprodukované v rámci ekologického chovu koz, je zpracováváno přímo na farmě. V mlékárně, která je nachází v areálu kozí farmy, se zpracovává veškeré vyprodukované BIO mléko na široký sortiment mléčných výrobků z kozího mléka. Sortiment výrobků Sortiment kozích výrobků obsahuje širokou škálu mlékárenských produktů. V současnosti jsou vyráběny – mléka, jogurty, sýry,tvarohové dezerty a syrovátkový nápoj. Nabídka některých kozích výrobků je pouze sezóní. Vliv kozího mléka na zdraví člověka Pozitivní účinky kozího mléka na organismus člověka byly popsány již ve starověku. Biopotraviny Většina produkce mlékárny je zařazena mezi biopotraviny. Kontrola biopotravin je prováděna kontrolní organizací KEZ (Kontrola ekologického zemědělství). Na základě těchto kontrol jsou výrobky certifikovány a označeny značkou BIO.

10 .:Seznam výrobků:. Kozí jogurt černý rybíz Kozí jogurt jahoda
Jogurtové mléko neochucené BIO Kozí jogurt černý rybíz Kozí jogurt jahoda Kozí jogurt meruňka Kozí kefír BIO Kozí mléko BIO Kozí sýr v olejovém nálevu bylinky Kozí sýr v olejovém nálevu kápie, cibulka Kozí sýr v olejovém nálevu provensálské koření Kozí žervé BIO Pomazánkový kozí sýr BIO Pomazánkový kozí sýr BIO pažitka Pomazánkový kozí sýr česnek Sydora - Syrovátkový nápoj Jogurtové mléko meruňka Doral kozí sýr BIO Doral kozí sýr BIO pažitka Doral kozí sýr česnek Doral Morávia bochník Doral Morávia porcovaný Dorinka černý rybíz Dorinka čokoláda Dorinka jahoda Dorinka meruňka Jogurtové mléko černý rybíz Jogurtové mléko čokoláda Jogurtové mléko jahoda Pomazánkový kozí sýr česnek Sydora - Syrovátkový nápoj .

11 V rámci rostlinné výroby jsou na farmě zaměstnáni dva pracovníci.
Rostlinná výroba Nedílnou součástí zemědělské činnosti je rostlinná výroba a poskytování souvisejících služeb. Farma obhospodařuje cca 290 ha zemědělské půdy, z čehož je 150 ha vyčleněno v ekologickém zemědělství pro potřeby chovu ovcí a koz. Na zbývajících 140 ha je provozováno tradiční zemědělství. Zájemcům z regionu v okolí farmy nabízí poskytování služeb v rostlinné výrobě (např: sklizeň obilovin, řepek či lisování sena a senáží do kulatých balíků, manipulace pomocí nakladače). V rámci rostlinné výroby jsou na farmě zaměstnáni dva pracovníci. Levandule lékařská V posledních letech se zabýváme pěstování levandule lékařské. Všem zájemcům nabízíme levandulový hydrolát s vysokými antiseptickými účinky a levandulový olej.

12 Chov ovcí Kromě chovu koz a rostlinné výroby se rodinná farma v Ratibořicích zabývá také chovem ovcí. Jedná se o BIO chov masného plemene Suffolk. Základní stádo ovcí má v současné době 40 kusů bahnic a jednoho berana. Celoroční venkovní chov ovcí je situován na nedalekém statku Vostrý. Prodej ovcí Menším odběratelům nabízí prodej živých jatečních jehňat přímo na farmě. Prodej probíhá každoročně cca v říjnu až prosinci. Předběžná domluva je nutná. Farma nabízí také prodej chovných ovcí a to jak pro chovatele, tak pro zájemce o spásání neobhospodařovaných pastvin či zahrad.V případě zájmu o jehněčí maso je farma schopna zprostředkovat kontakt na odbytovou organizaci, která se zabývá prodejem jehněčího masa, a to včetně masa vyprodukovaného na naší farmě.

13 Dotazník: Jste ekologický podnikatel nad 50% VÝMĚRY? ANO
Jste přímým výrobcem produktů? ANO Jste zároveň prodejcem svých produktů? ANO Kde si mužeme zakoupit vaše výrobky? Jihlava a Praha prodejny Fyton a Natural Jíte vy osobně svoje výrobky? ANO Proč jste se začal věnovat ekologickému zemědělství ? Kvůli tradici a oblíbenosti tohoto stylu zemědělství Podporuje stát dostatečně ekologické zemědělství? ANO Začal byste znovu podnikat v ekologickém zemědělství? ANO


Stáhnout ppt "Bio Farma Ratibořice Created by: Fanda, Matěj, Jirka"

Podobné prezentace


Reklamy Google