Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všude kde se skladují, upravují a připravují potraviny, musíme dbát na čistotu a dodržovat pravidla hygieny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všude kde se skladují, upravují a připravují potraviny, musíme dbát na čistotu a dodržovat pravidla hygieny."— Transkript prezentace:

1

2 Všude kde se skladují, upravují a připravují potraviny, musíme dbát na čistotu a dodržovat pravidla hygieny.

3 ● cílem je prodloužit trvanlivost potravin ● skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu i zdravotní nezávadnost Zásady správného skladování - potravin je nutné pravidelně kontrolovat - zpracovávají se nejprve potraviny déle skladované, aby neprošla záruční lhůta - narušené a vadné potraviny se musí ze skladu odstranit - aromatické potraviny se skladují odděleně (např. koření) - teplota a vlhkost skladu se kontroluje a upravuje vhodným způsobem (větráním) - při skladování je nutné důsledně dodržovat pravidla hygie ny

4 ● tepelná úprava - zneškodnění nežádoucích mikroorganismů Hygienické zásady: - výběr čerstvých potravin - úprava syrových a tepelně upravených potravin zvlášť - udržování kuchyňského nádobí a nástrojů v bezvadné čistotě - správné skladování tepelně upravených pokrmů - dostatečné prohřátí hotových pokrmů před konzumací - mytí rukou

5 Způsoby nákazy: ● nejznámější a nejčastější jsou otravy jedovatými houbami ● potravinové viry mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity - maso z nemocných zvířat - choroboplodné zárodky se dostanou do potravin v průběhu jeho zpracování např. z rukou, z nádob, z vody apod. ● nesprávně kombinované potraviny – alergie

6 K hromadným infekčním onemocněním patří: - břišní tyfus a paratyfus – do potravin se dostane od nemocných lidí, velmi často se přenáší mlékem - salmonelóza – je způsobena baktériemi rodu Salmonella, zdrojem onemocnění jsou potraviny živočišného původu – maso, mléko, kachní vejce - stafylokoková toxikóza – otrava – způsobují obvykle hnisavé záněty, zdrojem může být mléko od krávy - botulismus – nastává nejčastěji po požití nesprávně konzervovaných potravin - dyzentérie – je střevní onemocnění při nedostatečné hygieně rukou - infekční zánět jater – virové onemocnění přenesené potravinami, zdroj nákazy se hledá velmi těžce, protože od infikování až po prvé příznaky uplyne několik týdnů

7 * * * * * fZHobT4QSM9p3wBw&tbm=isch fZHobT4QSM9p3wBw&tbm=isch * ch&tbnid=G_4_eIh11HB5gM:&imgrefurl=http://eshop.tescoma.cz/eshop-info/zpravodaj/sitky-na-potraviny- 4food&docid=BMX_o4fhz2yy6M&imgurl=http://eshop.tescoma.cz/images/ ing/2011_04/sitky_4food_s ada.jpg&w=400&h=308&ei=bAtlT_ftLof_4QS7v82RCA&zoom=1&iact=rc&dur=542&sig= &page=2&tbnh=128&tbnw=157&start=23&ndsp=32&ved=1t:429,r:17,s:23&tx=99&ty=70=99&ty=70 * AEMT8I4QLBbxM:&imgrefurl=http://www.zenavaute.cz/celebrity/jak-griluji-dalsi-ceske- celebrity&docid=atkwWlQG7eXiYM&imgurl=http://www.zenavaute.cz/data/USR_044_DEFAULT/Klobasa_s_ medvedim_cesnekem%281%29.JPG&w=540&h=360&ei=rwxlT_SaO- nO4QTj7_DqBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1186&vpy=307&dur=620&hovh=124&hovw=165&tx=116&ty=99&si g= &page=2&tbnh=124&tbnw=165&start=24&ndsp=29&ved=1t:429,r:13,s:24r:13,s:24 * Ht5M:&imgrefurl=http://thesituationist.wordpress.com/tag/washing- hands/&docid=WXLJgAScBSGQTM&imgurl=http://thesituationist.files.wordpress.com/2008/12/hands- washing.gif&w=240&h=233&ei=0w1lT- LnCpT14QT8ss3eBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1239&vpy=289&dur=737&hovh=186&hovw=192&tx=37&ty=94 &sig= &page=1&tbnh=132&tbnw=126&start=0&ndsp=25& *


Stáhnout ppt "Všude kde se skladují, upravují a připravují potraviny, musíme dbát na čistotu a dodržovat pravidla hygieny."

Podobné prezentace


Reklamy Google