Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jedovaté rostliny Pří_104_Rozmanitost přírody _ Jedovaté rostliny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jedovaté rostliny Pří_104_Rozmanitost přírody _ Jedovaté rostliny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Jedovaté rostliny Pří_104_Rozmanitost přírody _ Jedovaté rostliny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro rozšiřování znalostí a podrobnější seznámení s našimi nejběžnějšími jedovatými rostlinami.  Materiál rozvíjí znalosti o rostlinách naší přírody.  Je určen pro předmět Přírodověda a 4. ročník.  Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Mg. Věra. Člověk a jeho svět - přírodověda pro 4. ročník. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN

3 J EDOVATÉ ROSTLINY  Můžeme rozdělit na: - jedovaté - prudce jedovaté  Vyskytují se ve volné přírodě  Některé se pěstují jako okrasné ve sklenících, zahradách a v bytech Nejjedovatější rostlinou světa je oleandr obecný, smrt nastává do několika hodin po požití 2 listů u dospělého a 1 listu u dítěte!

4 SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK  sněženka bílá, sněženka předjarní  roste ve vlhké půdě, na vlhkých loukách, v lesích, ale i na zahradách a v parcích  je 15-20cm vysoká, roste z cibulky, má 2-3 jednoduché úzké listy, štíhlý stvol s jedním bílým květem  patří mezi ohrožené a částečně chráněné druhy, hojná je na Zlínsku  řadí se mezi mírně jedovaté rostliny, zejména cibulka může po požití vyvolat u člověka bolesti břicha, zvracení a průjem

5 O RSEJ JARNÍ  je to jarní vytrvalá rostlina vytvářející kořenové hlízy  má ráda zamokřená místa – louky, břehy…  lodyha je holá, asi 20cm vysoká, květy jsou samostatné se žlutými lístky, listy jsou srdčité  má vysoký obsah vitamínu C – používala se na salát, ale jen než vykvetla, po vykvetení je totiž jedovatá!

6 LÝKOVEC JEDOVATÝ  je prudce jedovatý keř objevující se světlých lesích  cm vysoký, málo větvený, listnatý a opadavý, podlouhlé listy jsou střídavé nakupené na koncích větví, květy jsou růžové (viz. obr.) a silně voní – delší přivonění může člověku způsobit problémy – bolesti hlavy a závratě!  plody jsou kulaté červené peckovice, silně hořké a prudce jedovaté!  v přírodě je vzácný, patří mezi ohrožené druhy  smrtelná dávka pro člověka je plodů, po požití je nutný zásah lékaře!

7 K ONVALINKA VONNÁ  je vytrvalá jedovatá rostlina rozšířená po celé Evropě rostoucí ve světlých lesích  pěstuje se také jako okrasná, byly vyšlechtěny různobarevné odrůdy  je až 20cm vysoká s plazivým oddenkem, dva jednoduché listy, bílé, voňavé květy rostou v hroznu na přímém stvolu, plodem jsou jedovaté jasně červené bobule  k otravě dochází po požití stonků či listů nebo pojídání plodů, i vypití vody z vázy je nebezpečné, příznaky otravy jsou nevolnost, zažívací obtíže, křeče atd.  při větším požití je třeba vyhledat lékaře  používá se při výrobě mýdel, voňavek a šňupacích tabáků

8 RULÍK ZLOMOCNÝ  je to nejnebezpečnější středoevropská jedovatá rostlina, tvoří polovinu všech vážných otrav na území ČR  roste na pasekách a okrajích lesů, má raději vlhké půdy  je to statná, až 180cm vysoká vytrvalá bylina s tlustou a větvenou lodyhou, listy jsou střídavé a velké, květy jsou hnědofialové trubkovitě zvonkovité  plodem je jedovatá černá kulovitá bobule, nejdříve chutná sladce, pak však dostává odporně hořkou příchuť  celá rostlina je prudce jedovatá! Člověk se může otrávit přímou konzumací plodů nebo po přes kozí mléko a maso, pokud tuto rostlinu koza sežrala. Smrtelná dávka pro člověka je 10 bobulí, pro dítě už 3 bobule!  příznaky otravy je zástava dechu a utlumení srdeční činnosti – nutno vyhledat lékaře!  používá se v očním lékařství

9 V RANÍ OKO ČTYŘLISTÉ  je vytrvalá prudce jedovatá bylina rostoucí ve vlhčích listnatých a smíšených lesích  z plazivého oddenku vyrůstá až 40cm vysoká bylina, listy jsou široké tvoří „čtyřlist“, plodem je jedovatá, kulatá černá bobule  chuť bobulí je odporná, rostlina nepříjemně zapáchá, takže otravy jsou vzácné i u dětí

10 TIS ČERVENÝ  je prudce jedovatá stálezelená jehličnatá dřevina vyskytující se většinou jako keř nebo nízký strom  má ráda stín, pomalu roste, má nádherné husté „těžké“ dřevo, také jedovaté, velmi ceněné - ve středověku výroba luků  dorůstá do výšky až 20m, šířky 17m, má měkké, dlouhé a špičaté jehlice, červené plody s jedovatým semenem  jed z jedovatého semene (červená sladká dužnina kolem semene není jedovatá) působí velmi rychle na člověka i zvířata – smrt nastává do několika minut !  je to silně ohrožený druh a je přísně chráněn!  na mnoha místech jsou památné a významné dlouhověké tisy

11 PRYSKYŘNÍK PRUDKÝ  je jedovatá vytrvalá bylina  hojně roste na loukách a travnatých místech, je nenáročný  má plazivý a velmi odolný oddenek, listy jsou střídavé, na okrajích zubaté, květ je sytě žlutý složený z pěti okvětních lístků  celá rostlina obsahuje jed, který člověku způsobuje puchýře, nebezpečný je i pro dobytek

12 O CÚN JESENNÍ  lidově naháček, je vytrvalá prudce jedovatá bylina  roste na vlhkých loukách, v nížinách vyhledává stín, na horách slunce  dorůstá 10-20cm, má hluboce uloženou hlízu, listy jsou přízemní a dlouhé, květy jsou narůžovělé až fialové, kvete od srpna do listopadu  je pěstován i jako okrasná rostlina  k otravě může dojít zejména při neopatrném sbírání bylin (je totiž sbírán i jako léčivá rostlina), nebo při záměně s listy česneku medvědího, možná je i otrava přes mléko ovcí a koz  citlivé na otrávení jsou zvláště děti, jed se vstřebává pomalu, první příznaky se objevují po 2-6 hodinách – pálení v ústech,nevolnost, zvracení, průjem aj. – bez ošetření může dojít až k smrti!

13 J ALOVEC CHVOJKA  je jehličnatý keř dosahující výšky max. 1,5m, pěstuje se jako okrasný  dříve se používal jako léčivá rostlina  nežádoucí účinky jsou: podráždění kůže a puchýře, při vnitřním požití při větších dávkách otrava postihující hlavně ledviny

14 DURMAN OBECNÝ  je prudce jedovatá jednoletá rostlina  roste roztroušeně od nížin až po podhůří, pěstuje se i jako okrasná  je 0,5 až 1m vysoký, stonek je větvený s velkými zubatými listy a velkými bílými nálevkovitými květy, plodem je ostnatá tobolka  otrava je velmi nebezpečná – ve vyšších dávkách nastává smrt s vyčerpáním ze selhání srdce a přehřátím, může dojít i ke smrtelnému zranění  listy se používají v léčitelství

15 ZIMOSTRÁZ VŽDYZELENÝ  je stálezelený keř nebo stromek s drobnými listy pocházející ze Středomoří  v ČR je hojně pěstován jako okrasná dřevina  dorůstá výšky až 10m, listy jsou vejčité, květy jsou drobné, světlezelené  rostlina obsahuje jedovatou látku, která po požití způsobuje otravy u zvířat i lidí  má žluté dřevo, které je nejhustší z evropských stromů, používá se na dřevoryty a výrobu hudebních nástrojů

16 JEDOVATÝ KVÍZ NENÍ NÁZEV ROSTLINY… 1. Která rostlina na světě je nejjedovatější? a) durman obecný b) rulík zlomocný c) oleandr obecný 2. Lidově naháček se říká které rostlině? a) ocún jesenní b) pryskyřník prudký c) konvalinka vonná 3. Jehličnatá rostlina, která je ohrožená a chráněná se nazývá? a) jalovec chvojka b) tis červený c) borovice lesní 4. Pro dobytek je jedovatý? a) pryskyřník prudký b) orsej jarní c) sněženka podsněžník

17 B UDEŠ VĚDĚT I DÁL ? 5. Která rostlina nepříjemně zapáchá a její bobule jsou odporné? a) rulík zlomocný b) konvalinka vonná c) vraní oko čtyřlisté 6. První jarní kvítek, který je mírně jedovatý se jmenuje: a) sněženka podsněžník b) orsej jarní c) lýkovec jedovatý 7. Která dřevina pěstovaná jako okrasná se používá i v dřevořezbářství? a) jalovec chvojka b) zimostráz vždyzelený c) tis červený 8. Dřevo z které prudce jedovaté stálezelené jehličnaté dřeviny se používá k výrobě luků? a) smrk ztepilý b) jalovec chvojka c) tis červený

18 A POSLEDNÍ… 9. Která středoevropská jedovatá rostlina je nejnebezpečnější? a) durman obecný b) rulík zlomocný c) vraní oko čtyřlisté 10. Který prudce jedovatý lesní keř silně voní? a) lýkovec jedovatý b) bez černý c) rulík zlomocný Řešení: 1.c, 2.a, 3.b, 4.a, 5.c, 6.a, 7.b, 8.c, 9.b, 10.a

19 C ITACE : 1. KPJAS. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2. MIWASATOSHI. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3. OLIVIER PICHARD. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4. KARELJ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5. GEORGE CHERNILEVSKY. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6. KURT STUBER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7. KPJAS. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8. CAROIG. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 C ITACE : 9. MAREK SZCZEPANEK. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOJAN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KURT STUBER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DANIEL BARÁNEK. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAM-MAN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Valley%27_Leaves_2000px.JPG Valley%27_Leaves_2000px.JPG 14. KARELJ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %C3%BD_1.jpg 15. Klipart - Microsoft

21 P OUŽITÉ ZDROJE :     ŠTIKOVÁ, Mg. Věra. Člověk a jeho svět - přírodověda pro 4. ročník. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN  EISENREICH, Wilhelm a kol. Nový průvodce přírodou - zvířata a rostliny. Praha: Pavel Dobrovský - Beta a Jiří Ševčík, 2003, ISBN


Stáhnout ppt "Jedovaté rostliny Pří_104_Rozmanitost přírody _ Jedovaté rostliny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google